NIJE IM MESTO U NATO: Erogan se obrušio na Finsku i Švedsku, turski predsednik VAN SEBE!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

au!

NIJE IM MESTO U NATO: Erogan se obrušio na Finsku i Švedsku, turski predsednik VAN SEBE!

Plan Finske da podnese zahtev za članstvo u NATO dovešće do širenja zapadnog vojnog saveza koje predsednik Rusije Vladimir Putin želi da spreči

Objavljeno: 15:38h

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da nije moguće da Turska, inače, članica NATO, pozitivno gleda na planove Švedske i Finske da se pridruže Alijansi, rekavši da su te dve zemlje dom za mnoge terorističke organizacije.

- Trenutno pratimo razvoj događaja u vezi sa Švedskom i Finskom, ali se ne osećamo pozitivno u vezi sa tim. Ne želimo da napravimo grešku - rekao je Erdogan u petak.

Turski predsednik je dodao da su skandinavske zemlje "dom za terorističke organizacije".

- One takođe imaju i mesta u parlamentima - dodao je on

Ovaj komentar Erdogana prvenstveno je upućen militantnoj grupi Kurdistanska radnička partija (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom, iako se činilo da obuhvataju zajednice kurdskog porekla u Skandinaviji u celini.

1 / 6 Foto: Profimedia

Švedska ima veliku kurdsku dijasporu, a zajednica se smatra jednom od najvećih van Bliskog istoka.

Ugledni švedski građani kurdskog porekla trenutno imaju šest članova parlamenta. Turske vlasti tek treba da pruže bilo kakav dokaz za svoje tvrdnje da su dotični parlamentarci povezani sa PKK ili sličnim grupama izvan Švedske.

Stanovništvo Finske koje govori kurdski procenjeno je na nešto više od 15.000 ljudi 2020. godine, manje od jednog procenta stanovništva.

Turska je članica NATO od 1952. godine i njeno članstvo ostaje kamen temeljac njene spoljne politike prema zapadnim zemljama.

Uprkos tome, Turska je nedavno odlučila da se povuče sa zakazane vojne vežbe NATO-a u Atini u maju zbog neslaganja sa Grčkom.

Pristup NATO-u zahteva pristanak od svih zemalja članica.

Plan Finske da podnese zahtev za članstvo u NATO, koji je juče objavljen i očekivanje da će Švedska učiniti isto, dovešće do širenja zapadnog vojnog saveza koje predsednik Rusije Vladimir Putin želi da spreči, preneo je Rojters.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.