RUSIJA PRETI VOJNIM KORACIMA ZBOG ODLUKE FINSKE! Biće prinuđeni na odmazdu
Vladimir Putin, Foto: Profimedia, EPA/, EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

DRAMA

RUSIJA PRETI VOJNIM KORACIMA ZBOG ODLUKE FINSKE! Biće prinuđeni na odmazdu

Dalje se ističe da je "ruska strana više puta napomenula da je izbor načina da se obezbedi njena nacionalna bezbednost na vlastima i narodu Finske"

Objavljeno: 13:33h

Rusija će biti primorana da odgovori na odluku Finske da pristupi NATO savezu, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

- Ulazak Finske u NATO je radikalna promena u spoljnoj politici zemlje. Rusija će biti prinuđena da preduzme korake odmazde, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje pretnji po njenu nacionalnu bezbednost - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Reuters.

Dalje se ističe da je "ruska strana više puta napomenula da je izbor načina da se obezbedi njena nacionalna bezbednost na vlastima i narodu Finske".

- Međutim, Helsinki mora biti svestan odgovornosti i posledica takvog poteza. Pristupanje Finske NATO-u naneće ozbiljnu štetu bilateralnim rusko-finskim odnosima, održavanju stabilnosti i bezbednosti u severnoevropskom regionu - istakli su u diplomatskom resoru.

- Cilj NATO-a, čije su zemlje članice energično ubeđivale finsku stranu da nema alternative članstvu u alijansi, je jasan – da se nastavi širenje ka granicama Rusije, da se stvori još jedan bok za vojnu pretnju našoj zemlji. Ali zašto bi Finska svoju teritoriju pretvarala u liniju vojne konfrontacije sa Ruskom Federacijom, a pritom gubila nezavisnost u donošenju sopstvenih odluka, o tome će suditi istorija - dodaje Ministarstvo spoljnih poslova.

NATO
NATOfoto: Profimedia

Kako ističu "ulazak u NATO će takođe predstavljati direktno kršenje međunarodnopravnih obaveza Finske"

- Pre svega Pariskog mirovnog ugovora iz 1947. godine, koji predviđa obavezu strana da ne ulaze u saveze i ne učestvuju u koalicijama usmerenim protiv jedne od njih - navodi se u saopštenju i dodaje da je pristupanje Finske NATO-u suprotno Ugovoru između Rusije i Finske iz 1992. o osnovama odnosa.

- Međutim, s obzirom na trenutnu indiferentnost kolektivnog Zapada prema međunarodnom pravu, takvo ponašanje je postalo norma - zaključili su iz resora.

Podsetimo, ranije danas je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da bi pristupanje Finske Severnoatlantskom savezu "sigurno predstavljalo pretnju za Rusiju".

1 / 5 Foto: Profimedia

- Moskva će analizirati posledice takvog koraka po sopstvenu bezbednost - rekao je Peskov.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.