KAMALA HARIS IZNELA JASAN STAV, JAVNO PODRŽALA SVE ŽENE: Uputila ozbiljne KRITIKE, gore MREŽE! (VIDEO)
Kamala Haris, Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

POTPREDSEDNICA SAD

KAMALA HARIS IZNELA JASAN STAV, JAVNO PODRŽALA SVE ŽENE: Uputila ozbiljne KRITIKE, gore MREŽE! (VIDEO)

U Kongresu se godinama vodi bitka povodom politike o abortusu

Objavljeno:

Američki Senat nije izglasao zakon kojim bi se pravo na abortus, zaštićeno presudom Vrhovnog suda u slučaju Rou protiv Vejda, pretvorilo u federalni zakon.

Republikanci su "filibasterom" odnosno, pravom na neograničenu raspravu, blokirali glasanje o zakonu, čime su se jasno videle stranačke podele koje postoje u vezi sa istorijskom sudskom odlukom i ograničenjima zakonodavne grane vlasti, prenosi Glas Amerike.

Bio je to pokušaj da se sačuva skoro 50 godina stara sudska presuda kojom se proglašava ustavno pravo na abortus, a kojoj sada preti ozbiljna opasnost da bude poništena u Vrhovnom sudu odlukom konzervativne većine.

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih država, Kamala Haris, se oglasila putem svoj Instagram profila, gde je objavila video u kojem je jasno podržala sve žene i njihovo pravo da odlučuju da same odlučuju o svom telu.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

U videu koji je objavila na društvenoj mreži je uputila i kritike odluci američkog Senata.

Samo nekoliko sati nakon objave Kamale Haris, na društvenim mrežama se pojavio i snimak članova Predstavničkog doma koji skandiraju "moje telo, moja odluka" dok su 11. maja šetali do senatske strane američkog Kapitola u Vašingtonu, nakon što američki senat nije usvojio zakon koji bi kodifikovao pravo na abortus.

Republikanci u Senatu su blokirali Zakon o zdravstvenoj zaštiti žena, koji bi zaštitio zakonsko pravo na abortus.

"Tokom kritičnog vremena kada su naša prava na telesnu autonomiju ugrožena, američka vlada ne služi pravima ljudi."

U Kongresu se godinama vodi bitka povodom politike o abortusu ali je glasanje u sredu, o zakonskom predlogu koji je usvojen u Predstavničkom domu, dobilo novu hitnost posle objavljivanja nacrta mišljenja Vrhovnog suda koji pokazuje da većina sudija želi da ukine odluku "Ro protiv Vejda", za koju mnogi smatraju da predstavlja zakon sama po sebi.

Vrhovni sud će svoju konačnu odluku objaviti tokom leta a sigurno je da će se njen efekat osećati širom zemlje i u kampanji za izbore na kojima će se odrediti koja stranka kontroliše Kongres.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.