TRUDNICA ČIJI SLUČAJ TRESE REGION SE OBRATILA JAVNOSTI POTRESNIM PISMOM: Podelila emotivne reči, NAJEŽIĆETE SE!
Mirela Čavajda, Foto: Printscreen/Instagram, Profimedia

obratila se svom nerođenom sinu

TRUDNICA ČIJI SLUČAJ TRESE REGION SE OBRATILA JAVNOSTI POTRESNIM PISMOM: Podelila emotivne reči, NAJEŽIĆETE SE!

Kao trudnica u šestom mesecu trudnoće nakon jučerašnjeg pregleda konsultovala se i sa doktorima iz Londona koji su potvrdili da u slučajevima poput Mirelinog, smrt fetusa nastaje u maternici ili neposredno po rođenju

Objavljeno:

Mirela Čavajda, trudnica kojoj su hrvatske bolnice odbijale dopustiti pobačaj iako njena nerođena beba na glavi ima veliki tumor zbog kojeg bi po rođenju umrla ili bi nastavila da živi kao biljka, javnosti se obratila potresnim pismom.

Pismom se obratila svom nerođenom sinu Grgi navodeći kako su za nju, njena deca bit i svetlost života.

„Moj sine, Moj Grga. Pišem im ovo pismo, da razumeju. Imam potrebu reći što ti i ja odavno znamo. Kao majka jednog sinčića za kojeg živim i noseći tebe ovih 6 meseci ispod srca mogu iskreno reći vi ste svetlo i bit mog života. Nema ničega iznad toga. Zato smo suprug i ja toliko i hteli sinu podariti bracu ili seku“, kazala je Čavajda na početku pisma.

Mirela je u pismu opisala iskustva pregleda koje je obavljala kod ginekologa te kako je time shvatila sve mane hrvatskog zdravstvenog sistema.

"Ali moj Grga umire. Nakon jučerašnjeg poslednjeg pregleda nema sumnje, nema više niti tračka nade za koju sam se hvatala sve ovo vreme. Pregled sam obavila kod ginekologa Tene Kovačević kojoj me uputila prijateljica koja je za nju saznala istražujući. Niti jedan doktor u našim bolnicama, a bila sam u puno ovih nedelja, nije mi rekao za nju, već moja prijateljica. To sam shvatila kao još jedan poraz našeg zdravstvenog sistema.

Naime, ova predivna i topla doktorka Tena jedini je specijalist fetalne medicine u Hrvatskoj. Školovala se i specijalizovala u Londonu na Institutu Fetalne medicine pod okriljem lekara čija su otkrića revolucionirala to područje. Ti čarobnjaci, spašavaju živote beba i vrše zahvate na njima dok su još unutar maminih trbuha i donose ih na svijet zdrave. Ali po njima, za Grgu to nije opcija. Mom Grgi nema spasa", tužno je zaključila Čavajda.

1 / 6 Foto: Printscreen/Instagram

Kao trudnica u šestom mesecu trudnoće nakon jučerašnjeg pregleda konsultovala se i sa doktorima iz Londona koji su potvrdili da u slučajevima poput Mirelinog, smrt fetusa nastaje u maternici ili neposredno po rođenju.

"Jučerašnji pregled je trajao dva i po sata. To im je praksa u ovakvim retkim slučajevima poput Grginog. Ultrazvuk kojim me pregledala je toliko precizan, detaljan i transparentan da sam ostala zapanjena. Mi takav ultrazvuk nemamo ni u jednoj od naših bolnica što smatram nužnim. Uistinu žalosno", ističe Mirela.

Kaže kako je dijagnoza ponovo bila jasna.

"Našem Grgi nema spasa. Ili nastupa smrt vrlo brzo u maternici ili odmah po rođenju. Tumor raste, sve je veći i pitanje je trenutka kada će mu srčko stati. To može biti danas, sutra ili neposredno po njegovom rođenju. Živeti neće. Ovo pišem jer ovakvih stručnjaka u Hrvatskoj nema. Samo Tena. Pitam se zašto? Gde su? Mogli bi pomoći majkama i ženama u sličnim situacijama kao što je moja i spašavati živote beba. Zašto me bar na nju niko nije uputio, kada su mi već prećutali mogućnost slanja zahteva etičkim poverenstvima te uputili u Sloveniju! Kako su naši doktori to znali, a nisu znali za jedinu stručnjakinju i uputili me njoj na pregled", pita se na kraju pisma Čavajda.

Bonus video:

01:24

DOLAZI VELIKI ISPIT PRED EU I SAD! Stručnjak upozorava: Ako NATO ne ispoštuje OVAJ deo povelje EVROPA VIŠE NEĆE BITI BEZBEDNA

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.