EU RAZMATRA RADIKALNU OPCIJU ZBOG ORBANA!
Viktor Orban, Foto: Profimedia

MAĐARSKI PREMIJER

EU RAZMATRA RADIKALNU OPCIJU ZBOG ORBANA!

Jedna ideja koja se pojavila u Briselu bi omogućila uvođenje šestog paketa sankcija EU prema Rusiji, uz podršku svih 27 zemalja članica

Objavljeno: 09:30h

Diplomate EU razmatraju radikalnu opciju koja podrazumeva odlaganje embarga na ruske energente zbog snažnog protivljenja mađarskog premijera Viktora Orbana.

Jedna ideja koja se pojavila u Briselu bi omogućila uvođenje šestog paketa sankcija EU prema Rusiji, uz podršku svih 27 zemalja članica.

Međutim, potpuna zabrana uvoza ruske nafte i rafinisanih goriva za sada bi mogla da bude povučena, dok se nastavlja rad na sporazumu koji Mađarska može da prihvati, rekle su diplomate EU za Politiko.

1 / 4 Foto: Profimedia

Takvo odlaganje predstavljalo bi veliki zastoj u naporima EU da se suprotstavi ratu u Ukrajini. Konkretno, to bi bio udarac za predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, koja je 4. maja u nacrtu šestog paketa sankcija predložila potpunu zabranu svakog uvoza ruske nafte.

Činjenica da diplomate razmatraju tako dramatičan korak pokazuje koliko je teško za EU ​​da pojača svoju ekonomsku ofanzivu na Kremlj i koliko bi prekid uvoza ruskih energenata bio težak za EU.

Za zemlje bez izlaza na more kao što su Mađarska i Slovačka, koje se u velikoj meri oslanjaju na snabdevanje ruskom naftom, zabrana sirove nafte će biti težak udarac za ekonomiju. Komisija je pokušala da postigne kompromise sa Orbanom, ali do sada njegova vlada kaže da joj treba više vremena, i potencijalno više novca, pre donošenja takve odluke.

1 / 6 Foto: Profimedia

Jedna opcija bi potencijalno mogla da uključi razdvajanje nekih delova iz nacrta predloga o embargu, sa nastavkom uvođenja drugih sankcije koje bi Mađarska mogla da podrži. Budimpešta je ranije sugerisala da bi trebalo dozvoliti isporuku gasa, uz sankcije ograničene na naftu koja se isporučuje brodskim putem.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.