ZNATE LI KOLIKO GODINA IMA ORBAN? Prevrnućete se sa stolice
Viktor Orban, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

ZNATE LI KOLIKO GODINA IMA ORBAN? Prevrnućete se sa stolice

Orban je poznat po svom dobrom odnosu sa vođama svih većih religija u Mađarskoj

Objavljeno: 21:59h

Viktor Orban rođen je 31. maja 1963. godine u Sekešfehervarum, što znači da mađarski premijer ima 59 godina. Diplomirao je pravo 1987. godine na univerzitetu Etveš Lorand u Budimpešti. Političar je i predsednik vlade Mađarske.

Dana 19. novembra 2016. godine, Viktor Orban je po dužini obavljanja funkcije predsednika vlade (10 godina i 327 dana, u 2 mandata), postao treći u mađarskoj istoriji, posle Kalmana Tise i Đerđa Lazara.

Orban je poznat po svom dobrom odnosu sa vođama svih većih religija u Mađarskoj.

Mađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban foto: Profimedia

Orbanova druga vlada sprovela je velike ustavne i pravne reforme u Mađarskoj. Pozicionirao se kao čvrst zagovornik suverenizma, u nekoliko navrata je dolazio u sukob sa Evropskom unijom. Takođe je postao jedan od osnivača antikomunističke federacije mladih demokrata (Fides).

Tokom svog mandata, Orban je posebno ojačao odnose između Mađarske i Rusije.

1 / 6 Foto: Profimedia

Orban se protivi ilegalnoj migraciji. Njegova vlada je, kao odgovor na Evropsku migrantsku krizu, izgradila žičanu ogradu na granici između Mađarske i Srbije.

Zbog svog umerenog Evroskepticizma, populističke retorike i propagiranje koncepta iliberalne demokratije, Orban je postao jedan od najuticajnijih lidera u Evropskoj uniji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.