U MOSKVI NIKAKO NISU SREĆNI ZBOG OVOGA: Od Poljske zahtevaju 1 STVAR, šta će BITI?!
Sergej Andrejev, Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

skandal

U MOSKVI NIKAKO NISU SREĆNI ZBOG OVOGA: Od Poljske zahtevaju 1 STVAR, šta će BITI?!

"Rusija očekuje službeno izvinjenje od poljskog vođstva u vezi s incidentom i zahteva sigurnost ruskog ambasadora i svih zaposlenika ruskih institucija spoljnih poslova"

Objavljeno: 18:16h

Rusija je zatražila službeno izvinjenje od Poljske i zapretila mogućom odmazdom u budućnosti za protest na koji je ruski ambasador u Varšavi zaliven crvenom bojom. Ambasadora Sergeja Andrejeva okružili protestanti protiv ruske intervencije u Ukrajini u trenutku kad je išao položiti cveće na Sovjetsko vojno groblje u Varšavi u ponedeljak, što je u Moskvi izazvalo besnu reakciju.

Trenutnu situaciju u Ukrajini možete pratiti na na našem blogu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je poljskog ambasadora Krzysztofa Krajewskog da primi prosvetnu notu. "Rusija očekuje službeno izvinjenje od poljskog vođstva u vezi s incidentom i zahteva sigurnost ruskog ambasadora i svih zaposlenika ruskih institucija spoljnih poslova", pisalo je u psaopštenju. "Odluka o daljnjim koracima bit će preduzeta zavisno o reakcijama Varšave na naše zahteve.

Poljska
Poljskafoto: Profimedia

Poljski ministar spoljnih poslova Zbigniew Rau rekao je da su vlasti upozorile Andrejeva da odlazak na groblje u ponedeljak, kad Rusija obležava pobedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, može isprovocirati incident, prema državnoj novinskoj agenciji PAP.

"Međutim, ono što se dogodilo ni na koji način ne menja našu poziciju da diplomatski predstavnici strane zemlje zaslužuju zaštitu, bez obzira na to koliko osećamo potrebu da se ne složimo s politikom vlade koju diplomata predstavlja", rekao je Rau.

Odnosi Rusije i Zapada dotakli su dno otkad je Moskva poslala desetina hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara, u onome što naziva posebnom vojnom operacijom razoružavanja i denacifikacije zemlje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Više od tri miliona Ukrajinaca pobeglo je u Poljsku, koja se neprestano zalagala da zapadne sankcije Moskvi budu žestoke te je izbacila 45 ruskih diplomata, izazvavši jednak odgovor Moskve. Ukrajina i Zapad kažu da su optužbe o nacistima neutemeljene i da je Moskva pokrenula ničim izazvan čin agresije protiv susedne zemlje.

( Espreso / HINA )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.