"SREDNJOVEKOVNI GETO": Šta se to sada DEŠAVA U MARIUPOLJU?
Ilustracija, Foto: Profimedia

alarmiraju

"SREDNJOVEKOVNI GETO": Šta se to sada DEŠAVA U MARIUPOLJU?

„Agresor ne da ranjenim vojnicima šansu da prežive. Usled rizika od infekcije zbog nedostatka antibiotika, medicinskih instrumenata i sterilne odeće, lekari su primorani da amputiraju udove ranjenika koji nemaju teže povrede“

Objavljeno:

Ukrajinski zvaničnici ukazali su na strašne sudbine civila i preostalih boraca u Marijupolju, nakon višenedeljnog ruskog bombardovanja, koji je, prema rečima gradonačelnika Vadima Bojčenka, taj grad pretvorio u „srednjevekovni geto“.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem blogu.

Ombudsman Ljudmila Denisova apelovala je na Ujedinjene nacije i Crveni krst da pomognu u evakuaciji ranjenih boraca koji su zarobljeni u čeličani Azovstalj, rekavši da je uništenje privremene bolnice u blizini čeličane znak da mnogi ljudi umiru, preneo je Rojters.

Azovstalj
Azovstaljfoto: Profimedia

„Agresor ne da ranjenim vojnicima šansu da prežive. Usled rizika od infekcije zbog nedostatka antibiotika, medicinskih instrumenata i sterilne odeće, lekari su primorani da amputiraju udove ranjenika koji nemaju teže povrede“, navela je ona na Telegramu.

Rojters ističe da nije mogao da potvrdi uslove u čeličani, kao ni navode o uništenoj podzemnoj privremenoj bolnici, ranije ove nedelje.

Rusija, koja negira da cilja civile, nije zasad komentarisala izjavu Denisove.

Ona je zatražila od UN i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da preuzmu „sve neophodne mere da zaštite i pomognu ranjenim civilima koji više nisu u borbenim uniformama“.

Denisova je navela da ima nekoliko stotina ranjenika među više od 1.000 boraca, koliko se procenjuje da ih ima u čeličani.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je Rusija nastavila da napada čeličanu nakon što je osvojila ostatak grada.

„Azovstalj gori opet, nakon bombardovanja. Ako postoji pakao na zemlji, nalazi se tamo“, naveo je pomoćnik gradonačelnika Petro Andrjuščenko na Telegramu.

( Espreso / )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.