PUTINOV GOVOR NIJE BIO NI ZAVRŠEN, A ANALIZE SU VEĆ POČELE DA PRISTIŽU: Ove stvari su privukle najveću PAŽNJU!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

izazvao veliki interes

PUTINOV GOVOR NIJE BIO NI ZAVRŠEN, A ANALIZE SU VEĆ POČELE DA PRISTIŽU: Ove stvari su privukle najveću PAŽNJU!

Putinov govor očekivano je izazvao velik interes javnosti, kao i vojnih analitičara

Objavljeno:

Govor predsednika Rusije nije bio ni završen, a analize su već počele da pristižu.

U analizi govora ruskog predsednika Vladimira Putina novinar uglednog britanskog lista "Gardijan" Pjotr Sauer istakao je kako tokom parade na Crvenom trgu nisu poslate izuzetno značajne poruke. Putin je, ističe, ponovio ono što je i ranije govorio, a to je da je operacija bila isprovocirana i neizbežna, te jedina ispravna odluka.

Govoreći pred deset tisuća svojih vojnika ruski je lider ponovio da se ne radi o ratu već o "specijalnoj vojnoj operaciji", te je Zapad optužio za planiranje napada na ruski teritorij, posebice Krim.

"NATO nas ne želi saslušati. Imali su planove i mi smo za njih saznali. Nameravali su pokrenuti invaziju na naše istorijske teritorije,uključujući Krim. Rusija je morala poduzeti ovu operaciju kako bi spriječila rat", kazao je.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Gardijan zaključuje kako je primetno to da Putin nije objavio opštu mobilizaciju ili doneo odluku o objavi rata, što su dva scenarija koja su se očekivala na Dan pobede. Takođe, u svom govoru nije pretio, kao ranije, nuklearnim oružjem, što je problem koji je dosad snažno brinuo zapadne saveznike.

Ali, nije dao ni naznaku da bi rat mogao uskoro da prestane ili da bi barem moglo doći do deeskalacije. Neki od analitičara veruju da bi se sukob mogao završiti kada Putin proglasi svoju pobedu u Donbasu. Putin je nastavio sa svojom retorikom prema kojoj je operacija zapravo nastavak borbe protiv nacizma koju je Rusija provela u Drugom svetskom ratu. Govoreći ruskim vojnicima koji su upravo pristigli s ukrajinskog bojišta poručio je: "Vi se borite za svoju domovinu, za budućnost i za to da niko ne zaboravi lekcije naučene u Drugom svetskom ratu".

Putinov govor očekivano je izazvao velik interes javnosti, kao i vojnih analitičara. Šef moskovskog ureda "Fanenšn tajmsa" Makd Šedon, na svom Tviteru je objavio kako je zanimljivo što Putin nije ni na koji način proglasio pobedu u Ukrajini.

"Najprimetnije je što su iz njegovog govora izostale bilo kakve reči o pobedi. Rekao je da su se ruske trupe herojski borile u Donbasu, ali nije spomenuo Mariupolj ili druge teritorije koje je Rusija zauzela", napisao je.

"Gardijan" u analizi navodi i da je Putinov govor prema mišljenju stručnjaka bio "ohrabrujući". Štoviše, britanski diplomata čak navodi da bi sve što se događalo tokom Dana pobede moglo biti najava rata. Toni Brenton, bivši britanski ambasador u Rusiji kazao je listu kako je ruski lider u proteklom razdoblju pokazao uznemirujuće znakove, "kao da se gubi". No, rekao je, njegov današnji govor bio je koherentan i vrlo profesionalan.

1 / 7 Foto: Profimedia

Odmah je poručio i kako se ne slaže s njegovom porukom kojom je hteo da opravda invaziju na Ukrajinu, no dodao je da je invazija snažno uticala na patriote u ruskoj političkoj sferi.

"Ohrabrujuće je što se osećam kao da razgovaramo s racionalnom osobom s kojom bismo možda u budućnosti mogli doći do dogovora koji bi mogao ovaj pakao privesti kraju", rekao je.

Lord Danat, obrambeni analitičar, složio se rekavši kako je u ovim trenucima najvažnija Putinova racionalnost.

"Tokom Hladnoga rata obe su se strane uzdržale od nuklearnog napada jer su bile razumne, Obe strane razumele su kakve bi katastrofalne posljedice bile od upotrebe nuklearnog naoružanja. I zato ga nisu iskoristile - kazao je.

Dodao je kako iracionalnost Putinovog dosadašnjeg ludila mora posebno zabrinuti svakoga, ali "sada mi se čini zdravijim".

Britanski ministar Volas oštro po Putinu

Britanski ministar odbrane Ben Volas ošto je osudio danas ruskog predsednika Vladimira Putina tvrdnjom da on i njegovi generali reflektuju fašizam i tiraniju od pre 77 godina, a njihova, kako navodi, invazija na Ukrajinu obeščašćuje vojnu prošlost Rusije.

U govoru koji se poklopio sa ruskom paradom povodom Dana pobede na fašizmom i završetka Drugog svetskog rata, Volas je rekao da su ruski generali bili saučesnici kao i njihov predsednik i da bi trebalo da se suoče sa vojnim sudom, prenosi Rojters.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Kroz invaziju na Ukrajinu, Putin i njegov uži krug generala sada oslikavaju fašizam i tiraniju od pre 77 godina, ponavljajući greške totalitarnog režima iz prošlog veka“, rekao je on.

Bonus video:

06:44

KRIZNA VREMENA ZAHTEVAJU KRIZNU VLADU Miletić: U formiranju nove vlade najvažniji timski rad

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.