(BLOG UŽIVO) ZELENSKI: VIŠE OD 300 CIVILA SPASENO IZ ČELIČANE AZOVSTAL - SAD uvele nove sankcije Rusiji
Azovstal, Foto: EPA-EFE​/SERGEY DOLZHENKO, EPA/DAN ANDERSON, Profimedia

SPECIJALNA OPERACIJA RUSKE VOJSKE

(BLOG UŽIVO) ZELENSKI: VIŠE OD 300 CIVILA SPASENO IZ ČELIČANE AZOVSTAL - SAD uvele nove sankcije Rusiji

Rusija je u subotu ispalila šest krstarećih projektila na jugozapadni lučki grad Odesu

Objavljeno: 23:51h

Činjenice:

  • Deca, žene i stari evakuisani iz Azovstala
  • CIA kaže da Putin ne misli da sme da dozvoli da izgubi
  • Bajden se danas virtuelno sastaje sa Zelenskim i liderima G7
  • Rusija i Ukrajina potvrdile da se vode sukobi oko Zmijskih ostrva
  • Džil Bajden posetila ukrajinske izbeglice u školi u Bukureštu
  • SZO prikuplja dokaze o navodnim ratni zločinima Rusije
  • Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 74. dan.

Ukrajinska vlada saopštila je da je evakuacija mnogih civila iz čeličnog kompleksa Azovstal u Mariupolju završena u subotu. Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk rekla je da su "sve žene, deca i stariji ljudi“ evakuisani iz Azovstala.

Rusija je u subotu ispalila šest krstarećih projektila na jugozapadni lučki grad Odesu.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske u subotu je potvrdilo da je uhapšen državljanin te zemlje koji se borio u Ukrajini.

Savet bezbednosti UN izdao je svoje prvo saopštenje o stanju u Ukrajini, ali je uzdržao od upotrebe reči "rat", "sukob" ili „invazija”.

Umesto toga, u saopštenju se "izražava duboka zabrinutost u vezi sa održavanjem mira i bezbednosti Ukrajine" i izražava se "snažna podrška" generalnom sekretaru Antoniju Guterešu u traženju mirnog rešenja "spora".

1 / 7 Foto: Printscreen

Iz časa u čas:

23: 30 Zelenski: Ubijeno 60 ljudi u skoli u Bilohorivki

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je u školi u istočnom selu Bilohorivka u bombardovanju ubijeno oko 60 ljudi, koji su se tamo skrivali od granatiranja.

"Rezultat ruskog napada na Bilohorivku u regionu Lugansk je 60 ubijenih civila koji su se samo krili u školi, tražili utočište od granatiranja", naveo je Zelenski u video obraćanju, preneo je Rojters.

22:30 Više od 170 civila iz Azovstala stiglo u Zaporožje

Više od 170 civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju stiglo je u Zaporožje nakon nedelja pod ruskom opsadom.

Volodimir Zelenski rekao je da je više od 300 civila spaseno iz čeličane Azovstal.

21:00 Ukrajinska vojska: Rusi izveli dva napada iz vazduha na region Sumi

Ruska vojna avijacija dva puta je otvorila vatru na naselja u regionu Sumi, saopšteno je danas iz Severne operativne komande ukrajinske vojske, preneo je Ukrinform.

- Neprijateljska avijacija je danas dva puta pucala na naslja u regionu Sumi - navodi se u izveštaju koji je Operativna komanda objavila na Fejsbuku.

20:50 Trudo: "Biće poslato još oružja i vojne opreme u Ukrajinu"

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je danas, nakon nenajavljene posete Kijevu, da će biti poslato novo oružje i vojna oprema za Ukrajinu.

Trudo je novinarima posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim rekao da će Kanada, takođe, uvesti nove sankcije ruskim pojedincima i kompanijama zbog ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Rojters.

On je dodao da će Kanada ponovo otvoriti ambasadu u Kijevu.

20:15 Džonson: "Ukrajini je potrebna oprema ne samo da bi se održala, već i da bi ponovo zauzela zemlju"

Premijer Boris Džonson rekao je liderima G7 da vojna oprema namenjena da pomogne Ukrajini više nije dovoljna, potvrdio je Dauning strit.

Rekao je da je zemlji potrebna i vojna oprema da bi ponovo zauzela zemlju.

20:05 Američka ambasadorka se vratila u Kijev

Vršilac dužnosti ambasadora SAD u Ukrajini Kristina Vijen i grupa američkih diplomata vratili su se danas u ambasadu u Kijevu prvi put od 24. februara, kada je počeo napad Rusije na Ukrajinu.

Američka ambasada u Kijevu je zatvorena polovinom februara zbog zabrinutosti od ruske vojne akcije, podseća Si-En-En.

19:25 SAD uvele vize za oko 2.600 ruskih i beloruskih zvanicnika

Sjedinjene Američke Države uvele su vize za oko 2.600 ruskih i beloruskih zvaničnika za koje tvrde da podrivaju ukrajinski suverenitet i krše ljudska prava u toj zemlji, saopštila je danas Bela kuća, prenosi Tanjug.

19:15 G7: Pojačaćemo ekonomsku izolaciju Rusije

Lideri grupe G7 su u današnjem zajedničkom saopštenju naveli da će pojačati ekonomsku izolaciju Rusije i pojačati kampanju protiv ruske elite koja podržava ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nakon onlajn sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, lideri G7 su rekli da bi trebalo odseći ključne službe na koje se Moskva oslanja, što bi pojačalo izolaciju Rusije "u svim sektorima njene ekonomije", javlja Rojtres, a prenosi Tanjug.

19:05 SAD uvele nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije protiv tri ruske televizijske stanice i zabranile građanima SAD da pružaju knjigovodstvene i savetničke usluge Rusima, a sankcionlisali su i bord Gasprombanke zbog napada Rusije na Ukrajinu.

18:55 Šolc:Putin neće dobiti ovaj rat

Nemački kancelar Olaf Šolc je u današnjem televizijskom obraćanju naciji povodom obeležavanja godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, preneao uveravanja Ukrajinu u nemačku solidarnost u njenoj borbi protiv ruskog napada.

- Putin neće dobiti ovaj rat. Ukrajina će istrajati - poručio je Šolc, prenosi Rojters.

18:30 Hajdaj: Granatirana rafinerija nafte u Lisičansku

Ruske granate pogodile su rafineriju nafte u Lisičansku u istočnoj Ukrajini, oštetivši proizvodne pogone, saopštio je danas guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj.

Hajdaj je na Telegram kanalu objavio da su usled granatiranja oštećeni objekti, uključujući područja u kojima se prima sirova nafta i meša sa drugim elementima procesa prerade, prenosi Rojters.

18:16 Počeo sastanak Bajdera, lidera G7 i Zelenskog

Virtuelni sastanak američkog predsednika DŽozefa Bajdena sa liderima G7 i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim je počeo, saopšteno je danas iz Bele kuće.

Kako se navodi, u fokusu sastanka biće najnovija dešavanja iz Ukrajine, podrška Ukrajini i demonstracija "kontinuiranog jedinstva G7" u njihovom kolektivnom odgovoru na ruski napad u Ukrajini.

18:15 Frontmen grupe U2 nastupio na stanici metroa u Kijevu

Bono i Edž iz grupe U2 izveli su danas koncert za gledaoce u stanici kijevskog metroa u znak solidarnosti sa ukrajinskim narodom.

Snimljeni su kako izvode klasik Bena E. Kinga "Stand By Me" zajedno sa ukrajinskim vojnikom dok ih je masa bodrila.

Frontmen grupe U2 izveo je i klasike kao što su "Sunday Bloody Sunday", D"esire" i "With Or Without You".

18:00 Predsednica nemačkog parlamenta sastala se sa Zelenskim

Predsednica nemačkog parlamenta Berbel Bas sastala se danas u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi odala počast žrtvama iz Drugog svetskog rata.

Na sastanku je bilo reči o naružanju i ambicijama Ukrajine o razmatranju članstva u Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

Zelenski je rekao da je odobrenje nemačkog Bundestaga za isporuke teškog naoružanja, kako bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani od ruskih napada, jedan od "glavnih prioriteta" njegove zemlje.

17:00 Blumberg: Mađarska nastavila sa blokadom sankcija Rusiji

Mađarska je nastavila da blokira predlog Evropske unije kojim bi se zabranio uvoz sirove ruske nafte, stopirajući novi paket sankcija EU koje za cilj imaju predsednika Rusije Vladimira Putina, rekli su izvori upućeni u ovo pitanje, preneo je Blumberg.

Današnji sastanak 27 ambasadora EU završio se bez dogovora, a očekuje se da će se razgovori nastaviti narednih dana, rekli su izvori koji su insistirali na anonimnosti, jer su razgovori održani iza zatvorenih vrata.

14:56 Ambasadorka Hrvatske se vratila u Kijev

Premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsednikom vlade i parlamenta o daljoj pomoći Ukrajini i nastavku evropskog puta Ukrajine, prenosi HRT.

Zelenski je na zajedničkoj pres konferenciji ocenio da Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu i da zato dve zemlje govore istim jezikom i dele iste vrednosti.

Naveo je da su razgovori bili plodonosni i da je razgovarano o koracima koje treba preduzeti u odbrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije. Istakao je da sankcije treba pojačati i dodao da Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju, izrazivši nadu da će pomoći Ukrajini u tome nakon što ruske snage odu.

Plenković je izrazio snažnu podršku Hrvatske Ukrajini i naglasio da Hrvatska planira da nastavi da pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima. Takođe je rekao da Hrvatska podržava put Ukrajine u EU.

14:24 Zelenski sa Plenkovićem razgovarao o sankcijama Rusiji i obnovi Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o pooštravanju sankcija Rusiji i strategiji za obnovu Ukrajine.

- Ukrajina govori istim jezikom sa Hrvatskom - jezikom vrednosti i borbe za slobodu. Sa premijerom Andrijem Plenkovićem razgovarali smo o jačanju sankcija Rusiji, saradnji na obnavljanju normalnog života u oslobođenim oblastima naše zemlje - napisao je Zelenski na Telegramu.

On je dodao da je razgovarano o pitanjima integracije Ukrajine u EU i zaštite energetske slobode Evrope.

Plenković i Zelenski
foto: VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

12:56 Ukrajina potvrdila povlačenje iz grada Popasna

Ukrajinske trupe povukle su se iz Popasne, na istoku zemlje, saopštio je danas guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj potvrđujući prethodne izveštaje da je grad zauzet.

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je danas da su njegove trupe preuzele kontrolu nad većim delom Popasne, prenosi Rojters.

Guverner Luganska Sergej Hajdaj izjavio je za državnu televiziju da su se ukrajinske trupe povukle kako bi zauzele utvrđenije pozicije i dodao da je u gradu "sve uništeno", navodi Rojters.

11:58 Od početka sukoba u Ukrajini poginulo 225 dece

Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je da je u ratu sa Rusijom poginulo 225 dece, a da ih je povređeno 413.

Iz Tužilaštva je saopšteno da se očekuje da će cifre biti veće, jer ne uključuju žrtve dece u okupiranim područjima.

11:20 Putin Ukrajincima čestitao Dan pobede: Zajednička dužnost je da sprečimo oživljavanje nacizma

10:46 Plenković danas u poseti Kijevu

09:46 Iznad ostrva Zmejni uništena su još dva ukrajinska bombardera Su-24 i jedan helikopter Mi-24 Ministarstva odbrane, prenosi RT.

08:31 Ukrajina: Rusija bombardovala školu, 60 ljudi pod ruševinama?

Kijev je danas optužio Rusiju da je bombardovala školu u regionu Luganska na istoku Ukrajine, u kojoj se u trenutku napada navodno nalazilo 90 ljudi. Navodno su dve osobe poginule, dok je oko 60 njih još pod ruševinama.

- Dve osobe su poginule u ruskom bombardovanju škole u ukrajinskom selu Bilohorivka, a strahuje se da je 60 njih koji su ostali pod ruševinama mrtvo - izjavio je danas guverner oblasti Luganska Sergej Hajdaj, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnik je saopštio na Telegramu da je navodno ruski avion bacio bombu u subotu popodne na školu, u koju se sklonilo oko 90 ljudi, a da je za sad njih 30 spašeno od kojih je sedam povređeno, navodi britanska agencija.

On nije ponudio dokaze koji potvrđuju njegove navode, a zvanična Moskva se još uvek nije oglasila ovim povodom.

08:25

Sirene od jutroš zavijaju širom Ukrajine

08:15 Zelenski bi trebalo da razgovara sa liderima G7: Na dnevnom redu i nove sankcije Rusiji

07:36 Našla svekra i svekrvu našla mrtve na ulici: Vladimir i Ljuda stradali u napadu i nisu jedini

07:19 Berns: Putin ne može da priušti da izgubi u ratu

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin mnogo uložio u drugu fazu rata u Ukrajini i ocenio da Putin veruje da je intenziviranje vojnog sukoba najbolji put ka napredovanju.

Berns je upozorio da upravo takav način razmišljanja čini drugu fazu ofanzive najmanje pođednako rizičnom, a možda i rizičnijom, od prve faze sukoba, prenosi Si-En-En.

On je rekao i da, tokom druge faze, ne bi trebalo potceniti rizik od eskalacije rata u nuklearni sukob iako, kako je naveo, američka obaveštajna zajednica "ne vidi u ovom trenutku praktične dokaze da Rusija planira raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja".

Direktor CIA je na događaju koji je organizovao Fajnenšal tajms u Vašingtonu rekao da Putinovo "stanje uma" trenutno takvo da on ne veruje da može sebi da priušti da izgubi u ratu, preneo je Rojters.

07:00 Britanija najavljuje novu vojnu pomoć Ukrajini

Velika Britanija je najavila da će obezbediti novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 1,6 milijardi dolara.

- Putinov brutalni napad ne izaziva samo razaranje u Ukrajini, već preti miru i bezbednosti širom Evrope - rekao je britanski premijer Boris Džonson u izjavi uoči virtuelnog sastanka Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim koji će biti održan danas, prenosi Rojters.

Britanija je saopštila da će dodatna sredstva za Ukrajinu obezbediti iz rezervi koje vlada koristi za slučaj vanrednih situacija.

06:55 Zelenski: Više od 300 civila do sada evakuisano iz Azovstala

Više od 300 civila je do sada spaseno iz opkoljene čeličane Azovstal, rekao je predsednik Vladimir Zelenski u svom noćnom obraćanju.

To je označilo kraj prve faze evakuacije, koja je počela pre nešto više od nedelju dan.

- Zahvalan sam timovima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Ujedinjenih nacija što su nam pomogli da izvršimo prvu fazu evakuacije iz Azovstala. Spaseno je više od 300 ljudi, žena i dece. Vlasti se sada pripremaju za drugu fazu evakuacije za ranjenike, medicinske radnike i vojsku - rekao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.