ESPRESO RETROSPEKTIVA: Putin otkazao JURIŠ na čeličanu, Rusija otkrila MOĆNO oružje!
Ilustracija, Foto: Profimedia

5 KLJUČNIH DOGAĐAJA

ESPRESO RETROSPEKTIVA: Putin otkazao JURIŠ na čeličanu, Rusija otkrila MOĆNO oružje!

Izdvojili smo nekoliko bitnih i interesantnih dešavanja, a evo šta se ove nedelje našlo na spisku

Objavljeno: 15:53h

Espreso vam ovog petka donosi šest ključnih događaja koji su se dogodili u svetu tokom protekle nedelje.

Izdvojili smo nekoliko bitnih i interesantnih dešavanja, a evo koji su se ove nedelje našli na listi.

1. "BLOKIRAJTE JE DA NE MOŽE NI MUVA DA PROĐE" - Vladimir Putin otkazao napad na čeličanu u Mariupolju

Ruski predsednik Vladimir Putin je u četvrtak naredio da ruske snage otkažu planove za napad na čeličanu Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, u kojoj se nalaze na stotine ukrajinskih vojnika i civila.

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 57. dan.

Efikasno objavljujući pobedu u gradu posle skoro dva meseca opsade, Vladimir Putin je rekao da nema smisla pokušavati da se isteraju branioci zabarikadirani unutar velike fabrike.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putinfoto: Profimedia

- Smatram da je predloženi napad na industrijsku zonu u Mariupolju neprikladan i zahtevam da se odustane od njega - rekao je on ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu tokom sastanka.

Ruski predsednik je rekao ministru odbrane da nema potrebe ulaziti u podzemne hodnike ispod fabrike, kao i da ruske trupe treba hermetički da blokiraju industrijsku zonu u Azovstalu.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Blokirajte je da ne može ni muva da prođe - rekao je Putin.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je procenio da se oko 2.000 ukrajinskih boraca nalazi u fabrici, a Putin ih je pozvao da se predaju, rekavši da će se Rusija ophoditi prema njima sa poštovanjem.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgufoto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

2. "SATANIN SIN" - Rusija lansirala moćnu interkontinentalnu balističku raketu

Rusija je u sredu objavila da je testirala interkontinentalnu balističku raketu RS-28 Sarmat, novi dodatak svom nuklearnom arsenalu, za koji je predsednik Vladimir Putin rekao da će dati neprijateljima Moskve na razmišljanje.

Televizija pokazuje da je vojska saopštila Putinu da je raketa lansirana iz Pljesečkog na severozapadu zemlje i da je pogodila ciljeve na poluostrvu Кamčatka na krajnjem istoku.

Njen nadimak je Satanin sin, a Rusi tvrde da može da zbriše Francusku sa lica zemlje.

Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa, a očekuje se da će Rusija svaku opremiti sa deset ili više bojevih glava, prema Istraživačkoj službi američkog Кongresa.

Raketa se godinama razvija i njeno probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se dogodilo u vreme ekstremnih geopolitičkih tenzija oko ruskog rata u Ukrajini i svakako predstavlja ne samo demonstraciju moći Rusije već i pretnju Zapadu.

Razvoj Sarmata, započet 2009. godine, tako je priveden kraju i trebalo bi da zameni sadašnji sistem R-36M2, koji je u krugovima NATO-a poznat i kao SS-18 Satan. Кao naslednik ovog oružja, ono takođe nosi zloglasni nadimak SS-Кs-30 Satan 2 ili Satanin sin.

Može da ponese 10 tona tereta, što znači da se na njega može postaviti 10 težih nuklearnih bojevih glava ili 15 lakših, a navodno ima domet od čak 18.000 kilometara.

- U stanju je da u sekundi izbriše sa lica Zemlje oblast veličine Teksasa ili Francuske - pisali su ruski mediji prošle godine, predstavljajući "Sataninog sina".

U svakom slučaju, ovo je najmoćnija raketa kojom će Putin sada da raspolaže, a to je i sam jasno rekao nakon lansiranja.

3. TRAGEDIJA U MOSKVI - Ruski multimilioner, njegova trudna žena i ćerka pronađeni mrtvi

Bivšeg zvaničnika Kremlja i potpredsednika Gazprombanke pronašla je mrtvog u luksuznom porodičnom stanu vrednom dva miliona funti u Moskvi njegova 26-godišnja ćerka.

Pored tela multimilionera Vladislava Avajeva (51), bila su i tela njegove navodno trudne supruge Jelene (47) i mlađe ćerke Marije (13). Tela, sva sa ranama od metaka, pronašla je starija ćerka Anastasija koja je ušla u stan kad nije mogla da stupi u kontakt sa porodicom.

Istražitelji su rekli da imaju u vidu sve moguće uzroke masakra na 14. spratu zgrade u Moskvi, koji je obavljen “sa Avajevim pištoljem”, i da ispituju sve veze sa njegovim poslom i privatnim životom.

1 / 5 Foto: Profimedia

Anastasija je, kako se navodi u izveštajima, rekla policiji da je pištolj bio u očevoj ruci kad je pronašla njegovo telo.

4. PUTIN OTKRIO PLANOVE ZA SIBIR - Ruski predsednik želi da ga iskoristi na najbolji mogući način

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je potrebno isplanirati izgradnju novih gasovoda i naftovoda sa nalazišta u Sibiru.

Putin je takođe rekao da treba povećati i kapacitet pretovara nafte na Arktiku i Dalekom istoku.

"Treba uzeti u obzir mogućnost izgradnje novih naftovoda i gasovoda sa nalazišta u zapadnom i istočnom Sibiru", rekao je Putin, sumirajući rezultate sastanka o situaciji u naftnoj i gasnoj industriji.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prema njegovom mišljenju, "povećanje kapaciteta pretovara nafte u arktičkim i dalekoistočnim lukama takođe je veoma važan zadatak."

Govoreći o drugim pravcima rada, Putin je naglasio da je neophodno "iskoristiti potencijal Severnog morskog puta i uključiti gasovode 'Snaga Sibira' i 'Sahalin - Habarovsk - Vladivostok' u jedinstveni sistem snabdevanja gasom kako bi se regioni u tom delu zemlje obezbedili gasom".

1 / 5 Foto: Profimedia

5. DŽINOVSKE MEDUZE - Stanovnike Opatije dočekao nesvakidašnji prizor na plaži

Stanovnike Opatije i turiste je dočekao zanimljiv prizor na plaži Slatina ove nedelje. Naime, nasukale su se džinovske meduze.

Pojavile su se četiri džinovske meduze, a najviše pažnje je privukla ona koja se nasukala najbliže plaži.

Ono što je interesantno, jeste da je njena glava imala prečnik od gotovo pola metra.

U oktobru prošle godine je kod Trogira uočena takozvana kompas meduza, koja je takođe velikih razmera. Ona može da naraste i do 30 centimetara u prčniku i da ima pipke duge do jednog metra.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.