BAJDEN PROGLASIO STANJE KATASTROFE! Najveći šumski požar u Americi razorio Novi Meksiko (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

požar

BAJDEN PROGLASIO STANJE KATASTROFE! Najveći šumski požar u Americi razorio Novi Meksiko (VIDEO)

Procenjuje se da je 15.500 domova u rubnim oblastima i u dolinama planine Sangre de Kristo koje se graniče sa Las Vegasom pogođeno obaveznim evakuacijama

Objavljeno:

Vatrogasci su usporili napredovanje najvećeg šumskog požara u Sjedinjenim Državama pošto su jaki vetrovi popustili u sredu, kada je predsednik Džo Bajden odobrio proglašnje katastrofe koja donose nova finansijska sredstva udaljenim delovima Novog Meksika koje je razorio požar od početka aprila.

Američka predstavnica Tereza ​​Leger Fernandez objavila je predsedničku deklaraciju o katastrofi tokom večernjeg brifinga američke Šumske službe o naporima da se obuzda veliki požar u severoistočnom Novom Meksiku, koji se proširio na 250 kvadratnih milja (647 kvadratnih kilometara) visoke alpske šume i travnjaci na južnom vrhu Stenovitih planina.

„To će nam pomoći da izvršimo tu obnovu i pomoći će nam u troškovima i teškoćama sa kojima se ljudi trenutno suočavaju“, rekla je kongresmenka. „Drago nam je što se to dogodilo ovako brzo.

Vatrogasni šefovi rekli su da koriste period relativno mirnog i hladnog vremena kako bi sprečili da se vatra približi malom gradu u Novom Meksiku Las Vegasu i drugim selima raštrkanim duž frontova požara koji se menjaju. Avioni i helikopteri ispuštali su sa neba smeše crvenog usporivača vatre, dok su zemaljske posade čistile drvo i četke da bi izgladnjile vatru duž ključnih frontova.

1 / 9 Foto: Profimedia

Buldozeri su danima strugali vatrene linije na periferiji Las Vegasa, sa 13.000 stanovnika, dok su ekipe vršile opekotine kako bi očistile susedno rastinje. Avioni su bacili više otpornika na vatru kao drugu liniju odbrane duž grebena zapadno od grada u pripremi za intenzivne vetrove koji se očekuju tokom vikenda.

Procenjuje se da je 15.500 domova u rubnim oblastima i u dolinama planine Sangre de Kristo koje se graniče sa Las Vegasom pogođeno obaveznim evakuacijama. Broj kuća uništenih u požaru iznosi oko 170.

Bonus video:

02:54

AKO NE UNIŠTE RUSIJU BIĆE SAMI UNIŠTENI Profesor sa univerziteta u Moskvi za Kurir prokomentarisao sankcije ZAPAD PUCA SEBI U NOGU

(Espreso/NPR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.