UKRAJINI STIŽE TEŠKO NAORUŽANJE: Nemci šalju NAJMOĆNIJU artiljeriju, još 1 zemlja obećala veću pomoć!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ORUŽJE

UKRAJINI STIŽE TEŠKO NAORUŽANJE: Nemci šalju NAJMOĆNIJU artiljeriju, još 1 zemlja obećala veću pomoć!

Nemačka je prošle nedelje prvi put pristala da Kijevu isporuči teško naoružanje, tenkove za protivvazdušnu odbranu GepardŠa

Objavljeno: 12:34h

Nemačka će Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica, izjavila je danas nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Teško naoružanje će biri izbrisano iz inventara Bundesvera i isporučeno Ukrajini čim bude osposobljeno tokom narednih nedelja, naveli su Lambreht i načelnik odbrane Nemačke general Eberhard Zorn novinarima u slovačkom gradu Sliač, prenosi Rojters.

Očekuje se da će obuka prve grupe od oko 20 ukrajinskih vojnika na „Pancer haubici 2000“ početi sledeće nedelje u nemačkom gradu Idar-Oberštajn, izjavio je Žorn.

Lambrehtova će se sastati sa svojom holandskom koleginicom Kajsom Olongren kasnije tokom dana u Sliaču, gde su obe zemlje rasporedile protivvazdušnu odbranu Patriot čim je počeo sukob u Ukrajini, navodi Rojters.

Holandija je ranije obećala Ukrajini pet ovakvih haubica.

"Pancer haubica 2000“ je jedno od najmoćnijih artiljerijskih oružja koja poseduje Bundesver, a može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 40 kilometara.

1 / 6 Foto: Profimedia

Berlin će takođe, isporučiti prvi paket municije za haubice koje je napravila nemačka odbrambena kompanija KMV, saopštio je Žorn, a dalja nabavka municije će se obavljati direktno između Kijeva i kompanije.

Nemačka je prošle nedelje prvi put pristala da Kijevu isporuči teško naoružanje, tenkove za protivvazdušnu odbranu Gepard.

Većina teškog naoružanja koje su zemlje NATO-a do sada poslale Ukrajini je oružje sovjetske proizvodnje, koje se još uvek nalazi na zalihama istočnoevropskih država članica NATO-a, a Sjedinjene Američke Države i neki drugi saveznici su počeli da snabdevaju Kijev zapadnim haubicama, prenosi britanska agencija.

Britanija intenzivira pomoć

Britanija će sve više i više pomagati Ukrajini i to će trajati sve dok joj je pomoć potrebna, izjavio je britanski premijer Boris Džonson na londonskom donatorskom skupu pod nazivom "Hrabra Ukrajina".

- Šta god Putin pokušao da uradi ukrajinskom narodu, on nikada neće slomiti njegov duh - naveo je Džonson, prenosi Gardijan.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

Britanski premijer je pohvalio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekavši da je on "zaista jedan od najneverovatnijih lidera modernog doba".

On je naveo da je cilj događaja "Hrabra Ukrajina" prikupljanje "vitalnih sredstava za humanitarni odgovor na sukob“, prenosi britanski list.

Bonus video:

14:31

SELJAK NA SUDU DOBIO SRPSKOG KRALJA Istoričar otkrio nepoznate detalje NISU SRBI SAMO ZBOG VELIKOG RATA POŠTOVALI PETRA PRVOG

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.