SKANDAL U NEMAČKOJ! Policajci suspendovani nakon smrti Hrvata, primenili silu? (VIDEO)
Mesto incidenta, Foto: Printscreen/Youtube/Fenix_Magazin

nasilje

SKANDAL U NEMAČKOJ! Policajci suspendovani nakon smrti Hrvata, primenili silu? (VIDEO)

U nastojanju da smrt Hrvata bude rastvetljena i kako bi se ustanovilo da li je bilo preterane primene nasilja i šta je tačno dovelo do njegove smrti, LKA je potvrdio da su i kamere predmet istrage

Objavljeno:

Dvojica nemačkih policajaca suspendovani su nakon što je 47-godišnjak preminuo u Majnhajmu u ponedeljak posle policijske intervencije. Preminuo je Ante Paponja (47), državljanin Hrvatske.

Nemački mediji su objavili da je istraga usmerena na rekonstrukciju celog događaja, pre svega na primenu sile od policijskih službenika, kao i na zdravstveno stanje muškarca koji je u ponedeljak preminuo u bolnici nakon policijske akcije.

Prema pisanju SWR-a, postoji sumnja na prekomernu primenu sile koja je rezultirala telesnim povredama i smrću 47-godišnjaka. U saopštenju Kancelarije državne kriminalističke policije (LKA) navodi se kako je lekaar iz Instituta za mentalno zdravlje u Majnhajmu (ZI) pozvao policiju jer je smatrao kako je 47-godišnjaku koji se udaljio iz bolnice potrebna pomoć.

Lekari i dvojica policajaca krenuli su u potragu za muškarcem i pronašli ga u centru grada. Policija je silom pokušala da proveri muškarca, ali se on opirao. Kad su ga policajci savladali, 47-godišnjak je iznenada klonuo i nije davao znake života. Preminuo je malo kasnije u bolnici.

Sumnja se da je policajac šakom udario muškarca u glavu.

Istraga je pokazala da policajci nisu imali uključene kamere koje se nalaze na ramenima, a to je potvrdio i šef LKA Baden-Virtemberg Andreas Stenger.

U nastojanju da smrt Hrvata bude rastvetljena i kako bi se ustanovilo da li je bilo preterane primene nasilja i šta je tačno dovelo do njegove smrti, LKA je potvrdio da su i kamere predmet istrage i da pokušava da se utvrdi zbog čega ih policajci nisu uključili, piše Fenix-magazin. Kamere služe za to da dokumentuju sve šta se događa, a policajac može sam uključiti ili isključiti kameru, ali i izbrisati ono to je snimljeno.

Službenik za zaštitu podataka u saveznoj zemlji Baden-Virtemberg Stefan Brink objasnio je kako je korišćenje kamera za telo dopušteno samo ako je potrebno sprečiti opasnost. Istina, može se dogoditi da službenici tokom operacije nemaju priliku ili ne pomisle da uključe kameru.

Prema saopštenju LKA, konačni rezultati obdukcije preminulog muškarca trebalo bi da budu dostupni za šest do osam nedelja.

Muškarac je prethodno bio na lečenju u Institutu za mentalno zdravlje u Majnhajmu, odakle je izašao, navodno kako bi kupio hranu u prodavnici u kojoj je često kupovao. Prema informacijama LKA od srede, na telu preminulog pronađeni su tragovi upotrebe sile, “niskog intenziteta”. Još nije jasno je li 47-godišnjak preminuo nasilnom ili prirodnom smrću jer je, saopštili su iz LKA, imao i zatajenje srca.

- Protiv dvojice policijskih službenika se vodi istraga zbog sumnje da su u službi naneli telesne povrede od kojih je osoba smrtno stradala. Suspendovani su sa dužnosti - rekao je u sredu šef policije u Majhajmu Sigfrid Kolmar.

"Videla sam policiju i čula ženski krik"

Jedna Hrvatica, koja se zadesila u centru Majhajma u trenutku kada se dogodila tragedija kaže da je videla prvu patrolu policije da dolazi na Marktplac, pa drugu, a onda da je čula ženski krik.

- Žena je vrisnula pa sam prešla ulicu kako bih videla šta se događa. Policija je samo stizala. U Majnhajmu je policija često na ulicama, ali ovo je bilo drugačije. Ubrzo je stiglo i vozilo hitne pomoći. Pitala sam ljude šta se dogodilo, Ante je već ležao na tlu. Neki svedoci su mi kazali kako ga je policajac udario - ispričala je to čitateljka Fenix-magazina koja se našla na mestu gde je uhapšen Ante

Hapšenje, Lisice, Zatvor, Kazna
foto: Profimedia

Ona je rekla da je poznavala preminulog i da su joj svedoci koji su videli celu situaciju rekli kako Ante nije bio agresivan.

– Rekli su mi kako je samo tražio da ga puste na miru. Ono što sam ja videla jeste kako leži na podu, obliven krvlju. Videla sam i kako pokušavaju da ga reanimiraju. Videla sam jednog policajca kako se smeje, a kad mu je stariji policajac nešto rekao, uozbiljio se – rekla je ona.

Porodica u šoku

Bliski rođak preminulog Ante, Željko Paponja je za Fenix-magazin ispričao kako je cela porodica u šoku i da traže policijsku istragu jer žele da znaju šta se tačno dogodilo i kolika je krivica na dvojici policajaca koja su bila u intervenciji.

– Svi smo zgroženi snimkom intervencije policajaca, a koje su svedoci snimali i objavili na društvenim mrežama. Zasad znamo kako je Ante otišao iz bolnice u prodavnicu, odnosno kiosk za prodaju hrane kako bi kupio nešto za jelo. Izašao je napolje, stao ispred kioska kako bi pojeo to što je kupio. Još nije bio ni platio kad je došla policija. Kao što se vidi na snimcima, savladali su ga i pritisnli na tlo udarajući ga šakama. Kasnije se dogodilo to što se dogodilo - rekao je Željko Paponja kojemu je preminuli Ante prvi rođak s očeve strane.

1 / 6 Foto: Profimedia

Željko kaže da je Ante rođen u Majnhajmu gde je živeo ceo život. Majka i otac su mu poreklom iz Rame. Pre nekoliko godina su se rastali što Ante emocionalno nije dobro podneo.

– Bio je jako emotivan i od te rastave pomalo rastrojen. Često je odlazio kod majke i sestre. Taj dan je išao u bolnicu. Kako smo saznali verovatno je lekar zvao policiju koja ga je na kraju pronašla - kaže on.

Porodica sada čeka nalaz obdukcije.

– To će trajati oko 14 dana, a onda će sahrana verovatno biti u Slavoniji, odnosno u selu Buk u blizini Pleternice, gde Antina majka ima kuću koju su napravili nakon sto su iselili iz Rame nakon potapanja Ramske doline. Ovo nije smelo da se dogodi, niko nije zaslužio da ga policajci tuku, Ante je bio jako osetljiv i emotivan - kaže Željko.

Bonus video:

08:21

Bivši funkcioner MUP Dejan Radenković o tome šta stoji iza SVIREPIH LIKVIDACIJA u Vinči i Novom Beogradu

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.