"STAĆEMO KADA DOSTIGNEMO GRANICU SA OVOM ZEMLJOM": Potomak slavnog Tolstoja BRUKA pra-pradedu, SKANDALOZNE izjave!
Pjotr Tolstoj, Foto: Profimedia

AU!

"STAĆEMO KADA DOSTIGNEMO GRANICU SA OVOM ZEMLJOM": Potomak slavnog Tolstoja BRUKA pra-pradedu, SKANDALOZNE izjave!

Pjotr Tolstoj (52), inače zamenik predsednika Dume, ruskog parlamenta od 2016. godine, izneo je i ratobornu tvrdnju o okupaciji cele Ukrajine

Objavljeno: 16:43h

Ruski političar, potomak slavnog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, izjavio je kako je njegov pra-pradeda u 19. veku "klao" britanske i francuske trupe na Krimu, prenosi Jutarnji.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Pjotr Tolstoj (52), inače zamenik predsednika Dume, ruskog parlamenta od 2016. godine, izneo je i ratobornu tvrdnju o okupaciji cele Ukrajine.

- Uprkos pomoći koja stiže iz Evrope i histeriji (britanskog premijera) Borisa Džonsona ili (italijanskog premijera) Maria Dragija, završićemo operacije kada ocenimo da je prikladno. Mislim da ćemo stati kada dosegnemo granicu s Poljskom - izjavio je zastupnik stranke ruskog predsednika Vladimira Putina Jedinstvena Rusija, inače bivši televizijski voditelj i "Putinov propagandista", kako prenosi britanski The Telegraph.

Tolstoj pritom oštro negira primedbe da sa takvim izjavama "ocrnjuje" ime svog slavnog pretka, čije remek-delo "Rat i mir" ima za temu upravo francusku invaziju na Rusiju 1812. godine. Delovi romana su inspirisani ličnim ratnim iskustvom Lava Tolstoja koji se u 26 godini borio u Krimskom ratu kao mlađi oficir u topničkoj brigadi i bio prisutan pri opsadi Sevastopolja. Grad je na kraju pripao Britancima i Francuzima 1855. godine.

- Lav Tolstoj je bio oficir ruske vojske. Klao je britanske i francuske vojnike na Krimu, na ruskom Krimu. Kada je sudbina vaše zemlje ulog, vaša jedina briga je stati u njenu obranu. Ne vidim nikakvu kontradikciju (između današnjeg stava Rusije) i njegovog nasleđa - rekao je Pjotr Tolstoj za italijanski list La Repubblica.

Zapravo, Krimski rat nagnao je mladog grofa željnog zabave da odustane od života u visokom društvu i usresredi se na pisanje, aktivizam za ljudska prava i promovisanje pacifizma.

Lav Tolstoj
Lav Tolstoj foto: Wikipedia

- Rat je toliko nepravedan i ružan da svi koji se usude učestvovati u tome moraju da pokušaju da uguše glas savesti u sebi - napisao je Lav Tolstoj.

U intervjuu Pjotr Tolstoj ponavlja ruski stav da je Ukrajina puna "nacista", tvrdeći da su "gotovo svi" zarobljeni vojnici iz "nacionalističkih ukrajinskih bataljona" koji se bore u Mariupolju, imali tetovaže svastika.

- Rat će da se završi tek kada Ukrajina bude potpuno denacificikovana i demilitarizovana, tako da više ne predstavlja pretnju Ruskoj Federaciji i da ne postoji mogućnost njenog pretvaranja u antirusku zemlju, kao što je Zapad pokušao da učiniti u poslednjih 30 godina - izjavio je potomak slavnog pisca.

Po pitanju ruskog gasa, napori Zapada da se reši zavisnosti o ruskom plinu i nafti, mogli bi da dovedu do velikog rasta cena energenata i konačnog kolapsa EU, tvrdi Tolstoj.

- Povećanje cene gasa pogodiće srednju klasu, koja je izborna baza zapadnih vlada. Evropsku uniju bi mogla da zadesi ista sudbina kao SSSR - smatra Tolstoj.

1 / 3 Foto: Profimedia

Tvrdi da će Rusija, nasuprot tome, izdržati gubitak energetskih ugovora, povlačenje multinacionalnih firmi i sankcije koje je uveo Zapad.

- Konzumerizam nije glavna osobina ruskog čoveka. Kada je u pitanju opstanak zemlje, za prosečnog Rusa porast cena za nekoliko rubalja nije tragedija. Neće izaći na ulice - ističe Tolstoj, koji je započeo svoju novinarsku karijeru u novinskoj agenciji AFP u Moskvi devedesetih godina, pre nego što je postao jedan od najsrčanijih kritičara zapadnog liberalizma na državnoj televiziji. Kako navodi list, poznat je i po otvorenim antisemitskim i homofobnim izjavama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.