"RAT U UKRAJINI SE NE REŠAVA SAMO NA BOJIŠTU...": Zelenski poslao SNAŽNU poruku, dotakao se i članstva u EU!
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

UKRAJINSKI PREDSEDNIK

"RAT U UKRAJINI SE NE REŠAVA SAMO NA BOJIŠTU...": Zelenski poslao SNAŽNU poruku, dotakao se i članstva u EU!

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, prisutan u Varšavi, rekao je da Ukrajini za pobedu trebaju četiri stvari - oružje, sankcije, sredstva i evropska perspektiva

Objavljeno:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu da se rat u toj zemlji ne rešava samo na bojištu nego i u sferi ekonomije, humanitarne pomoći i organizaciji "normalnog života" za ukrajinske građane.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

- Sloboda mora pokazati da ljudima služi bolje nego tiranija. Tako sloboda pobeđuje i zato je ova konferencija važna - rekao je Želenski u video-obraćanju na skupu u organizaciji Poljske i Švedske.

1 / 7 Foto: Profimedia

Istakao je da su Ukrajina, Evropa i ceo svet "na putu ka pobedi" na skupu na koji su stigli i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, i ponovio da Ukrajina mora "po brzom postupku" dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, prisutan u Varšavi, rekao je da Ukrajini za pobedu trebaju četiri stvari - oružje, sankcije, sredstva i evropska perspektiva.

Poljski premijer Mateuš Moravijiecki nazvao je ruski napad na Ukrajinu "genocidnim ratom" i naglasio da će se napraviti "sve da se zaustavi Rusija i osigura ukrajinska pobeda", prenosi Hina.

On je rekao da Ukrajini treba 12.000 tona humanitarne pomoći dnevno, a trenutno ih dobiva samo 3.000, zbog čega su nužne takve donatorske konferencije.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki
Poljski premijer Mateuš Moravjeckifoto: Profimedia

- Znamo jako dobro da ne branite samo svoju domovinu, nezavisnost i slobodu, nego i našu. Nastavićemo vas podržavati u svakom mogućem pogledu i dobit cete ovaj rat - poručio je Moravijecki.

Prošlog meseca je Međunarodnom donatorskom konferencijom u Varšavi okončana globalna kampanja "Ustani za Ukrajinu", u kojoj je prikupljena 9,1 milijarda evra za pomoć ukrajinskom narodu, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj najavila da će izdvojiti dodatnih milijardu evra za raseljene.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.