"ZELENSKI JE ODGOVORAN ZA RAT KOLIKO I PUTIN": Bivši predsednik Brazila uputio OŠTRE KRITIKE, obrušio se i na Zapad
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

"ZELENSKI JE ODGOVORAN ZA RAT KOLIKO I PUTIN": Bivši predsednik Brazila uputio OŠTRE KRITIKE, obrušio se i na Zapad

Lula (76) je kritikovao zapadne lidere jer nisu sprečili rat u Istočnoj Evropi, uključujući prdsednika SAD Džoa Bajdena

Objavljeno:

Kandidat za predsednika i bivši predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski snosi deo odgovornosti za rat u svojoj zemlji jer više nije pregovarao sa Rusijom.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

- Taj čovek je odgovoran za rat kao i Putin. Predsednik Ukrajine je mogao da kaže: Dajte da neko vreme prestanemo da govorimo o NATO savezu, o pridruživanju EU. Hajde da prvo malo pričamo - rekao je Lula magazinu "Tajm".

Osvrćući se na uspon Zelenskog do slave kao glumca i komičara, dodao je: - Trebalo bi da vodimo ozbiljan razgovor. OK, bio si dobar komičar. Ali hajde da ne vodimo rat da biste se pojavljivali na TV-u.

Lula (76) je kritikovao zapadne lidere jer nisu sprečili rat u Istočnoj Evropi, uključujući prdsednika SAD Džoa Bajdena, za kojeg veruje da je "mogao da odleti avionom u Moskvu da razgovara" sa Putinom.

1 / 6 Foto: Profimedija

- SAD imaju veliči politički uticaj i Bajden je mogao da postigne da se rat izbegne, a ne da ga podstiče - rekao je Lula.

On je dodao da veruje da sankcije samo pogoršavaju stvari pošto negativno utiču na čitav svet.

- Sada ćemo svi da platimo račun zbog rata u Ukrajini. Ne kažnjavate Putina. Kažnjavate mnoge druge zemlje, kažnjavate čovečanstvo - rekao je Lula.

Lula, koji je ove nedelje na naslovnoj strani Tajm magazina, favorit je za oktobarske izbore kada se nada da će sprečiti reizbor predsednika krajnje desnice Žaira Bolsonara i vratiti se na funkciju nakon poništenja prošlogodišnjih osuda za korupciju zbog kojih je bio u zatvoru.

Ove primedbe će verovatno izazvati čuđenje u SAD i Evropi, koje pružaju vojnu podršku Ukrajini i udarile su Rusiju kaznenim sankcijama zbog invazije na koju se na zapadu gleda kao na čin ničim izazvane ruske agresije.

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.