JAPAN SE IZJASNIO O AMBASADORU KOJI ZAPRAVO NIJE PROTERAN IZ RUSIJE: Odluka je neprihvatljiva
Putin, Foto: Printscreen/youtube

TO JE TO

JAPAN SE IZJASNIO O AMBASADORU KOJI ZAPRAVO NIJE PROTERAN IZ RUSIJE: Odluka je neprihvatljiva

- Želeo bih da se uzdržim od komentara o ličnim podacima u vezi sa osam diplomata, ali ambasador Kozuki nije među njima

Objavljeno:

Japanski ambasador u Moskvi Tojohisa Kozuki nije među osam diplomata koji će biti proterani iz Rusije, izjavio je danas glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno.

- Želeo bih da se uzdržim od komentara o ličnim podacima u vezi sa osam diplomata, ali ambasador Kozuki nije među njima - rekao je on i dodao da je odluka Rusije da protera osam japanskih diplomata neprihvatljiva, preneo je TAS.

On je odgovornost za dramatično pogoršanje bilateralnih odnosa u potpunosti prebacio na rusku stranu. Prema njegovim rečima, odgovarajuća nota u tom smislu već je upućena preko ambasade u Moskvi.

Persona non grata

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je juče osam japanskih diplomata personama non grata na osnovu principa reciprociteta. Ove diplomate treba da napuste Rusiju pre 10. maja.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ministarstvo je saopštilo da je pozvalo predstavnika japanske ambasade da saopšti da je zvanični Tokio "usvojio otvoreno neprijateljski antiruski stav" nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini. Ministarstvo je istaklo da odgovornost u potpunosti leži na japanskoj Vladi, "koja je odlučila da odbaci prijateljske i konstruktivne odnose sa Rusijom".

Japan je početkom aprila saopštio da će proterati osam radnika ruske ambasade i trgovinske misije zbog situacije u Ukrajini i ruske specijalne operacije u toj zemlji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je 24. februara specijalnu vojnu operaciju kao odgovor na zahtev za pomoć lidera republika Donbasa.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.