NAJVEĆI UVOZNICI RUSKOG GASA SPREMAJU ŠOK ZA BRISEL? Prelaze na novi sistem plaćanja koje sprema Kremlj!
Ilustracija, Foto: AP / Mikhail Klimentyev, Profimedia

gas

NAJVEĆI UVOZNICI RUSKOG GASA SPREMAJU ŠOK ZA BRISEL? Prelaze na novi sistem plaćanja koje sprema Kremlj!

Distributeri gasa u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj planiraju da otvore račune u Gasprombanci u Švajcarskoj kako bi zadovoljili ruski zahtev za plaćanje u sopstvenoj valuti

Objavljeno:

Pojedine evropske kompanije, inače najveći uvoznici ruskog gasa, pripremaju se za pristanak na zahtev ruske strane da se gas plaća u rubljama, piše Fajnenšl Tajms.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen opisala je postupak Rusije kao „ucenu“, ali prema pojedinim izveštajima postoje kompanije koje će uskoro pristati na uslov Rusije.

Neke od najvećih evropskih energetskih kompanija spremaju se da koriste novi sistem plaćanja za ruski gas koji zahteva Kremlj, a za koji kritičari kažu da će umanjiti efekat sankcija Evropske unije, ugroziti jedinstvo bloka i isporučiti milijarde u gotovini ruskoj ekonomiji, navodi FT.

Distributeri gasa u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj planiraju da otvore račune u Gasprombanci u Švajcarskoj kako bi zadovoljili ruski zahtev za plaćanje u sopstvenoj valuti, istakli su izvori FT-a.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ova grupa uključuje dva pojedinačna najveća uvoznika ruskog gasa: Uniper iz Diseldorfa i OMV sa sedištem u Beču.

Rusija je prethodnih dana obustavila isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj, što je dovelo do bojazni da je moguća i potpuna obustava isporuke ruskog gasa.

Bonus video:

00:27

Otvorena povratna kapsula letelice Šendžou 13

(Espreso/Financial Times)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.