KANADSKI POSLANICI USVOJILI REZOLUCIJU: Nazvali GENOCIDOM ruski napad na Ukrajinu - postoji mnogo DOKAZA!
Džastin Trudo, Foto: AP / Adrian Wyld

JEDNOGLASNO USVOJENA

KANADSKI POSLANICI USVOJILI REZOLUCIJU: Nazvali GENOCIDOM ruski napad na Ukrajinu - postoji mnogo DOKAZA!

Kanada je među brojnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu 24. februara, a juče su one proširene na još 203 osobe, za koje se kaže da su saučesnici u pokušaju ruske aneksije određenih oblasti u regionu Donbasa na istoku Ukrajine

Objavljeno:

Kanadski poslanici jednoglasno su usvojili rezoluciju u kojoj se ruski napadi u Ukrajini nazivaju „genocidom“, a članovi parlamenta su poručili da postoji „mnogo dokaza o sistemskim i masovnim ratnim zločinima protiv čovečnosti“ koje je Moskva počinila.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

U dokumentu koji je u sredu izglasan u Donjem domu kanadskog parlamenta, navodi se da ratni zločini Rusije uključuju masovna zverstva, sistematsko namerno ubijanje ukrajinskih civila, skrnavljenje leševa, prisilno premeštanje ukrajinske dece, mučenje, fizičko i psihičko povređivanje i silovanje, prenosi Rojters.

Ranije ovog meseca, premijer Džastin Trudo rekao je da je "apsolutno u redu" da se rusko postupanje u Ukrajini nazove genocidom, čime je podržao optužbe koju je pre njega izneo predsednik SAD Džozef Bajden.

1 / 4 Foto: AP

Američki predsednik je ranije u aprilu rekao da je invazija na Ukrajinu genocid, ali je dodao da će međunarodni pravni eksperti morati da daju konačan sud o tome, navodi britanska agencija.

Kanada je među brojnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu 24. februara, a juče su one proširene na još 203 osobe, za koje se kaže da su saučesnici u pokušaju ruske aneksije određenih oblasti u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

Vlada Kanade je u sredu dopunila preporuke za putovanja u Moldaviju, navodeći da postoji rizik od oružanog sukoba u samoproglašenom regionu Pridnjestrovlja, na zapadu zemlje, i upozorila svoje državljane da izbegavaju putovanja u tu oblast, prenosi Rojters.

"Primitivna rusofobija"

Saopštenje Donjeg doma Kanade u kojem se ruske akcije u Ukrajini označavaju kao genocid može se protumačiti kao gest primitivne rusofobije, rekao je za TASS ruski ambasador u Kanadi Oleg Stepanov.

-To je samo etiketiranje. To je apsolutno prazan i politički ništavan gest zasnovan na primitivnoj rusofobiji -- rekao je on i dodao da bi kanadski zakonodavci trebalo da prouče pravnu definiciju pojma "genocid".

On je rekao da je nedopustivo i cinično da se iz političkih pobuda razbacuje terminima kao što je "genocid", koji imaju jasnu zakonsku definiciju i koji su ispunjeni tugom i istorijom dobro poznatih tragedija. Prema riječima ruskog diplomate, ova izjava "neće imati uticaja na situaciju u Ukrajini"“.

-Osim toga, to je negativno za reputaciju Donjeg doma - dodao je on.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.