(BLOG UŽIVO) ODJEKNULE EKSPLOZIJE U KIJEVU: Zaharova opet o Zapadu
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen, Google Earth

64. DAN RATA U UKRAJINI

(BLOG UŽIVO) ODJEKNULE EKSPLOZIJE U KIJEVU: Zaharova opet o Zapadu

Ruske snage su juče napale čeličanu Azovstal u kojoj se nalaze ukrajinski borci i određen broj civila u gradu Marijupolju, saopštio je pomoćnik gradonačelnika grada Petro Andrjuščenko

Objavljeno: 00:19h

Činjenice:

  • Zelenski tvrdi da je pozvan na samit G20
  • Putin upozorio šta će se desiti ako se neko bude mešao u sukob u Ukrajini
  • Gasprom obustavio isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj
  • Ukrajina zadržava kontrolu nad većinom svog vazdušnog prostora
  • Gutereš se na putu za Kijev sastao sa Dudom: Obavestio ga o rezultatima posete Moskvi
  • Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 64. dan
1 / 23 Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Juče je Gasprom je objavio da je u potpunosti obustavio isporuku gasa bugarskoj kompaniji Bulgargaz i poljskoj Pgnig zbog neplaćanja u rubljama. Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, osudila je Rusiju zbog pokušaja da "uceni" Evropu nakon što je ruski energetski gigant Gasprom potvrdio da je prekinuo isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsednik Rusije, Vladimir Putin, ne namerava da priča na temu gasa sa liderima Evropske unije.

Ruske snage su juče napale čeličanu Azovstal u kojoj se nalaze ukrajinski borci i određen broj civila u gradu Marijupolju, saopštio je pomoćnik gradonačelnika grada Petro Andrjuščenko. Ukrajinski zvaničnik je rekao da danas nisu postignuti dogovori o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju civila iz Mariupolja.

Iz Kremlja su saopštili da za sada ne postoje planovi da se sretnu ruski i francuski predsednik Vladimir Putin i Emanuel Makron.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će "ciljevi specijalne operacije u Donbasu sigurno biti ispunjeni". On je rekao da je njegova država "na vreme i pravilno reagovala na cinične planove Zapada u vezi sa Ukrajinom", a onda je poručio da će Rusija adekvatno odgovoriti na sve izazove i pretnje, kao što je uvek i činila.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš doputovao je sinoć iz Moskve u Ukrajinu, gde će se danas sastati sa ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom i predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Iz časa u čas:

23:40 Marija Zaharova rekla je večeras da izjave zapadnih zemalja da Rusija preti nuklearnim ratom nisu tačne

Marija Zaharova
foto: Profimedia

„Zapadni zvaničnici u najgorim tradicijama dezinformisanja prenose medijima, radeći to na koordinisan nacin, lažni narativ o nuklearnim pretnjama iz Moskve“, napisala je Zaharova na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

Zaharova je navela da su ministarstva spoljnih poslova zemalja NATO počela da ubeđuju svoje stanovništvo da Rusi „zveckaju oružjem“, a suštini, kako je rekla, Rusija razume rizike u toj oblasti i ne može ni da razmišlja o nuklearnom ratu.

23:15 Bajden: "Nećemo im dozvoliti da koriste svoje naftne ili gasne rezerve da izbegnu posledice njihove agresije"

SAD neće dozvoliti Moskvi da "zastrašuje" evropske zemlje pretnjama da će ih lišiti isporuka energetskih resursa, rekao je danas predsednik SAD Džo Bajden posle prekida isporuka ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj.

ISIS, Džozef Bajden
foto: Profimedia

"Nećemo im dozvoliti da koriste svoje naftne ili gasne rezerve da izbegnu posledice njihove agresije" u Ukrajini, rekao je američki predsednik.

22:25 Blinken: Za ukidanje sankcija Rusiji potreban bar prekid vatre

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da bi za ukidanje sankcija Rusiji bio neophodan barem prekid vatre u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

Entoni Blinken
foto: Profimedia

21:49 Kuleba: Napad na Kijev tokom posete Guteresa gnusno varvarstvo

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je večeras da je Rusija napala Kijev krstarećim projektilima baš u vreme posete generalnog sekretara UN Antonia Gutereša i bugarskog premijera Kirila Petkova.

- Ovim gnusnim činom varvarstva Rusija još jednom pokazuje svoj odnos prema Ukrajini, Evropi i svetu - objavio je Kuleba na Tviteru.

21:40 Mizincev: Ukrajinske snage granatiraju DNR

Ukrajinske snage granatiraju grad Liman u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u nameri da za to optuže rusku vojsku, tvrdi načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

20:18 Eksplozije u Kijevu

U ukrajinskoj prestonici Kijevu danas su se čule dve eksplozije, rekli su očevici za Rojters. Kako navodi britanska agencija, nema više detalja o tome šta je izazvalo eksplozije.

Odvojeno, dve snažne eksplozije čule su se i u ruskom gradu Belgorodu u blizini granice sa Ukrajinom.

Kako su rekli očevici za Rojters, eksplozije su se čule u južnom delu grada.

19:00 Bajden optužuje Rusiju da energente koristi kao oružje

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je danas Rusiju da koristi energente kao oružje, navodeći da uprkos tvrdnjama Kremlja da je Rusija pouzdan snabdevač svojih potrošaca energentima "njeni postupci prema Poljskoj i Bugarskoj pokazuju drugačije".

Bajden se pozvao na saopštenje ruskog energetskog giganta Gasproma koji je prekinuo isporuku gasa dvema zemljama.

Bajden je rekao da to pokazuje da Rusija koristi energiju "ne samo kao robu, već i kao oružje", prenosi Bi-Bi-Si.

18:20 Opet eksplozije u Belgorodu

Dve eksplozije čule su se danas u ruskom gradu Belgorodu. Eksplozije su se čule u južnom delu grada, ali nije odmah jasno šta ih je izazvalo i da li ima žrtava ili štete.

Kremlj je poslednjih dana izvestio, kako kaže, seriju napada ukrajinskih snaga u Belgorodu i drugim južnim regionima koji se graniče sa Ukrajinom.

18:12 SAD razmatra kako da pomogne Poljskoj i Bugarskoj oko gasa

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da se vode razgovori kako da se pomogne Bugarskoj i Poljskoj, nakon što je Rusija obustavila isporuku ka ovim zemljama.

SAD, Amerika, Američka zastava
foto: Profimedia

Kako je naveo, SAD bi mogle da preusmere prodaju prirodnog gasa da pomognu.

- Poljska je naznačila da ima značajne rezerve gasa, kao i Bugarska, ali ne toliko. Radili smo sa saveznicima iz Japana i možda ćemo preusmeriti prodaju prirodnog gasa iz tih zemalja u Poljsku i Bugarsku. To je sve što trenutno mogu da kažem - poručio je on.

17:50 Bajden se obraća naciji

16:55 Jedan britanski državljanin je ubijen, a jedan nestao u Ukrajini

Jedan Britanac je ubijen u Ukrajini, a drugi Britanac se vodi kao nestao, saopštio je danas Forin ofis.

Smatra se da su se njih dvojica borili protiv ruskih snaga kao dobrovoljci u podršci ukrajinskoj vojsci, iako to nije potvrđeno.

Forin ofis nije saopštio nikakve detalje o tome šta je muškarac radio u Ukrajini, kao ni detalje o tome kada je britanski državljanin ubijen i kada je drugi muškarac nestao.

16:51 - Bajden traži još 20 milijardi vojne pomoći za Ukrajinu

Džo Bajden traži od Kongresa da odobri još 20 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.

Bajden će takođe tražiti 8,5 milijardi dolara ekonomske pomoći Kijevu i 3 milijarde dolara humanitarne pomoći, kao i sredstva za pomoć u povećanju američke proizvodnje prehrambenih useva i strateških minerala kako bi se ublažio uticaj rata u Ukrajini na globalne isporuke.

Američki predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden foto: Profimedia

16:00 - Izveden najteži napad na Azovstal

Ukrajinski zvaničnik u Mariupolju rekao je za CNN da je čeličana Azovstal pogođena najtežim ruskim vazdušnim udarima do sada.

- Sinoć je fabrika pogođena najjačim udarom do sada. Prvo je došlo do masovnog vazdušnog udara sa sedam aviona Tu-22M3. Zatim je bilo više od 50 vazdušnih udara. Očigledno su radili Su-25 ili su Su-24. Ne mogu da identifikujem pošto smo bili u skloništu. Bombardovanje je izvršeno na mestu gde se nalaze teški ranjenici — u bolnici - rekao je Mihail Veršinjin, načelnik patrolne policije Mariupolja, koji je bio u Azovstalu u toku vazdušnih udara.

15:41 - U regionu Kijeva pronađena tela više od 1.000 civila?

Tela 1.150 civila pronađena su u ukrajinskom regionu Kijeva od početka ruske invazije, rekao je u sredu šef kijevske regionalne policije Andrij Nebiton.

- Kao rezultat akcije čišćenja i rada detektivskih grupa u Kijevskoj oblasti, pronašli smo i pregledali 1.150 tela ubijenih civila i predali ih medicinskoj forenzici - rekao je Nebiton u video snimku objavljenom na svom Jutjub kanalu.

Nebiton je naglasio da su "to bili civili, a ne vojnici, koji nisu imali veze sa Teritorijalnom odbranom ili drugim vojnim subjektima".

Najveći broj žrtava je iz regiona Buče, a Buča prednjači po broju tela koja su pronađena, rekao je Nebiton i dodao da je "50-70 odsto umrlo od rana iz vatrenog oružja, upucanih iz automatskih pušaka“.

15:28 - Najveći uvoznici gasa spremni da prihvate rublje?

15:15 - Stoltenberg: NATO spreman da podržava Ukrajinu godinama

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenbergfoto: Profimedia

14:23 - Putin i Erdogan razgovarali o humanitarnim aspektima situacije u Ukrajini

Lideri Rusije Vladimir Putin i Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o humanitarnim aspektima situacije u Ukrajini i Donbasu, uzimajući u obzir rezultate pregovora u Moskvi sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, saopštio je Kremlj.

Navodi se da su dogovoreni dalji kontakti.

14:10 - Šolc: Sankcije se ukidaju tek po povlačenju Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, tokom posete Japanu, da će sankcije protiv Rusije biti ukinute tek nakon povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine.

Šolc je naglasio da su sankcije veoma delotvorne i da Rusija primećuje da nanose ogromnu štetu mogućnostima ekonomskog razvoja.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kazao je da će se koristiti sankcije kako bi se sukob okončao i ruske trupe povukle, te da Ukrajina povratila suverenitet.

13:22 - Mariupolju preti epidemija?

Lokalne vlasti Mariupolju upozorile su da je podložan epidemijama s obzirom na užasne sanitarne uslove u većem delu grada i činjenicu da je možda hiljade tela ostalo neprikupljeno.

1 / 6 Foto: Profimedia

12:49 - Putin i Erdogan razgovarali telefonom

Predsednici Rusije i Turske razgovarali su danas telefonom o situaciji u Ukrajini.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

12:30 - Kijev i dalje ne odgovara na ruske predloge?

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi Moskva i dalje nije dobila odgovore od Kijeva na ruski predlog za Ukrajinu.

12:00 - Putin za danas ima zakazana tri razgovora

Predsednik Rusije Vladimir Putin za danas ima zakazana tri međunarodna telefonska razgovora, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ne otkrivajući s kim bi predsednik Rusije trebalo da razgovara.

11:54 - Japan se buni što je Moskva proterala njihove diplomate

Japan je uložio protest Moskvi zbog njene odluke da protera osam japanskih diplomata iz Rusije, izjavio je glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno.

- Apsolutno ne možemo da prihvatimo da Rusija izda ovo obaveštenje - rekao je Macuno okrivljujući Moskvu za raspad bilateralnih veza.

Moskva je u sredu objavila da će proterati japanske diplomate, koji moraju da napuste zemlju do 10. maja. Taj potez je usledio nakon što je Tokio u aprilu proterao osam ruskih diplomata i zvaničnika zbog ruske invazije na Ukrajinu.

11:50 - Ukrajina planira udare na rusku teritoriju?

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da Ukrajina treba da odluči da li da udari na ruske vojne objekte.

- Rusija je napala Ukrajinu i ubijala civile. Ukrajina će se braniti na bilo koji način, uključujući i udare na skladišta i baze ubica u Rusiji. Svet priznaje ovo pravo - napisao je Podoljak na Tviteru.

11:48 - Zaharova ozbiljno zapretila Zapadu

11:25 - Rusija: Uništena dva skladišta raketa i municije u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je tokom noći izvelo četiri raketna udara na ukrajinske vojne ciljeve, uništivši dva skladišta raketa i municije u blizini naselja Barvinkove i Ivanivka u istočnoj Ukrajini.

10:52 - Gutereš obišao Buču, Borodjanku

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš nalazi se u Ukrajini u poseti koja je kritikovana jer je došla nakon što je posetio Rusiju, a ne pre nje. On je obišao Buču i Borodjanku.

Tokom obilaska Borodjanke, mesta u predgrađu Kijeva, Gutereš je rekao da je rat zlo.

- Kada vidim ove uništene zgrade, zamišljam svoju porodicu u jednoj od ovih kuća koje su sada porušene i crve. Vidim svoje unuke kako trče u panici. Rat je apsurdnost u 21. veku - rat je zlo i kada vidiš ove situacije, naša srca su sa žrtvama. Ne postoji način da rat bude prihvaćen u 21. veku - rekao je on.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Guterešfoto: EPA/ SALVATORE DI NOLFI

10:40 - Grosi: Bezbednost u Zaporožju je crvena lampica koja treperi

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi (IAEA), izjavio je da je nivo bezbednosti u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je trenutno pod ruskom okupacijom u Ukrajini, "crvena lampica koje treperi'''' i da agencija UN još nije dobila dozvolu za pristup tom objektu.

Grosi je, u intervjuu za Asošijeted pres, skrenuo pažnju na nuklearnu elektranu u Zaporožju, dan nakon 36. godišnjice katastrofe u Černobilju 1986.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosifoto: Profimedia

On je izjavio da je IAEA zatražila pristup postrojenju u Zaporožju na jugu Ukrajine kako bi njeni inspektori, između ostalog, mogli ponovo da uspostave veze sa sedištem agencije UN u Beču, a za to je, kako je rekao, potrebno da pomognu i Rusija i Ukrajina, navodi AP.

10:04 - Oglasio se vlasnik čeličane Azovstal

Stotine, a možda čak i hiljade Ukrajinaca nalaze utočište u podzemnim tunelima čeličane Azovstal u Mariupolju. Smatra se da je to konačno uporište ukrajinskog otpora u gradu.

Izvršni direktor Metinvest Holdinga, koji je vlasnik čeličane, rekao je da oni koji su zarobljeni u kompleksu verovatno ostaju bez hrane i vode.

Jurij Riženkov je rekao za Sky news da je trebalo da pripremljene zalihe hrane i vode traju tri nedelje, ali da su civili i vojnici sada zarobljeni skoro dva meseca.

On je rekao da ne zna koliko je zaposlenih još u fabrici, ali se čini da je to "humanitarna katastrofa".

- Pokušali su da se evakuišu civili, ali kad god su ljudi pokušali da izađu, ruske trupe su pucale na njih - rekao je Riženkov koji je situaciju opisao kao "pravu tragediju".

10:02 - "Finsku i Švedsku dočekaćemo raširenih ruku"

Finska i Švedska biće dočekane "raširenih ruku" ako požele da postanu deo NATO, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

- Naravno, na Finskoj i Švedskoj je da odluče da li žele da se prijave za članstvo u NATO ili ne. Ali ako odluče da se prijave, biće dočekane raširenih ruku u NATO. Finska i Švedska su naši najbliži partneri - rekao je Stoltenberg.

09:24 - Lavov ponovo meta napada

Gradonačelnik Lavova Maksim Kozicki objavio je na Tviteru da su u gradu aktivirane sinirene za vazdušnu opasnost zbog gađanja sa Crnog mora, ali da je PVO oborio projektil.

09:08 - "Zapad mora da se spremi za rat"

Izjavu britanskog ministra spoljnih poslova da Rusiju treba istisnuti iz cele Ukrajine komentarisao je i bivši zamenik vrhovnog komandanta NATO za Evropu general Sir Ričard Širef. On je rekao da je ovo „apsolutno ispravan pristup“.

- To mora da se sprovede uz pomoć značajnih resursa, i to mora da se uradi direktno u celoj alijansi, kao celini - rekao je Širef.

Bivši vojni komandant je upozorio da bi Putin mogao da odgovori agresivno, ali je naveo da je ova eskalacija neophodna da bi se pokazalo da je Zapad ozbiljan.

- Najgori slučaj je rat sa Rusijom. Pripremajući se za najgori slučaj, najverovatnije će odvratiti Putina, jer Putin na kraju poštuje snagu - rekao je on.

09:00 - Rusija za 6. maj saziva neformalni sastanak SB UN o Ukrajini

Rusija će za 6. maj sazvati neformalni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na terenu u Ukrajini, najavio je Sergej Leonidčenko, viši savetnik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama.

- Ako želite da znate istinu o stvarnom stanju na terenu, dobrodošli ste na naš sastanak po "Arria-formuli" 6. maja - izjavio je Leonidičenko.

08:30 - Bajden se danas obraća naciji, govoriće o Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden danas će se obratiti naciji i govoriće o ratu u Ukrajini. Obraćanje američkog predsednika najavljeno je samo nekoliko dana nakon što je poslao svoja dva visoka zvaničnika, šefa diplomatije i ministra odbrane, u Kijev.

- Predsednik će govoriti o podršci Ukrajincima koji brane svoju zemlju i slobodu od brutalne ruske invazije - rekla je portparolka Bele kuće.

Američki predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden foto: Profimedia

08:23 - Novo obraćanje Zelenskog: Rusija gas i trgovinu smatra oružjem

08:05 - Kanadski parlament nazvao genocidom ruski napad na Ukrajinu

Kanadski poslanici jednoglasno su usvojili rezoluciju u kojoj se ruski napadi u Ukrajini nazivaju "genocidom", a članovi parlamenta su poručili da postoji "mnogo dokaza o sistemskim i masovnim ratnim zločinima protiv čovečnosti" koje je Moskva počinila.

U dokumentu koji je u sredu izglasan u Donjem domu kanadskog parlamenta, navodi se da ratni zločini Rusije uključuju masovna zverstva, sistematsko namerno ubijanje ukrajinskih civila, skrnavljenje leševa, prisilno premeštanje ukrajinske dece, mučenje, fizičko i psihičko povređivanje i silovanje, prenosi Rojters.

07:45 - Bela Kuća: Rusija skoro da "oružava zalihe energije"

Bela kuća je takođe osudila potez Rusije da prekine isporuku energije Poljskoj i Bugarskoj. Sekretar za štampu Džen Psaki rekla je novinarima da je ovo "gotovo naoružanje zaliha energije" za koji su predvideli da bi Rusija mogla da preduzme u ovom sukobu.

- Već mesecima radimo sa partnerima širom sveta na diverzifikaciji snabdevanja Evropom prirodnog gasa – u iščekivanju i da bismo takođe odgovorili na kratkoročne potrebe i zamenili količine koje bi inače dolazile iz Rusije.

07:35 - Ruska crnomorska flota sposobna da pogodi ukrajinske i obalne ciljeve

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da ruska crnomorska flota zadržava sposobnost da pogodi ukrajinske i obalne ciljeve, uprkos "sramotnim gubicima", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem jutrošnjem izveštaju obaveštajnih službi.

Približno 20 brodova ruske mornarice trenutno se nalazi u operativnoj zoni Crnog mora, uključujući podmornice. Bosporski moreuz ostaje zatvoren za sve neturske ratne brodove, zbog čega Rusija nije u stanju da zameni izgubljenu krstaricu Moskva u Crnom moru.

07:28 - Herson od 1. maja prelazi na rublje

Herson će od 1. maja preći na rublje, tvrdi ruski zvaničnik. Grad Herson na jugu Ukrajine, za koji Rusija tvrdi da ga je zauzela, preći će na upotrebu rublje od 1. maja, javljaju mediji.

Kiril Stremousov, zamenik predsednika vojno-civilne administracije regiona, rekao je da će se tranzicija odvijati u periodu od četiri meseca, tokom kojih će u opticaju biti ruska rublja i ukrajinska grivna. Nakon ovog perioda, region će u potpunosti preći na rusku valutu, dodao je on.

07:20 - PVO se aktivirao u Belgorodu

Sistemi za protivvazdušnu odbranu aktivirali su se rano jutros u ruskom gradu Belgorodu, gde se juče čulo više uzastopnih eksplozija i gde je izbio požar u skladištu municije.

Belgorodska oblast se graniči ukrajinskom Luganskom oblašću, Sumskom oblašću i Harkovskom oblašću, ukazuje Rojters.

07:12 - Eksplozija kod TV Tornja u Hersonu

U Hersonu, koji je od početka marta pod ruskog kontrolom, tokom noći je došlo do eksplozije kod TV tornja, a juče su ruske snage rasterale proukrajinski skup u ovom gradu. Kod velikog TV tornja u centru Hersona je odjeknula glasna eksplozija, a ruski mediji objavili su kako su ukrajinske snage ispalile tri rakete na grad, ali da su dva projektila oborena.

Stanovnici grada objavljuju na Twitteru fotografije i snimke na kojima se vidi da ruski TV kanali više nisu dostupni nakon raketiranja.

Juče su u ovom gradu organizovane demonstracije, odnosno proukrajinski skup koji su ruske snage rastjerale uz upotrebu suzavca i šok granata.

07:00 - Šteta u Ukrajini do sada 600 milijardi dolara

- Ukupni gubici koji su Ukrajini naneti ratom dostigli su 600 milijardi dolara, rekao je Zelenski.

Više od 32 miliona kvadratnih metara stambenog prostora, više od 1.500 obrazovnih objekata i više od 350 medicinskih objekata je uništeno ili oštećeno, a oko 2.500 km puteva i skoro 300 mostova je uništeno ili oštećeno.

06:58 - Putin upozorio na "munjevitu" odmazdu ako Zapad interveniše

Vladimir Putin je upozorio da će sve zemlje koje pokušaju da se umešaju u Ukrajinu naići na „munjevitu” reakciju Moskve. U obraćanju poslanicima u Sankt Peterburgu, ruski predsednik je rekao da će vojnici koristiti „sve alate za to — one kojima se niko ne može pohvaliti“.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putinfoto: Profimedia

06:55 - Britanska sekretarka spoljnih poslova: Udvostručiti podršku Kijevu

Zemlje koje se protive invaziji Rusije na Ukrajinu moraju da udvostruče svoju podršku Kijevu, uključujući snabdevanje teškim naoružanjem, tenkovima i avionima, rekla je britanska sekretarka spoljnih poslova Liz Trus.

Do sada su Britanija, države EU, SAD i drugi saveznici isporučivali oružje za pomoć ukrajinskim snagama u borbi protiv ruske vojske, ali su prestale da se upuštaju u direktan sukob sa Moskvom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.