(UŽIVO) LAVROV OTKRIO KAKO ĆE SE ZAVRŠITI SUKOB U UKRAJINI: Otkrivena nova masovna grobnica u Marijupolju?
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H, EPA-EFE/MYKOLA TYS, Profimedia

61. DAN RATA U UKRAJINI

(UŽIVO) LAVROV OTKRIO KAKO ĆE SE ZAVRŠITI SUKOB U UKRAJINI: Otkrivena nova masovna grobnica u Marijupolju?

Zelenski se obratio se naciji na pravoslavni Uskrs i rekao da "zlo neće uništiti zemlju", kao i da se moli Bogu da deci vrati sreću, a majkama koje su izgubile sinove u ratu, pruži utehu

Objavljeno: 00:00h

Činjenice:

  • Američki zvaničnici sa Zelenskim u Kijevu
  • Zelenski čestitao Makronu pobedu na izborima
  • Papa Franja pridružio se u pozivu na primirje povodom pravoslavnog Uskrsa - ali napadi su nastavljeni
  • U prkosnoj uskršnjoj poruci, predsednik Zelenski je obećao da će Ukrajina izaći kao pobednik
  • Ponovo propao pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja
  • Razgovarali Erdogan i Zelenski

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 61. dan.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane SAD Lojd Ostin doputovali su u Kijev gde su se sastali sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je sinoć Oleksij Arestovič, savetnik Zelenskog, preneo je Reuters.

Arestovič je predložio i specijalnu rundu pregovora sa Rusijom, na kojoj bi se razgovaralo o sudbini civila i ukrajinskih vojnika koji su još zarobljeni u gradu Marupolju.

Zelenski se obratio se naciji na pravoslavni Uskrs i rekao da "zlo neće uništiti zemlju", kao i da se moli Bogu da deci vrati sreću, a majkama koje su izgubile sinove u ratu, pruži utehu.

On se obratio putem videa koji je snimljen u katedrali Svete Sofije u Kijevu i poručio da će zemlja prebroditi "mrak u koji je uvukao rat".

1 / 20 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Iz časa u čas:

23:55 U Hrvatsku od početka sukoba u Ukrajini došlo više od 15.000 izbeglica

23:36 Rusija: Dve osobe povređene u granatiranju sela kod Belgoroda

Dve osobe povređene su danas u granatiranju sela Nehotejevka u Belgorodskoj oblasti na granici sa Ukrajinom, saopštio je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je ranije danas saopštio da je selo Nehotejevka ponovo bilo meta napada iz Ukrajine.

Gladkov je na svom Telegram kanalu naveo da su u napadu oštećene pojedine zgrade i automobili.

23:20 Gradsko veće: Otkrivena nova masovna grobnica u Mariupolju

Gradsko veće Mariupolja objavilo je danas da je u selu Stari Krim severno od tog grada otkriveno treće mesto masovnog sahranjivanja poginulih građana, javlja Ukrinform.

- U selu Stari Krim otkrivena je masovna grobnica. Ovo je već treća masovna grobnica u blizini Mariupolja - navodi se u u objavi Gradskog veća na Telegramu.

Kako se tvrdi u objavi, na satelitskim snimcima se vide rovovi iskopani na groblju u Starom Krimu posle 24 marta kada su ruske snage ušle u to selo.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je da vlasti pokušavaju da utvrde broj tela u grobnici.

22:50 Lavrov otkrio kako će se završiti sukob u Ukrajini: Ponovo pomenuo Treći svetski rat

Sergej Lavrov
foto: Profimedia

21:25 Mizincev: Kijev sabotirao humanitarnu operaciju kod Azovstala

Kijevske vlasti sabotirale su humanitarnu operaciju kod čeličane Azovstal, saopštio je danas načelnik Ruskog centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev, dodajući da niko nije iskoristio humanitarni koridor koji je obezbedila Rusija.

- Uprkos isključivo humanoj inicijativi o evakuaciji civila iz čeličane Azovstal, koju je preduzela Ruska Federacija, vlasti Kijeva su još jednom cinično sabotirale ovu operaciju. Do 20.00 časova po moskovskom vremenu 25. aprila niko nije iskoristio obezbeđeni humanitarni koridor - rekao je Mizincev

On je istakao da ukrajinski nacionalisti i dalje drže kao taoce 90 stranaca iz pet zemalja.

21:03 Plenković ne vidi problem u odlasku ruskih diplomata

Hrvatski premijer Andrej Plenković ne vidi nikakav problem u načinu na koji su proterane ruske diplomate napustile Zagreb.

Na optužbe portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove odgovorio je da "tu nema nikakve rusofobije", već je reč o "vrlo jasnom političkom stavu Hrvatske".

Andrej Plenković
foto: Profimedia

Plenković je novinarima rekao da su proterane ruske diiplomate napustile Zagreb i da su "leteli preko Beograda".

20:28 Završen sastanak Guteresa i Erdogana: Zajednički cilj je okončanje rata u Ukrajini

20:00 Rusija: Na železnici u Ukrajini uništeno šest objekata

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su njihove visokoprecizne rakete uništile danas šest objekata na železnici koji su korišćeni za isporuku stranog oružja ukrajinskim snagama u Donbasu.

Ukrajinska vojna komanda saopštila je ranije danas da Rusija pokušava da bombarduje ukrajinsku železničku infrastrukturu kako bi omela isporuke oružja iz stranih zemalja, preneo je Rojters.

- Oni pokušavaju da unište rute snabdevanja vojno-tehničkom pomoći iz partnerskih država. Da bi to uradili, fokusiraju udare na železničke čvorove - napisala je komanda ukrajinskih oružanih snaga u objavi na Fejsbuku.

Ruske snage su, takođe, uništile skladište oružja u blizini Slavjanska u regionu Donjecka, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

19:58 Zelenski neformalno razgovarao sa Makronom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski neformalno je danas razgovarao telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopštio je danas pres-sekretar Sergej Nikiforov.

Vladimir Zelenski
foto: Profimedia

Detalji razgovora, objasnio je, nisu saopšteni jer je bio neformalan, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako je ranije objavljeno, Zelenski je čestitao Makronu reizbor na predsedničkim izborima.

19:22 Poljanski: Rusija ne veruje da je sada moguć prekid vatre

Rusija u ovom trenutku ne veruje da je prekid vatre u Ukrajini u ovom trenutku moguć jer Kijev ne koristi humanitarne koridore, rekao je danas medijima prvi zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski.

On je ocenio da bi jedina prednost prekida vatre bila "prilika da se ukrajinske snage regrupišu i organizuju više provokacija poput Buče", preneo je TAS S.

- Postojao je poziv na prekid vatre. Otvorili smo humanitarne koridore, koje Ukrajina ne koristi. Ne vidim razloge za prekid vatre - dodao je Poljanski.

Predsednik Rusije Vladimir Putin pokrenuo je 24. februara specijalnu vojnu operaciju sa ciljem, kako je naveo, demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

19:00 Kremlj potvrdio: Za sutra zakazan razgovor Putina i Erdogana

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je planove lidera Ruske Federacije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana da sutra razgovaraju telefonom.

- Da, postoje takvi planovi - rekao je Peskov za rusku agenciju.

Ranije je i turski predsednik najavio takve planove.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš sutra boravi u poseti Moskvi tokom koje će o situaciji u Ukrajini razgovarati sa ruskim predsednikom Putinom i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

18:24 Stejt department odobrio prodaju municije Ukrajini

Američki Stejt department saopštio je danas da je odobrio potencijalnu prodaju municije i druge nestandardne opreme, vrednu 165 miliona dolara, Ukrajini kako bi joj pomogao u odbrani od Rusije.

Stejt Department
foto: Profimedia

Predlog prodaje municije Ukrajini upućen je sada Kongresu na razmatranje.

U saopštenju Stejt departmenta se dodaje da će predložena prodaja podržati spoljnopolitičke ciljeve i ciljeve nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država poboljšanjem bezbednosti zemlje partnera radi političke stabilnosti i ekonomskog napretka u Evropi.

Kako navodi AP, prodaja je usledila na zahtev ukrajinske vlade i uključuje municiju za minobacače, automatske bacače granata i haubice.

17:51 Ivanov: Oko 400 ruskih diplomata proterano iz 28 zemalja

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini iz 28 zapadnih zemalja proterano je oko 400 ruskih diplomata, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Jevgenij Ivanov.

- Uporedo sa uvođenjem svih vrsta sankcija omiljeni metod kažnjavanja Moskve bilo je proterivanje ruskih diplomata. Ovo nije počelo 23. februara, počelo je ranije. Naše zapadne kolege su to praktikovale. Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini oko 400 službenika naših inostranih misija je proterano iz 28 zapadnih zemalja - rekao je Ivanov.

17:17 Kijev: Nastavljeni ruski napadi na čeličanu Azovstalj

Ruske snage nastavile su danas da napadaju čeličanu "Azovstalj" u kojoj se nalaze ukrajinski borci u južnom lučkom gradu Marijupolju, tvrdi pomoćnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

- Neprijatelj nastavlja da napada našu odbranu u oblasti fabrike Azovstalj, koristeći avione, artiljeriju, pucajući iz tenkova i pokušavajući da napreduje sa jurišnim grupama, kršeći naređenje sopstvenog vrhovnog komandanta - rekao je Arestovič u video obraćanju, prenosi agencija Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je ranije danas da su ruske trupe i snage samoproglašene Narodne Republike Donjeck prekinule dejstva u 14 časova kako bi omogućile civilima koji su još zarobljeni u kompleksu čeličane "Azovstalj" da izađu iz borbene zone.

17:03 Zaharova: Hrvatska neće da organizuje let za naše diplomate

Hrvatska je odbila da organizuje povratni let za zaposlene u ruskoj ambasadi u Zagrebu, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Zvanični Zagreb je u svojoj „militantnoj rusofobiji“ došao do toga da je u nediplomatskoj formi, kršeći pristojnost i standarde međunarodne komunikacije, odbio da izvrši humanitarni let kako bi evakuisao veliku grupu zaposlenih Ambasade Rusije u Hrvatskoj sa porodicama, uključujući i decu. Štaviše, reč je o ljudima kojima su hrvatske vlasti nerazumno naredile da napuste zemlju - rekla je Zaharova.

Marija Zaharova
foto: Profimedia

Portparolka je dodala da „nehuman, podrugljiv” odnos prema građanima Rusije neće ostati bez odgovarajućeg odgovora.

17:00 Finska i Švedska u istovreme podnose zahtev za članstvo u NATO?

Finska i Švedska podneće zahtev za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi istovremeno u periodu od 16. do 20. maja, pišu švedski mediji.

16:41 - Tim UN sutra stiže u Černobilj

Tim Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) sutra stiže u nuklearnu elektranu u Černobilju.

Rafael Grosi, šef IAEA, predvodiće misiju stručnjaka za „isporuku opreme, sprovođenje radioloških procena i obnavljanje sistema za praćenje zaštitnih mera“, navodi se u saopštenju.

16:35 - Kijev demantuje planove za ubistvo ruskog novinara

Ukrajinska Služba državne bezbednosti demantovala je da ima bilo kakve planove da ubije ruskog televizijskog novinara Vladimira Solovjeva.

Putin je ranije rekao da je ruska Federalna služba bezbednosti privela terorističku grupu koja je planirala atentat na poznatog ruskog novinara. U saopštenju FSB-a navedeno je da su privedeni "neonacisti koji su po nalogu Kijeva planirali ubistvo poznatog ruskog novinara Vladimira Solovjeva".

16:10 - Razgovarali Rjabkov i Saliven

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov sastao se u ponedeljak sa američkim ambasadorom u Moskvi Džonom Salivanom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Razgovarano je o nekim pitanjima bilateralne prirode - navodi se u saopštenju ministarstva.

16:01 - Petoro poginulih u napadima na saobraćajnu infrastrukturu

Najmanje pet osoba je poginulo nakon što su ruske rakete pogodile dva grada u ukrajinskoj centralnoj Vinickoj oblasti, saopštilo je regionalno tužilaštvo.

Još 18 je ranjeno u udarima na saobraćajnu infrastrukturu u Žmerinki i Kozjatinu, saopštili su zvaničnici.

- Neprijatelj pokušava da pogodi kritičnu infrastrukturu - rekao je regionalni guverner.

Podsetimo, ukrajinski zvaničnici su ranije naveli da je napadnuto pet železničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini.

15:24 - Rusija proteruje 40 nemačkih diplomata

Rusija odgovorila na proterivanje njihovih diplomata i 40 nemačkih diplomata proglasila za persone non grata.

14:58 - "Nema dogovora sa Rusima oko Azovstala"

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da nije postignut dogovor sa Rusijom o koridoru za evakuaciju civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju.

- Danas je ruska strana još jednom objavila postojanje koridora za odlazak civila iz Azovstalja. U ovo bi se moglo poverovati da Rusi nisu mnogo puta razbijali humanitarne koridore. Znam šta govorim, jer u ime predsednika lično vodim takve pregovore i organizujem humanitarne koridore. Važno je razumeti da humanitarni koridor se otvara sporazumom obe strane. Koridor, najavljen jednostrano, ne pruža bezbednost, pa samim tim, u stvari, nije humanitarni koridor - rekla je ona. 14:45 Ratni brodovi NATO kod obala Finske

Tri ratna broda NATO-a stigla su u jugozapadnu finsku luku Turku kako bi imali obuku sa finskom mornaricom, prenosi Rojters.

13:54 - Planiran razgovor Putina i Erdogana

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan planira da održi telefonski razgovor sa ruskim kolegom "u skorijoj budućnosti", prenosi turski "Haber".

Podsetimo, Erdogan je u nedelju razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

13:20 - Putin: Znamo imena agenata CIA koji navode ukrajinske neonaciste da čine zločine

12:38 - Vanredni sastanak NATO

NATO će održati vanredni sastanak ministara inostranih poslova alijanse u Berlinu 14. i 15. maja

11:48 - Za danas planirana evakuacija iz Azovstala

Rusija će danas otvoriti humanitarni koridor za civile da napuste čeličanu Azovstal u gradu Mariupolju na jugu zemlje, javila je agencija Interfaks.

Podrazumeva se da je između 300 i 1.000 civila zarobljeno na mestu pored ostataka odbrambenih snaga grada.

Izvori kažu da su neki od onih koji se nalaze u podzemnim bunkerima u fabrici tamo od kraja februara i da nedeljama nisu videli dnevnu svetlost.

1 / 6 Foto: Profimedia

11:45 - Mnogi delovi Luganska bez vode i struje

U oblasti Luganska na istoku Ukrajine došlo je do velikih prekida u snabdevanju vodom i strujom zbog ruskih napada, rekao je Sergej Hajdaj, šef regionalne vojne administracije.

- Skoro cela oblast Luganska je bez vodosnabdevanja - rekao je Hajdaj i dodao da je zbog ruskih napada nestalo struje u 10 naselja.

- To je 30.000 porodica bez struje. Samo u proteklom danu isključeno je 7.500 stanova i privatnih kuća - naveo je on.

11:19 - Rusi raketirali rafineriju nafte u Kremenčuku

Rusija je raketama dugog dometa pogodila vojna postrojenja u ukrajinskoj rafineriji nafte u Kremenčuku, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

10:53 - Stefančuk: Ne odustajemo od NATO

Predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk rekao je da Ukrajina neće menjati postojeće klauzule u ustavu o nameri zemlje da uđe u NATO.

10:46 - Hoće li biti sastanka Lavrova i Kulebe?

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da još nije dogovoren sastanak šefa diplomatije Sergeja Lavrova i njegovog ukrajinskog kolege Dmitra Kulebe u Istanbulu.

- Sastanak može biti održan kada budu postignuti neki održivi dogovori - saopšteno je iz Ministarstva.

09:45 - Ljubav Rusa i Ukrajinke jača od rata, zajedno su pobegli u Bihać

09:27 - Napad na pet železničkih stanica

Šef ukrajinskih železnica potvrdio je jutros da se pet železničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini našlo na udaru vatre.

Aleksandar Kamišin je rekao da su žrtve prijavljene, ali nisu poznati detalji.

On je dodao da su svi napadi usledili u razmaku od jednog sata, a 16 putničkih vozova je zbog toga kasnilo.

- Pet železničkih stanica je gađano tokom jednog sata jutros. Više od 16 putničkih vozova kasni. O žrtvama se izveštava, detalji kasnije. Rusi nastavljaju da uništavaju ukrajinsku železničku infrastrukturu - naveo je Kamišin.

08:51 - Vlasti Kurske oblasti o uništenju dva ukrajinska drona

Ruska PVO oborila je u selu Borovskoje, u Kurskoj oblasti, dve ukrajinske bespilotne letelice, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da povređenih i štete nema i da je situacija pod kontrolom, prenosi RIA Novosti. Dronovi su oboreni iznad Kurske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom.

08:40 - Zelenski objavio slike sa Blinkenom i Ostinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na svom zvaničnom Telegram kanalu neke slike sa sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

- Poseta delegacije visokih američkih zvaničnika Kijevu u ovom ključnom trenutku za ukrajinsku državu je za nas veoma vredna i važna. Razgovarali smo sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ministrom odbrane Lojdom Ostinom o pomoći u odbrani, jačanju sankcija Rusiji, finansijskoj podršci Ukrajini i bezbednosnim garancijama. Hvala Sjedinjenim Državama na pomoći bez presedana! - napisao je Zelenski.

08:37 - Blinken: Rusija ne uspeva u svojim ratnim ciljevima

Američki državni sekretar Entoni Blinken govorio je na granici Poljske i Ukrajine o svom sastanku u Kijevu sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i zvaničnicima Ukrajine, uključujući predsednika Volodimira Zelenskog i ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebu. Blinken je rekao medijima: Imali smo priliku da direktno pokažemo našu snažnu stalnu podršku ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu. Ovo je, po našem mišljenju, bio važan trenutak da budemo tamo.

08:22 - Rusija poslala notu SAD, zahteva obustavu isporuku oružja Kijevu

Rusija je uputila notu Sjedinjenim Američkim Državama sa zahtevom da obustave isporuke oružja Ukrajini, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

On je za TV Rusija-24 ocenio da američke isporuke oružja Ukrajini ne doprinosr traženju diplomatskog rešenja, prenosi list Izvestija.

- Da li smo uputili notu, da, istakli smo neprihvatljivost situacije kada SAD snabdevaju Ukrajinu oružjem, tražili smo da se prekine ta praksa - naglasio je Antonov.

08:18 - Nemačka priprema isporuku vojnih vozila Ukrajini

Nemačka kompanija namenske industrije Rajnmetal zatražila je odobrenje za izvoz 100 starih borbenih pešadisjkih vozila tipa Marder u Ukrajinu.

U današnjem izveštaju Rojtersa koji se poziva na izvor u nemačkom ministarstvu odbrane, a o čemu je ranije pisao nedeljnik Velt am Sontag, kompanija za sada traži izvoznu dozvolu za vozila u njihovom trenutnom stanju, ali s planom da ih obnovi u narednim mesecima pre nego što ih isporuči Ukrajini.

Ovaj izvoz moraće da odobri nemački komitet za nacionalnu bezbednost, komitet kojim, na tajnim sednicama predsedava kancelar Olaf Šolc.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

08:40 - Zelenski objavio slike sa Blinkenom i Ostinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na svom zvaničnom Telegram kanalu neke slike sa sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

- Poseta delegacije visokih američkih zvaničnika Kijevu u ovom ključnom trenutku za ukrajinsku državu je za nas veoma vredna i važna. Razgovarali smo sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ministrom odbrane Lojdom Ostinom o pomoći u odbrani, jačanju sankcija Rusiji, finansijskoj podršci Ukrajini i bezbednosnim garancijama. Hvala Sjedinjenim Državama na pomoći bez presedana! - napisao je Zelenski.

08:37 - Američki državni sekretar: Rusija ne uspeva u svojim ratnim ciljevima

Američki državni sekretar Antoni Blinken govorio je na granici Poljske i Ukrajine o svom sastanku u Kijevu sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i zvaničnicima Ukrajine, uključujući predsednika Volodimira Zelenskog i ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebu. Blinken je rekao medijima: Imali smo priliku da direktno pokažemo našu snažnu stalnu podršku ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu. Ovo je, po našem mišljenju, bio važan trenutak da budemo tamo.

08:02 - SAD istraživački centar upozorava na novi napad na čeličanu u Mariupolju

Ruske trupe nastavljaju da bombarduju čeličanu Azovstal u južnom lučkom gradu Mariupolju i možda se spremaju za nove napade na objekat, navodi se u najnovijem ažuriranju Instituta za proučavanje rata. Američki istraživački centar kaže da su ukrajinski branioci elektrane pod stalnim pritiskom. Iako se kaže da će ruski komandanti i dalje verovatno nastojati da izgladnjuju preostale ukrajinske trupe, dodaje se da bi ruski vojnici mogli da budu primorani da pokrenu ono što je opisano kao „ishitreni napad“ na čeličane kako bi ispoštovali rok koji je Kremlj nametnuo.

07:45 - SAD neće slati trupe da se bore u Ukrajini

SAD zvaničnici naglasili SAD neće direktno da se meša u sukob u Ukrajini.

- Predsednik je bio vrlo jasan da se u Ukrajini neće boriti američke trupe, a to uključuje i nebo iznad Ukrajine - rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin na granici Poljske i Ukrajine..

07: 25- Bridžit Brink imenovana za ambasadora SAD u Ukrajini

Tokom posete američki zvaničnici su imenovali i novog ambasadora SAD u Ukrajini. Diplomata veteran Bridžit Brink, koja je trenutno ambasador u Slovačkoj, popuniće mesto koje je ostalo upražnjeno od početka 2020. godine pod administracijom Donalda Trampa. Američki mediji javili su da će je predsednik Džo Bajden predložiti kasnije u ponedeljak.

07:12 - SAD obećavaju 700 miliona dolara dodatne vojne pomoći

Na sastanku u Kijevu, SAD su ponovile svoju podršku Ukrajini i obećale više od 700 miliona dolara (589 miliona funti) vojnog finansiranja za pomoć njihovim ratnim naporima, kažu zvaničnici. Otprilike polovina novca ići će Ukrajini, dok će ostatak biti podeljen među članice NATO-a i druge regionalne saveznike. Pored toga, SAD će Kijevu prodati 165 miliona dolara municije.

07:05 - SAD potvrđuju: Blinken i Ostin se sastali sa Zelenskim

SAD su potvrdile da su državni sekretar Antoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin otputovali u Kijev da se sastanu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u nedelju. Ukrajinski zvaničnik je ranije rekao da je Blinken u Ukrajini, ali su SAD odbile da komentarišu. Ali u poslednjih nekoliko trenutaka, Vašington je najavio posetu i rekao da je par sada van ukrajinske teritorije.

07:02 - Nemački vicekancelar: Pre je trebalo da podržimo Ukrajinu

Nemački vicekancelar kaže da je greška što njegova zemlja nije vojno podržala Ukrajinu mnogo ranije. U intervjuu nemačkom javnom servisu Zveites Deutsches Fernsehen, Robert Habek kaže da je podrška trebalo da počne pre mnogo godina.

- Svakako je trebalo mnogo ranije da podržimo Ukrajinu vojno, i ne govorim samo o danima ili nedeljama, već godinama - rekao je.

06:55 - Nastavljeni sukobi u Mariupolju

Generaštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage nastavile raketne i artiljerijske napade na ukrajinske položaje na području čeličane Azovstalj u Marijupolju.

Nastavlja se i granatiranje Harkova, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da ruske snage sprovode ofanzivna dejstva na istoku Ukrajine, sa ciljem, kako je navedeno, uspostavljanja potpune kontrole nad teritorijom Donjecke i Luganske oblasti i obezbeđivanja kopnenog koridora između tih teritorija i Krima.

06:49 - Požar u ruskom skladištu nafte

Na skladištu nafte u Fokinskom okrugu u Brjanskoj oblasti izbio je požar, saopštilo je regionalno Ministarstvo za vanredne situacije.

Na mesto požara upućene su vatrogasno-spasilačke ekipe, prenosi agencija Interfaks.

Detalji požara se utvrđuju.

Brjansk se nalazi na jugozapadu Rusije.

06:46 - Američki predstavnici ponovo će ići u Kijev

Diplomate SAD vratiće se u Ukrajinu, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, tokom sastanka koji je juče održan u Kijevu.

06:30 - Ukrajina kritikuje Gutereša zbog odlaska u Moskvu

Savetnik ukrajinskog predsednika Igor Žovka, kritikovao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša zbog njegovog predstojećeg sastanka u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, ističući da Gutereš "ustvari nema ovlašćenja da govori u ime Ukrajine".

"Nije dobra ideja da on putuje u Moskvu. Ne razumemo njegovu nameru da putuje u Moskvu i razgovara sa predsednikom Putinom", rekao je Žovka, prenosi Gardijan.

Naveo je da, "iako su svi mirovni pregovori dobri ako se završe rezultatom", sumnja da će razgovori koje je inicirao Gutereš dati bilo kakav rezultat.

Gutereš će u Moskvi boraviti u utorak, a za četvrtak je planirana njegova poseta Kijevu, gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.