ŠOLC NA MUKAMA, SVE IDE PREKO NJEGOVIH LEĐA! Šalju oružje koje on mora da odobri
Olaf Šolc, Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON, Profimedia

šta će biti?

ŠOLC NA MUKAMA, SVE IDE PREKO NJEGOVIH LEĐA! Šalju oružje koje on mora da odobri

Šolc se suočava sa sve većim kritikama u zemlji i inostranstvu jer okleva s isporukom teškog oružja poput tenkova i haubica Ukrajini kako bi joj pomogao da odbije ruske napade

Objavljeno:

Prvo zvanično slanje oružja u Ukrajinu iz Nemačke obavlja se pod velom misterije.

Nemačka obrambena fabrika Rajnmetal zatražila je dozvolu za izvoz 100 starih borbenih vozila pešadije Marder u Ukrajinu, što bi bila prva isporuka teškog oružja iz Nemačke u Ukrajinu, otkrio je Rojtersu izvor iz obrambenog sektora.

Fabrika traži izvoznu dozvolu za vozila na njihovom trenutnom stanju, s ciljem da ih doradi u idućim mesecima pre nego što ih pošalje u Ukrajinu, rekao je izvor, potvrđujući objavu lista Velt am Zontag.

Potez te fabrike trebao bi da prisili kancelara Olafa Šolca da zauzme jasan stav o tome može li se teško oružje slati pravo iz Nemačke u Ukrajinu pošto dogovor o vozilima Marder zahteva odobrenje Veća nacionalne sigurnosti kojim predsedava Šolc.

Glasnogovornik Rajnmetala odbio je da komentariše slučaj.

Šolc se suočava sa sve većim kritikama u zemlji i inostranstvu jer okleva s isporukom teškog oružja poput tenkova i haubica Ukrajini kako bi joj pomogao da odbije ruske napade.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ameri šalju, Rusi protestuju

SAD su potvrdile da su državni sekretar Antoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin sastali sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenksim. Na sastanku u Kijevu, SAD su ponovile svoju podršku Ukrajini i obećale više od 700 miliona dolara (589 miliona funti) vojnog finansiranja za pomoć njihovim ratnim naporima, kažu zvaničnici.

1 / 6 Foto: Profimedia

Otprilike polovina novca ići će Ukrajini, dok će ostatak biti podeljen među članice NATO-a i druge regionalne saveznike. Rusija je uputila notu Sjedinjenim Američkim Državama sa zahtevom da obustave isporuke oružja Ukrajini, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov. On je za TV Rusija-24 ocenio da američke isporuke oružja Ukrajini ne doprinosi traženju diplomatskog rešenja, prenosi list Izvestija. "Da li smo uputili notu, da, istakli smo neprihvatljivost situacije kada SAD snabdevaju Ukrajinu oružjem, tražili smo da se prekine ta praksa", naglasio je Antonov.

(Espreso / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.