PRVA DRŽAVA KOJA JE NAZVALA RUSIJU GENCIDNOM JE BAŠ OVA: Rešili da kažu svoj stav
Estonija, Foto: Profimedia

ODLUČNI SU

PRVA DRŽAVA KOJA JE NAZVALA RUSIJU GENCIDNOM JE BAŠ OVA: Rešili da kažu svoj stav

Estonski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se ruska agresija i, kako se navodi, "ratni zločini protiv Ukrajine koji su usledili", nazivaju činom genocida

Objavljeno:

Estonija je postala prva zemlja koja je zvanično okarakterisala akcije Rusije u Ukrajini kao genocid

Estonski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se ruska agresija i, kako se navodi, "ratni zločini protiv Ukrajine koji su usledili", nazivaju činom genocida i pozvao druge zemlje da učine isto.

Rusija je danas naredila zatvaranje konzulata Letonije, Litvanije i Estonije i zatražila od njihovih zaposlenih da napuste zemlju kao recipročnu meru, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju, rusko ministarstvo spoljnih poslova precizira da se zatvaraju konzulati Letonije u Sankt Peterburgu i Pskovu, konzulat Estonije u Sankt Peterburgu i njegova kancelarija u Pskovu, kao i konzulat Litvanije u Sankt Peterburgu, prenosi Rojters.

Ranije u aprilu, Letonija i Estonija naredile su zatvaranje dva ruska konzulata zbog napada na Ukrajinu, dok je Litvanija proterala ruskog ambasadora iz Vilnjusa, a kako je precizirano, odluka je doneta u svetlu događaja o navodnim zločinima u ukrajinskom gradu Buča, koje je rusko Ministarstvo odbrane nazvalo provokacijom Kijeva.

Podsetimo, ruski vojni istražitelji pokrenuli su pre dva dana krivični postupak o genocidu koji su počinili ukrajinski vojnici nad stanovnicima grada Šastja u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, rečeno je za RIA Novosti iz pres-službe Istražnog komiteta Ruske Federacije.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.