"BIĆE GORE NEGO U BUČI": Otkriveni GLAVNI ciljevi Rusije u NOVOJ fazi sukoba, hoće li biti OPASNIJI od PRETHODNIH?
Ilustracija, Foto: Profimedia

nova ofanziva

"BIĆE GORE NEGO U BUČI": Otkriveni GLAVNI ciljevi Rusije u NOVOJ fazi sukoba, hoće li biti OPASNIJI od PRETHODNIH?

Preostala tri glavna cilja Moskve u drugoj fazi sukoba su da obezbedi kopneni most do Krima kroz opkoljeni grad Mariupolj, preuzme potpunu kontrolu nad regionom Hersona kako bi se obezbedile zalihe sveže vode za Krim

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin želi da iskoristi novu ofanzivu Moskve u istočnom ukrajinskom regionu Donbasu kako bi zauzeo zemlju i to iskoristio kao alat za pregovaranje u budućim razgovorima, rekao je evropski zvaničnik.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Nakon što su se Rusi povukli iz Kijeva, Kremlj je sada preusmerio svoju pažnju na osvajanje Donbasa, rekao je zvaničnik novinarima na brifingu, pod uslovom da ostane anoniman.

Preostala tri glavna cilja Moskve u drugoj fazi sukoba su da obezbedi kopneni most do Krima kroz opkoljeni grad Mariupolj, preuzme potpunu kontrolu nad regionom Hersona kako bi se obezbedile zalihe sveže vode za Krim i osvajanje više teritorije koja bi se mogla koristiti tampon ili karta u budućim pregovorima, rekao je zvaničnik, prenosi Politico.

Od kraja marta Rusija je signalizirala promenu u ciljevima sukoba koje je objavila na početku specijalne operacije u Ukrajini. Putin je na početku rekao da je tražio "demilitarizaciju", ali ne i okupaciju Ukrajine.

1 / 9 Foto: Profimedia, EPA/Yury Kochetkov

Međutim, posle nekoliko nedelja teškog ukrajinskog otpora, ruski general Sergej Rudskoj rekao je 25. marta da je glavni cilj njegove vojske u prvih mesec dana sukoba bio da se "smanje" ukrajinske oružane snage. On je tvrdio da je Moskva postigla taj cilj.

- Napad na Donbas će biti sledeći korak Kremlja - rekao je Rudskoj.

Rusija, Kremlj, Koronavirus, Korona-virus, Covid 19, Covid-19, Korona virus
foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Vojni analitičari su na početku rekli da će se Rusija verovatno okrenuti osvajanju ukrajinskih teritorija i njihovom uspostavljanju kao tampon zone. Glavni ukrajinski obaveštajac, general Kirilo Budanov, rekao je prošlog meseca da Putin verovatno želi da u Ukrajini stvori situaciju sličnu trenutnoj podeli između Severne i Južne Koreje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se neće odreći istočnog dela teritorije kako bi okončao rat, rekavši za CNN da Ukrajina nema garanciju da Rusija neće ponovo krenuti na Kijev nakon što osvoji Donbas.

1 / 8 Foto: Profimedia

Što se tiče budućih pregovora, mirovni razgovori Rusije i Ukrajine su se u velikoj meri zaustavili nakon što su u Buči pronađena tela civila nakon povlačenja Rusa, rekli su ukrajinski zvaničnici. Pre ovog otkrića, Kijev i Moskva pristali su na nekoliko diplomatskih ustupaka koji su ukazivali da razgovori nekud vode, iako su diplomate sa obe strane umanjile nade u bilo kakav značajan napredak.

Druga dva ruska cilja su poznata već neko vreme, ali sada se nalaze u centru sukoba.

Veruje se da je uspostavljanje kopnenog mosta do Krima glavni razgov za ruski napad na Mariupolj, grad na jugu Ukrajine koji se nedeljama nalazi u opsadi i trpi teške borbe i bombardovanje.

Mariupolj
foto: Profimedia

Mariupolj je najveći grad u Donbasu koji i dalje drže Ukrajinci, a ako on padne, to će omogućiti ruskim snagama sa južnih i istočnih frontova da se povežu za veću ofanzivu. Poslednji borci u gradu ostali su bez zaliha i municije i saterani su u čeličanu koju ruske snage navodno pokušavaju da napadnu.

- Očekujemo potpuno uništenje grada i mnoge civilne žrtve. Plašim se da će biti gore nego u Buči - rekao je evropski zvaničnik za Politico.

U međuvremenu, osvajanje potpune kontrole nad Hersonom, crnomorskim lučkim gradom koji je Rusija zauzela početkom marta - omogućilo bi Moskvi da obnovi glavni kanal koji je nekada vodio vodu od ukrajinske reke Dnjepar do Krima.

1 / 11 Foto: Profimedia

Međutim, ukrajinske snage su počele da vraćaju neka sela u seriji kontranapada unutar Hersona, navodi The Washington Post.

Šef ukrajinske Službe bezbednosti u Hersonskoj oblasti bio je 1. aprila jedan od dvojice generala kojima je Zelenski oduzeo čin, nazvavši ih oficirima "koji nisu odlučili gde im je domovina".

Bonus video:

04:16

BRZE VESTI 20.04.2022. 14:55

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.