"NE USPEVAJU": Ukrajinske trupe zaustavile napredovanje ruskih snaga ka ovom GRADU - tamo pokušavaju da NAPREDUJU?
Ilustracija, Foto: Profimedia

namere

"NE USPEVAJU": Ukrajinske trupe zaustavile napredovanje ruskih snaga ka ovom GRADU - tamo pokušavaju da NAPREDUJU?

Ranije danas je gradonačelnik Marijupolja izjavio da se ukrajinske vlasti nadaju da će danas poslati 90 autobusa u opkoljeni grad kako bi evakuisali oko 6.000 žena, dece i starijih osoba

Objavljeno:

Ukrajinske trupe zaustavile su napredovanje ruskih snaga iz grada Izjuma na severoistoku zemlje prema obližnjem Slovjansku, saopštio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

- Tamo su usmerili svoje snage, tamo pokušavaju da napreduju, ali za sada ne uspevaju -izjavio je on u video obraćanju, prenosi Rojters.

Arestovič je naveo i da se ukrajinske snage u opkoljenom gradu Marijupolju dobro drže, uprkos upornim ruskim napadima na čeličanu Azovstal, navodi britanska agencija.

Danas se otvara koridor između Marijupolja i Zaporožja

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko najavio je da se koridori za evakuaciju između Marijupolja i Zaporožja otvaraju danas od 14 časova po lokalnom vremenu.

Bojčenko je objavio da će stanovnici moći da se ukrcaju u autobuse iz gradske Taganrogske ulice, kao i da će se zaustaviti u blizini čeličane "Azovstalj" u kojoj se kriju ukrajinski vojnici i Bulevara Ševčenka, prenosi Bi-Bi-Si.

- U ovim dugim i neverovatno teškim danima preživeli ste u nehumanim uslovima - rekao je on i dodao da su ljudi nisu imali pristup bilo kakvim informacijama.

1 / 10 Foto: Profimedia

Ranije danas je gradonačelnik Marijupolja izjavio da se ukrajinske vlasti nadaju da će danas poslati 90 autobusa u opkoljeni grad kako bi evakuisali oko 6.000 žena, dece i starijih osoba.

Prethodno je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk saopštila da je postignut preliminarni sporazum sa Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora kojim bi se evakuisali žene, deca i stare osobe iz Marijupolja.

Berbok: Ne objavljujemo sve o oružju koje šaljemo Ukrajini

Berlin je odlučio da ne objavljuje sve o oružju koje šalje kao podršku Ukrajini, rekla je danas ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok u Rigi.

Berbok je u izjavi novinarima kazala da će Nemačka nastaviti da pomaže Kijevu kako bi imali naprednije oružane sisteme i obučene vojnike. Podsetila je da je Nemačka isporučila protivtenkovske rakete i drugo naoružanje, ali da detalje o tome nije iznosila u javnost.

1 / 7 Foto: Profimedia

Na pitanje da li će Nemačka poslati Ukrajini oklopne haubice rekla je da to nije neki problem, te da ta tema nije nikakav tabu, ali i da kratkoročno Bundesver nije u stanju da opremu takve vrste stavi na raspolaganje ukrajinskoj vojsci.

- Ako partneri isporuče artiljerijsko oružje koje mi ne možemo više isporučiti, pomoći ćemo u obuci i održavanju - objasnila je na konferenciji za novinare u Rigi.

Ranije je portparol nemačke vlade Štefan Sajbert rekao da nema kašnjenja u isporukama oružja Ukrajini.

Bonus video:

12:55

UZMEMIRUJUĆI REZULTATI OBDUKCIJA PREMINULIH KOVID PACIJENATA Dr Radosavljević otkrio jednu pojavu koja posebno ZABRINJAVA!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.