NIKO NE ZNA ODAKLE SU DOŠLI: Migovi 29 stigli u Ukrajinu
Mig 29, Foto: Prentscren

MISTERIJA

NIKO NE ZNA ODAKLE SU DOŠLI: Migovi 29 stigli u Ukrajinu

Ukrajinske oružane snage dobile su dodatne avione i rezervne delove, kako bi oštećeni avioni mogli biti vraćeni u akciju

Objavljeno:

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo snažnije je nego pre dve nedelje, rekao je portparol Pentagona, Džon Kirbi. Za sada nepoznato odakle su avioni isporučeni Ukrajincima

Borbeni avioni "mig-29" i rezervni delovi za ove letelice stigli su u Ukrajinu, potvrdio je portparol Pentagona Džon Kirbi, okončavajući nekoliko nedelja duge spekulacije o mogućem naoružavanju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

"Ukrajinske oružane snage dobile su dodatne avione i rezervne delove, kako bi oštećeni avioni mogli biti vraćeni u akciju", rekao je Kirbi, ne navodeći, međutim, iz kojih su zemalja "migovi" stigli u Ukrajinu.

Portparol Pentagona je, istovremeno, rekao da avioni "nisu američki", ali da su SAD organizovale dopremanje rezervnih delova, ali "ne i celih letelica".

Ukrajinske oružane snage su, međutim, ubrzo demantovaale da su "dobile nove avione", navodeći da su u saradnji sa američkom vladom dostavljeni delovi za letelice, koji će "omogućiti da se u službu uvede više opreme".

Kirbijeva izjava usledila je nekoliko dana pošto je Vašington najavio da će u Ukrajinu uputiti nekoliko helikoptera "mi-17" proizvedenih u Rusiji, koji su, prethodno, bili namenjeni avganistanskim snagama bezbednosti.

Iako za sada nije poznato odakle su Ukrajincima stigli "migovi", sve oči su uprte u Poljsku i Slovačku, pre svega jer su ove dve države i ranije iskazivale spremnost da se odreknu sovjetskih letelica u zamenu za bržu isporuku novih američkih borbenih aviona, F-35 za Poljsku i F-16 za Slovačku.

Vlade u Varšavi i Bratislavi se nisu direktno oglašavale o ovom pitanju, ali je portparol poljske vlade Pjotr Miler rekao da se "Poljaci ne hvali količinom pomoći koju pružaju Ukrajini".

"Ne želim da pričam o oružju. Te stvari se rade u tišini. Budite uvereni da Poljska pruža neophodnu pomoć Ukrajini... Ukrajinci i sami kažu da Poljska pruža najveću pomoć ove vrste", rekao je portparol vlade u Varđavi poljskoj televiziji TP1.

Slovačka je, pošto je donirala bateriju protivazdušnih projektila S-300, pokazala spremnost da Ukrajincima pokloni i pet preostalih ispravnih "migova-29", ali nije poznato koliko je daleko ta ideja odmakla.

Izjava portparola Pentagona usledila je pošto su se na društvenim mrežama pojavili snimci "migova-29" ofarbanih u boje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva natovarenih na kamione "negde na prilazima Ukrajini".

Poljska je početkom marta ponudila Vašingtonu da u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj "odmah i besplatno" uputi sve raspoložive "migove-29", ali je taj potez iznenadio zvaničnike SAD, koji su ubrzo odbacili ideju Varšave kao "neizvodivu".

"Vlasti Republike Poljske, posle konsultacija sa predsednikom i vladom, spremne su da upute - odmah i bez nadoknade - sve svoje 'migove-29' u bazu Ramštajn i stave ih na raspolaganje vladi SAD", saopštila je 9. marta poljska vlada.

Sagu o jurnjavi za polovnim "migovima" pokrenuo je, odmah po početku rata u Ukrajini, šef EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, obznanjujući plan Brisela da Kijevu obezbedi borbene avione iz arsenala članica Unije, koje su nekada bile deo Varšavskog pakta.

Sve oči su, istog trena, uprte u Rumuniju, Bugarsku, Slovačku i Poljsku, koje nešto više od tri decenije od raspada ovog vojno-političkog saveza i dalje u naoružanju imaju neke od verzija aviona "mig-29" i jurišnih "su-25".

Evropski zvaničnici su računali na deset slovačkih, 23 poljska i 16 bugarskih aviona "mig-29", iako su sve te države u procesu zamene tih letelica novijim, zapadnim modelima.

Iako je Boreljov inicijalni plan o brzoj isporuci "migova" Ukrajini propao, američki državni sekretar Entoni Blinken nije odustajao od ove ideje, nudeći letelice F-16 u zamenu za "avione na kojima bi Ukrajinci mogli da lete".

"Sarađujemo sa Poljskom kako bismo obezbedili bilo šta što možemo da damo Ukrajincima. Podržavamo ih da Ukrajincima obezbede migove, suhoje, avione na kojima Ukrajinci mogu da lete", rekao je Blinken u martu.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.