HEPATITIS NEPOZNATOG POREKLA PRONAĐEN KOD DECE NAJMLAĐEG UZRASTA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

širi se

HEPATITIS NEPOZNATOG POREKLA PRONAĐEN KOD DECE NAJMLAĐEG UZRASTA!

Agencija je tokom proteklog vikenda nastavila da deli sve dostupne informacije sa ovim zemljama preko svoje mreže hepatitisa i sa kliničkim organizacijama, Evropskom asocijacijom za istraživanje jetre i Evropskim društvom za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti ESCMID

Objavljeno:

Akutni hepatitis nepoznatog porekla širi se među najmlađom populacijom čak pet evropskih zemalja i jedne američke savezne države. Nadležne nacionalne, evropske i svetske organizacije prate razvoj događaja i uključuju se u istragu.

Nakon izveštaja o slučajevima akutnog hepatitisa nepoznatog porekla od strane Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, dodatni slučajevi kod dece prijavljeni su u Danskoj, Irskoj, Holandiji i Španiji.

Pored toga, prijavljeno je devet slučajeva akutnog hepatitisa među decom između 1 i 6 godina u američkoj državi Alabama, koji su takođe bili pozitivni na adenovirus.

Istrage su u toku u svim zemljama koje su prijavile. Trenutno, tačan uzrok hepatitisa kod ove dece ostaje nepoznat. Tim istraživača u Velikoj Britaniji, gde se do sada dogodilo najviše slučajeva, veruje da je zarazni uzrok najverovatnije zasnovan na kliničkim i epidemiološkim karakteristikama slučajeva koji se istražuju.

1 / 3 Foto: Profimedia

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) radi sa timovima u svakoj od zemalja koje su prijavile, zajedno sa SZO i drugim ključnim partnerima, kako bi podržao istrage koje su u toku. ECDC olakšava razmenu informacija čim postanu dostupne, kao i alata za sprovođenje istraga.

Agencija je tokom proteklog vikenda nastavila da deli sve dostupne informacije sa ovim zemljama preko svoje mreže hepatitisa i sa kliničkim organizacijama, Evropskom asocijacijom za istraživanje jetre i Evropskim društvom za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti ESCMID.

ECDC će nastaviti da prati razvoj događaja kroz svoje obaveštajne aktivnosti o epidemiji i da se povezuje sa državama članicama i međunarodnim partnerima, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Evropske organizacije.

Epidemiološka slika

Ranije ovog meseca, 5. aprila, Ujedinjeno Kraljevstvo je prijavilo porast slučajeva akutnog hepatitisa nepoznatog porekla među prethodno zdravom decom mlađom od 10 godina iz Škotske.

Nedelju dana kasnije su izvestili da je pored slučajeva u Škotskoj, još oko 61 slučaj pod istragom u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, pri čemu je većina ovih slučajeva između 2 i 5 godina.

Škotska je, u međuvremenu, 14. aprila izvestila da su od 13 istraženih slučajeva dva para slučajeva epidemiološki povezana.

Klinički je dokazano da su slučajevi u Ujedinjenom Kraljevstvu teški akutni hepatitis, sa povišenim nivoima enzima jetre i mnogi slučajevi su imali žuticu. Neki od slučajeva su prijavili gastrointestinalne simptome, uključujući bol u stomaku, dijareju i povraćanje prethodnih nedelja.

1 / 6 Foto: Profimedia

Većina slučajeva nije imala temperaturu. Neki od slučajeva zahtevali su negu u specijalizovanim pedijatrijskim odeljenjima za jetru, a nekoliko je čak podvrgnuto transplantaciji jetre.

Početne hipoteze britanskog tima za incidente o etiološkom poreklu slučajeva bile su fokusirane na zarazni agens ili moguću izloženost toksičnosti. Nije pronađena nikakva povezanost sa vakcinom protiv COVID-19, a detaljne informacije prikupljene putem upitnika za hranu, piće i lične navike nisu uspele da identifikuju bilo kakvu uobičajenu izloženost.

Toksikološke studije su u toku, ali se smatra verovatnijim infektivna etiologija s obzirom na epidemiološku sliku i kliničke karakteristike slučajeva.

Laboratorijske studije slučaja isključile su virusni hepatitis tipove A, B, C, D i E u svim slučajevima. Od 13 slučajeva prijavljenih od strane Škotske za koje su dostupne detaljne informacije o testiranju, tri su bila pozitivna na infekciju SARS-CoV-2, pet je bilo negativno, a za dva je dokumentovano da su zaražena pre tri meseca. Jedanaest od ovih 13 slučajeva imalo je rezultate testiranja na adenovirus, a pet je bilo pozitivno.

Korona, Kovid, Pandemija, Omikron, Bolnica, Lečenje, Laboratorija, Pacijent, Virus
foto: Profimedia

(Espreso / ECDC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.