OVA ZEMLJA ŠALJE UKRAJINI OPREMU ZA BORBU PROTIV HEMIJSKOG ORUŽJA! Zabrinutost sve veća
Ilustracija, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

OVA ZEMLJA ŠALJE UKRAJINI OPREMU ZA BORBU PROTIV HEMIJSKOG ORUŽJA! Zabrinutost sve veća

Japan je prošlog meseca dostavio Ukrajini pancire, šlemove i drugu nesmrtonosnu opremu za oružje, učinivši izuzetak od tokijske zabrane izvoza oružja državama u sukobu

Objavljeno:

Japan će poslati gas maske, zaštitna odela i bespilotne letelice u Ukrajinu kako bi pomogao u odbrani te zemlje od ruske invazije usred sve veće zabrinutosti da ruska vojska koristi hemijsko oružje, saopštio je danas ministar odbrane Nobuo Kiši.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Kiši rekao da Japan šalje opremu za borbu protiv hemijskog rata na zahtev ukrajinske vlade.

Japan je prošlog meseca dostavio Ukrajini pancire, šlemove i drugu nesmrtonosnu opremu za oružje, učinivši izuzetak od tokijske zabrane izvoza oružja državama u sukobu.

Pošiljka je izazvala sporenja u Japanu koji ima pacifistički Ustav odricanja od rata.

"Udružiti se sa medjunarodnom zajednicom i odlučno preduzeti akciju protiv ruske invazije, koja krši medjunarodno pravo, izuzetno je važno i sa stanovišta naše sopstvene nacionalne bezbednosti", rekao je Kiši.

1 / 9 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Vlada je revidirala svoje smernice za transfer oružja kako bi omogućila snabdevanje Ukrajine nesmrtonosnom opremom i uvela novo pravilo koje dozvoljava slanje gas maski i zaštitne opreme i komercijalno dostupnih dronova koji se ne smatraju opremom za oružje.

Japan se brzo pridružio Zapadu u uvodjenju sankcija Rusiji i podršci Ukrajini iz straha od uticaja invazije na istočnu Aziju, gde Kina sve više postavlja svoje teritorijalne pretenzije.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.