GOTOVO NEPOZNATI UKRAJINAC PIŠE SVE ŠTO ZELENSKI PRIČA: Njegove govore sluša ceo SVET, a prati ga ŠAČICA ljudi!
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/SERGEY DOL​ZHENKO, Profimedia

MOZAK

GOTOVO NEPOZNATI UKRAJINAC PIŠE SVE ŠTO ZELENSKI PRIČA: Njegove govore sluša ceo SVET, a prati ga ŠAČICA ljudi!

Harding je u članku zaključio da se Zelenski odlično snalazi u javnom govoru i da njegovi govori podižu moral i podršku i u inostranstvu

Objavljeno:

Za nekoliko dana biće obeležena dvomesečna invazija na Ukrajinu.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Pre dva dana, na pedeseti dan rata, Zelenski se obratio narodu i svetskoj javnosti. Zelenski je u svom govoru rekao da Putin sa sigurnošću očekuje da će osvojiti Ukrajinu za pet dana i da sada mora da se pomiri sa realnošću.

On je pohvalio hrabrost ukrajinskog naroda i govorio o potonuću ruskog broda Moskva, za koji Ukrajina kaže da je potonuo sa dve rakete. Moskva je postala simbol nacionalnog otpora, pa je Zelenski pohvalio one koji su „pokazali da ruski brodovi mogu da dođu do dna mora“.

Zelenski je svoje obraćanje, kao i svaki dosadašnji govor, završio povikom „Slava Ukrajini“.

Povodom pedesetog dana invazije na Ukrajinu, britanski The Guardian objavio je članak u kojem se novinar Luk Harding bavi govorima Volodimira Zelenskog, koje je od februara ove godine čuo gotovo ceo svet.

1 / 12 Foto: Profimedia

Harding je u članku zaključio da se Zelenski odlično snalazi u javnom govoru i da njegovi govori podižu moral i podršku i u inostranstvu. Otkrili su i kako se drže govori i ko ih piše za ukrajinskog predsednika.

Ko piše šta će Zelenski reći? Autor ovih govora je Dmitro Litvin, 38-godišnji bivši novinar i politički analitičar sa manje od 1.000 pratilaca na Tviteru. Litvin je razgovarao sa timom Gardijana na VhatsApp-u i rekao im da su ideje u govorima potekle od Zelenskog.

„Predsednik uvek zna šta želi da kaže i kako to želi da kaže“, kaže on.

1 / 7 Foto: Profimedia

"Emocije su najvažnija stvar u govorima. I naravno, predsednik je autor emocija i logike reči", rekao je on i dodao da drugi svetski lideri mogu da uče od Zelenskog, kombinujući iskrenost i emocionalnu snagu poput ukrajinskog predsednika.

Litvin je deo užeg kruga Vladimira Zelenskog. Serhij Leščenko, još jedan novinar i savetnik Zelenskog, opisuje Litvina kao „književnog i umetničkog asistenta“.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„On svakodnevno prikuplja predsednikove ideje. On radi kao kolekcionar misli ili čula“, rekao je Leščenko o svom kolegi Litvinu. Upućeni kažu da Litvin nije novo lice u ukrajinskoj politici. Bio je politički analitičar stranke Zelenskog i veliki protivnik Petra Porošenka.

Međutim, Litvin i njegove metode u sastavljanju govora očigledno su podbacile. Ankete pokazuju da 95 odsto Ukrajinaca veruje da mogu da se odupru invaziji. 78 odsto njih veruje da Ukrajina ide u dobrom pravcu, a rejting Zelenskog je skočio do nezamislivih visina.

Bonus video:

03:19

Ljuban Karan tvrdi: Britanci obučavaju albanske vojnike za novo oružje u Ukrajini?

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.