OVAKO VELIKI RATNI BROD NIJE POTOPLJEN OD 1982. GODINE: "Moskvu" zatekla ista SUDBINA kao Generala Belgrana? VIDEO
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

POTOPLJENI BRODOVI

OVAKO VELIKI RATNI BROD NIJE POTOPLJEN OD 1982. GODINE: "Moskvu" zatekla ista SUDBINA kao Generala Belgrana? VIDEO

Rusi tvrde da je komandni brod ruske Crnomorske flote prethodno teško oštećen u požaru izazvanom eksplozijom municije...

Objavljeno:

Ako se ispostavi da je tačno da je raketna krstarica Moskva potonula zbog ukrajinskog napada, to će biti najveći ratni brod potopljen u poslednjih 40 godina.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je sinoć da je Moskva potonula dok je pokušavala da otegne u luku zbog olujnog nevremena.

Rusi tvrde da je komandni brod ruske Crnomorske flote prethodno teško oštećen u požaru izazvanom eksplozijom municije.

Ukrajinski izvori navode da je požar rezultat njihovog napada protivbrodskim raketama Neptun.

Ukoliko se potvrdi informacija da je Moskva izgubljena posle borbi ukrajinskih snaga, to će biti zabeleženo kao gubitak najveće pomorske jedinice u poslednjih 40 godina.

1 / 4 Foto: Profimedia

Najveći 'potopljeni' brod iz Belgrana

Argentinska krstarica General Belgrano torpedovana je i potopljena 2. maja 1982. južno od Foklandskih ostrva u britansko-argentinskom sukobu od strane britanske nuklearne podmornice Conkueror, pri čemu su poginule 323 osobe.

Krstarica General Belgrano
Krstarica General Belgranofoto: Printscreen/Youtube/ World's Worst Maritime Disasters

Ruske vlasti kažu da je svih 510 članova posade moskovske krstarice evakuisano sa krstarice, što bi ukazivalo na to da je brod napušten u relativno kontrolisanim uslovima, odnosno da nije oštećen od projektila, jer bi u tom slučaju došlo do gubitaka među posada.

Krstarica General Belgrano
Krstarica General Belgranofoto: Printscreen/Youtube/ World's Worst Maritime Disasters

Raketna krstarica klase Slava sa sedištem u Moskvi bila je treće najveće plovilo u aktivnoj ruskoj floti i jedno od njenih najteže branjenih sredstava, rekao je za Bi-Bi-Si pomorski stručnjak Džonatan Bentam sa Međunarodnog instituta za strateške studije.

Krstarica General Belgrano
Krstarica General Belgranofoto: Printscreen/Youtube/ World's Worst Maritime Disasters

Krstarica je bila opremljena troslojnim sistemom protivvazdušne odbrane koji je, ako je ispravno funkcionisao, trebao da joj pruži tri mogućnosti da se brani od napada raketa Neptun.

Pored protivraketne odbrane srednjeg i kratkog dometa, odbrana je uključivala šest brzih radarski kontrolisanih protivavionskih topova (CIVS) kao poslednje sredstvo protivraketne odbrane.

„Sistem može da ispali 5.000 metaka u minuti, stvarajući zapravo zid od topovskih đulata oko krstarice, njegove poslednje linije odbrane“, rekao je Bentam za Bi-Bi-Si. Ako se dokaže da je udar došao iz projektila, to „pokreće pitanja o sposobnosti modernizacije ruske površinske flote“, dodao je on.

Lažni napad Bajraktara

Ukrajinski izvori tvrde da je protivvazdušna odbrana krstarice „uposlena” lažnim napadima dronova Bajraktar, kako bi se što kasnije reagovalo na protivbrodski raketni udar.

Sistem krstarećih raketa Neptun dizajnirali su ukrajinski vojni inženjeri kao odgovor na rastuću pomorsku pretnju koju je Rusija predstavljala u Crnom moru, nakon aneksije Krima 2014. godine. Prema Kiiv Postu.

Tek u martu prošle godine ukrajinska mornarica je dobila prvu isporuku rakete Neptun dometa od 300 km (186 milja).

Raketna krstarica Moskva je drugi veliki ratni brod za koji se zna da je pretrpeo ozbiljnu štetu od početka rata.

Ukrajina je u martu objavila da je uništila veliki desantni brod Orsk, u Azovskom moru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.