ZOVU GA "CRNI PRINC": Detalji o Putinovom prijatelju Medvedčuku koje NISTE ZNALI!
Viktor Medvedčuk, Foto: Profimeida, EPA-EFE/UKRAINI​AN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE, EPA-EFE/Presidential Office telegram channel, Google Earth

medvedčuk

ZOVU GA "CRNI PRINC": Detalji o Putinovom prijatelju Medvedčuku koje NISTE ZNALI!

Kremlj ga je video kao glavnog momka u Ukrajini, svog glavnog sagovornika u Ukrajini

Objavljeno:

Za njega kažu da je najbolji prijatelj Vladimira Putina u Ukrajini, ali Kremlj je rekao da neće učestvovati u razmeni kako bi obezbedio njegovu slobodu.

Viktor Medvedčuk, kojeg često nazivaju "crnim princem" ukrajinske politike, navodno je dve decenije odan Putinu, godinama vodi prorusku političku stranku u Ukrajini, čak i nakon ruske aneksije Krima 2014. godine i početka sukoba u Donbasu.

Međutim, mediji pišu da su njihove veze još dublje od političkih saveza. Njih dvojica su navodno zajedno išla na odmore u Putinovu rezidenciju u Sočiju na Crnom moru i u Medvedčukovu vilu na Krimu. Putin je kum njegovoj ćerki Dariji.

Dok je Putin kao razloge za specijalnu operaciju naveo svoj bes zbog okretanja Ukrajine ka Evropi i strah od širenja NATO-a, neki tvrde da postoji i element lične osvete: zatvaranje Medvedčukovih proruskih televizijskih stanica od strane Ukrajine, zaplena imovine njegove porodice i njegovo eventualno stavljanje u kućni pritvor u slučaju izdaje koji je Putin nazvao "apsolutnom čistkom na političkom polju".

- Kremlj ga je video kao glavnog momka u Ukrajini, svog glavnog sagovornika u Ukrajini. Medvedčuk je bio legitiman način na koji su mogli da vide svoj budući uticaj u Ukrajini. Ovo sve je počelo njegovim "progonom" - rekao je bivši ruski zvaničnik, koji lično poznaje Medvedčuka, prenosi Guardian.

Neposredno pre početka operacije, američki obaveštajci su tvrdili da je Kremlj izabrao Medvedčuka za marionetsku vladu u posleratnom režimu.

Nekoliko dana posle 24. februara, Medvedčuk je nestao iz kućnog pritvora, što je mnoge navelo da poveruju da su ruske specijalne snage uspele da ga izvedu iz zemlje.

1 / 5 Foto: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

Ali njegovo ponovno pojavljivanje u pritvoru dalo je ukrajinskoj vladi neočekivani ulog za pregovaranje, a zvaničnici su predložili razmenu zatvorenika i sugerisali da je Medvedčuk podelio informacije koje bi mu život u Rusiji učinile nesigurnim.

- Predlažem Rusiji da zameni ovog vašeg čoveka za naše dečake i naše devojke koji su sada u ruskom zatočeništvu - rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video obraćanju na Telegramu.

Malo je otkriveno o operaciji koja je dovela do hvatanja Medvedčuka. Na fotografijama koje su objavile ukrajinske vlasti vidi se Medvedčuk u vojnoj uniformi i sa lisicama.

Kremlj je odgovorio na hapšenje i rekao da Putin nema specijalne veze sa Medvedčukom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najpre je sugerisao da bi fotografije Medvedčuka mogle biti lažne, a zatim je tvrdio da Medvedčuk "nikada nije imao zakulisne odnose sa Rusijom". Da jeste, tvrdi Peskov, napustio bi Ukrajinu pre početka sukoba.

1 / 9 Foto: Profimedia

Peskov je rekao da Medvedčuk nije državljanin Rusije, već strani političar i da uopšte ne znaju da li bi on hteo da bude predmet razmene zatvorenika.

Forbs je 2021. godine bogatstvo Medvedčuka procenio na 620 miliona dolara. Otvoreio je tri televizijske stanice, ali ih je sve zatvorio Zelenski, koji ga je optužio za širenje proruske propagande.

Bonus video:

26:06

CENTRALNI DNEVNIK 14.04.2022.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.