PUTINOV OLIGARH PRODAO DUBROVAČKU "ZLATNU STENU"! Kupila ga firma s Kipra? Opšta frka kod SUSEDA zbog ulaganja RUSA
Viktor Veselberg, Foto: Profimedia

ŠOKANTNI POTEZI

PUTINOV OLIGARH PRODAO DUBROVAČKU "ZLATNU STENU"! Kupila ga firma s Kipra? Opšta frka kod SUSEDA zbog ulaganja RUSA

- Znam da je to prodao, ali ne znam kome. To je neka firma s Kipra, koliko mi je poznato - kaže Štern...

Objavljeno:

Ruski oligarh Viktor Vekselberg više nije vlasnik Hotela Belvedere u Dubrovniku. Ovu informaciju potvrdio je Davor Štern, njegov prijatelj i nekadašnji saradnik upravo na projektu obnove, odnosno izgradnje novog Belvederea. Vekselberg je, prema njegovim informacijama, prodao firmu u čijem je vlasništvu dubrovački hotel izgrađen 1985. godine.

- Znam da je to prodao, ali ne znam kome. To je neka firma s Kipra, koliko mi je poznato - kaže Štern, a upitan kad je došlo do prodaje, sagovornik odgovara kako od toga ima i nekoliko godina: "Nije to ništa novo. Ne znam zašto to nisu stavili na sva zvona", piše Jutarnji.hr.

Belvedere s pomoćnim zgradama i dvorištem upisan je kao vlasništvo firme Vila Larus d.o.o., sa sedištem u Lozici 40. Vila Larus je od 2018. godine u vlasništvu kiparskog društva Zabuton Holdings Limited, a zastupa je Igor Juszupov, član uprave sa švajcarskom adresom. Juszupov je ujedno i predsednik Uprave kompanijeTifon Labirint. Kao vlasnici Tifon Labirinta trenutno su zavedene kompanije Centiveo AG iz Ciriha i Akcioneroe društvo "El Holding" iz Moskve.

Vekselberg jeste ili je bio vlasnik tog restorana, teško je reći s obzirom da se u službenim registrima njegovo ime ne nalazi kad je u pitanju luksuzna Matačićeva vila u Lozici kao ni spomenuti restoran ili Hotel Belvedere. Ali ruski bogataš nikad nije opovrgnuo izjave koje su u njegovo ime davali saradnici i prijatelji o vlasništvu ili ulaganjima na dubrovačkom području, pa tako ni nameri da investira 150 miliona evra u novi Belvedere.

Viktor Vekselberg
foto: Profimedia

- Znate da sam imao aktivnu ulogu u tome, ali kako se odustalo od inicijalnog projekta, od čuvene sednice Gradskog veća kad se sve vratilo na početak, ja sam se od toga sklonio. Nisam to više mogao gledati. Godinama se bezuspešno pokušavalo nešto napraviti za grad i u jednom je trenutku odlučio da mu to više nije potrebno, pa je izašao - odgovara Štern na pitanje o Vekselbergovim razlozima prodaje.

Ali postoje neke nelogičnosti, pre svega vezane za vreme prodaje firmi u čijem je vlasništvu hotelsko zdanje. Ruski milijarder je Hotel Belvedere kupio na javnoj prodaji 2014. godine za 12 miliona eura. Planirana investicija prvo je zapela na sudskom sporu s prethodnim vlasnikom, a potom i zbog, kako su investitorovi izvori proteklih godina plasirali po medijima, spore administracije i nesređene prostorno-planske dokumentacije.

Dubrovačka javnost o Vekselbergovim je namerama imala priliku čitati upravo tokom javne rasprave o izmenama prostorno-planske dokumentacije i predstavljanja arhitektonskog rešenja novog Hotela Belvedere, kojem je autor Marko Dabrović, odnosno studio 3LHD. Niz ozbiljnih primedbi tad je dalo Društvo arhitekata Dubrovnik, čiji je predsednik u to vreme bio Božo Benić, današnji pročelnik gradskog odela za prostorno planiranje.

U međuvremenu je izrađena HIA studija projekta Belvedere, prva takva procena uticaja na istorijsku jezgru Dubrovnika kao zaštićene svetske kulturne baštine, pa je čak i UNESCO blagoslovio Dabrovićevo rešenje.

Ali, Grad Dubrovnik povukao je predlog prostornog plana s dnevnog reda sednice Gradskog veća, čime je i projekt odložen dok država ne utvrdi granice pomorskog dobra. Od tad su prošle godine, ruglo pokraj grada čega obnovu, a Vekselberg je uvršten na popis oligarha bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koje je Zapad stavio pod sankcije. Time je priča o ruskom kapitalu na dubrovačkom području postala predmet još većeg interesa javnosti, a odnedavno i državnih tela za primenu sankcija nad ruskim kompanijama i imovinom oligarha.

Ciparska firma Zabuton Holding Ltd. upisna je u kao vlasnik društva Vila Larus za poslovanje nekretninama, turizam i ugostiteljstvo, temeljnog kapitala 20 hiljada kuna, od kraja 2018. godine. Dotad se kao osnivač vodila firma Winlet Investment Holding sa sedištem na Bahamima, a ovlašćena osoba bila je ruska državljanka Elena Arinushkina, piše Jutarnji.hr.

Viktor Vekselberg
foto: Profimedia

U isto vreme, krajem 2018., Tifon Labirint, kompanija temeljenog kapitala 46 milijona kuna, menja osnivača. Umesto Grierson Investing Corp., upisuju se švajcarski Centiveo AG te ruski Ream Menadžment, kasnije Akcioneroe društvo "El Holding". Vila Larus i Tifon Labirint dve su kompanije koje veže isto ime u upravi, Igor Juszupov. Ako je Vila Larus zaista prodana pre nekoliko godina, a Vekselberg više nema udela u Hotelu Belvedere, pitanje je zbog čega firma nikad nije opovrgnula napise u kojima se ruski bogataš spominje kao vlasnik.

Faberžeova jaja

Viktor Vekselberg 2007. godine u Dubrovniku je izložio Faberžeova jaja, od kojih deo i poseduje. Na otvorenju izložbe "Faberže u Dubrovniku - Blago carske Rusije", u julu te godine, osnivač i predsednik fondacije "The Link of Times" obratio se okupljenima među kojima su bili tadašnji potpredsednik hrvatske Vlade Damir Polančec, gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica i Frano Matušić, današnji državni službenik u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova i koordinator stalne skupine koja primenjuje mere ograničavanja, odnosno sankcija ruskim kompanijama i oligarsima u Hrvatskoj, piše Jutarnji.hr.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.