UKRAJINI STIŽE MOĆNO ORUŽJE, ISPLIVAO CEO SPISAK: Evo šta im sve šalju Amerikanci, iznenadićete se
Bajden, Foto: Profimedia

KO BI REKAO?

UKRAJINI STIŽE MOĆNO ORUŽJE, ISPLIVAO CEO SPISAK: Evo šta im sve šalju Amerikanci, iznenadićete se

Paket, kojim će se ukupna vojna pomoć od početka ruske invazije zaokružiti na 2,5 milijardi dolara, uključuje artiljerijske sisteme i municiju

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden najavio je uoči očekivanog ruskog napada na Istočnu Ukrajinu dodatnu vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od 800 miliona dolara, uključujući tešku artiljeriju.

Paket, kojim će se ukupna vojna pomoć od početka ruske invazije zaokružiti na 2,5 milijardi dolara, uključuje artiljerijske sisteme i municiju, oklopne transportere i automatizovane čamce obalske odbrane, kako je rekao Bajden u saopštenju nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

-Ovaj novi paket pomoći sadržaće mnoge od visoko efikasnih oružanih sistema koje smo već obezbedili i nove sposobnosti povezano sa širim napadom koji očekujemo da Rusija pokrene u Istočnoj Ukrajini - naveo je Bajden.

On je takođe rekao da je odobrio transfer dodatnih helikoptera, ukazujući da je oprema obezbeđena Ukrajina “ključna” dok je suočena sa invazijom, preneo je “Gardijan”.

-Sada nema odmora. Kako sam uverio Zelenskog, američki narod će nastaviti da stoji uz hrabri ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu – istakao je Bajden.

“Gardijan” navodi da novi paket uključuje 11 helikoptera Mi-17, 18 haubica kalibra 155 mm, 40.000 artiljerijskih metaka, protivartiljerijske radare, 200 oklopnih transportera i 300 dodatnih dronova “svičblejd”.

Dronovi "svičblejd", imaju i nadimak "ubice tenkova", a dizajnirani su tako da se lako prenose, staju u ranac i ispaljuju se iz cevi postavljene za 10 minuta. Odabrani su zbog njihove lakoće upotrebe i zbog toga što potencijalnim operateri treba relativno malo obuke pre upotrebe.

Mala, lagana i relativno jeftina 'kamikaze' oružja, koja su zapravo bombe na daljinsko upravljanje, dolaze u dve verzije koje su dizajnirane za gađanje tenkova ili artiljerijskih položaja.

Ovo će biti prvi put da su SAD Ukrajini isporučile haubice, ukazuje list. Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da će neki od američkih sistema iz paketa, poput haubica i radara, zahtevati dodatnu obuku ukrajinskih snaga.

-Svesni smo vremena i znamo da nije na našoj strani – istakao je Kirbi kad su ga upitali o brzini isporuke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.