STOP! Proširen spisak RUSKIH avio-kompanija kojima je ZABRANJEN ulazak u vazdušni prostor EU
Avion, Foto: Profimedia

LISTA

STOP! Proširen spisak RUSKIH avio-kompanija kojima je ZABRANJEN ulazak u vazdušni prostor EU

U Briselu navode da u pitanju nisu nove sankcije prema Rusije u svetlu rata u Ukrajini već da se radi o zabrinutosti za bezbednost zbog ruske prinudne preregistracije aviona u stranom vlasništvu i njihovog rada bez važećih sertifikata o ispravnosti

Objavljeno:

Evropska komisija ažurirala je danas Listu o vazdušnoj bezbednosti, proširivši spisak ruskih avio kompanija koje ne ispunjavaju međunarodne bezbednosne standarde i kojima je zabranjen ulazak u vazdušni prostor EU.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

U Briselu navode da u pitanju nisu nove sankcije prema Rusije u svetlu rata u Ukrajini već da se radi o zabrinutosti za bezbednost zbog ruske prinudne preregistracije aviona u stranom vlasništvu i njihovog rada bez važećih sertifikata o ispravnosti.

"Ruska federalna agencija za vazdušni saobraćaj je dozvolila ruskim avio-kompanijama da upravljaju stotinama aviona u stranom vlasništvu bez važećeg sertifikata o ispravnosti. Dotične ruske aviokompanije su to svesno učinile kršeći relevantne međunarodne standarde bezbednosti. Ovo nije samo jasno kršenje Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu, već predstavlja i neposrednu pretnju bezbednosti", navode u Evropskoj komisiji.

1 / 6 Foto: AP

Proširena lista sadrži 117 aviokompanija kojima je zabranjen ulazak u vazdušni prostor EU, uključujući 90 avio kompanija sertifikovanih u 15 različitih država, kojima je pristup nebu EU zabranjen zbog "neadekvatnog nadzora bezbednosti od strane vazduhoplovnih vlasti ovih država", 21 avio kompaniju sertifikovanu u Rusiji, kao i 6 pojedinačnih avio kompanija iz drugih država, zabranjenih na osnovu "ozbiljnih bezbednosnih nedostataka".

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.