VARŠAVA ZAPLENILA RUSIJI "ŠPIJUNSKO NASELJE": Preuzeli sporni blok ZGRADA, a evo šta planiraju da urade sa njim!
Varšava, Foto: Printscreen/Youtube/ vyslapycz

NEPLANIRAN POTEZ?

VARŠAVA ZAPLENILA RUSIJI "ŠPIJUNSKO NASELJE": Preuzeli sporni blok ZGRADA, a evo šta planiraju da urade sa njim!

Ambasador Ukrajine u Poljskoj Andrij Deščica kazao je da je uputio notu poljskoj diplomatiji da je Ukrajina zainteresovana da uzme u zakup zgrade

Objavljeno:

Sudski izvršitelj u ime vlasti Varšave preuzeo je danas od Ruske Federacije sporni blok zgrada koje je po međudržavnom sporazumu Sovjetski Savez, a kasnije Rusija, koristila kao luksuzni hotel i rezidencije svojih diplomata u poljskoj prestonici.

"Preuzeli smo tzv. Špijunsko naselje, želimo da ga predamo našim ukrajinskim prijateljima. Radujem se da na ovako simbolični način možemo da pokažemo da Varšava pomaže Ukrajincima. U kompleks je ušao sudski izvršitelj, proverava se tehničko stanje zgrada", kazao je danas gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

Predstavnici ruske ambasade nisu želeli da zgrade predaju na izvršenje milom, angažovali su obezbedjenje i insistirali da je reč o diplomatskom predstavništvu, ali izvršitelj je došao u pratnji policije, presečeni su lanci, obijena brava i ušao je u kompleks.

Zgrade su od devedesetih godina bile prazne, jedino je nekoliko godina u njima bio noćni klub, a 2008. godine Poljska je otkazala Ruskoj Federaciji ugovor iz 1974. godine po kome je Sovjetski Savez dobio teren na kome su zgrade, zato što ni on, ni zemlja naslednica, Rusija nisu izvršili obavezu iz ugovora ;da u zamenu za devet parcela i zgrada u Varšavi i Poljska dobije adekvatne nekretnine u Moskvi.

Od 2012. godine vlasti Varšave počele se da traže od Rusije da plaća zakup zgrada koje koristi bez ugovora, a 2016. godine Varšava se obratila sudu, tražeći da joj pripadne kompleks, što je sud prihvatio i presudio da Rusija mora da plati oko 1,5 milion evra u preračunu za bespravno korišćenje zgrada.

Rusija je na odluku suda reagovala tako što je počela da nudi Poljskoj razne nekretnine u Rusiji za nove poljske konzulate ili ambasadu, ali pregovori nisu urodili plodom i vlasti Varšave 23. marta odlučile su da se izvrši sudska odluka, uputivši prethodno diplomatsku notu Rusiji, koja izvršenje odbija ;tvrdeći da je to diplomatski teren, a zgrade je izgradila Rusija od svog novca.

Ambasador Ukrajine u Poljskoj Andrij Deščica kazao je da je uputio notu poljskoj diplomatiji da je Ukrajina zainteresovana da uzme u zakup zgrade.

"Želeo sam da danas tu podignemo ukrajinsku zastavu, ali nećemo da preterujemo kao Rusi. Sačekaćemo propisani postupak. Zgrade će sigurno služiti Ukrajini i Ukrajincima. Možda kao škola, možda kao stanovi. Ali želimo da to uradimo u skladu sa zakonom, ne kao Rusi", kazao je ukrajinski ambasador.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.