PUTIN IMA NOVOG GENERALA U UKRAJINI: Situacija u Donbasu se RASPLAMSAVA, da li će ovo doneti POBEDU Rusiji?
Vladimir Putin, Foto: Profimedia, EPA/Yury Kochetkov

RAT U UKRAJINI

PUTIN IMA NOVOG GENERALA U UKRAJINI: Situacija u Donbasu se RASPLAMSAVA, da li će ovo doneti POBEDU Rusiji?

Situacija se postepeno zahuktava u Donbasu i razumemo da će april biti prilično "vruć"

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin ima novog generala koji nadgleda njegove vojne operacije u Ukrajini dok njegovi vojni komandanti signaliziraju novu fazu u ratu: sveobuhvatni napor da se zauzmu i zadrže delovi regiona Donbas koji je i dalje pod kontrolom Ukrajine.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Čini se da Ukrajinci ovu pretnju shvataju samo nominalno. U istočnim regionima Donjecku i Lugansku, lokalni zvaničnici podstiču mnoge zajednice na evakuaciju, otvarajući humanitarne koridore za civile da odu u bezbednije delove Ukrajine. U severoistočnom regionu Harkova, vlasti evakuišu gradove Barvenkovo i Lozovaja. U Dnjepru, gradonačelnik Boris Filatov zatražio je da žene, deca i stari odu.

- Situacija se postepeno zahuktava u Donbasu i razumemo da će april biti prilično "vruć". Zato, velika molba: Svi koji imaju priliku (kao što sam više puta rekao) da odu, pre svega, to se odnosi na žene, decu i starije ljude koji nisu uključeni u rad kritične infrastrukture - rekao je nedavno Filatov.

Može li Rusija pokrenuti novu zastrašujuću ofanzivu na istoku? Najnoviji satelitski snimci prikupljeni i analizirani Maxar tehnologijom prikazuju da ruski vojni konvoj dug 12 kilometara kreće na jug kroz grad Velki Burluk na istoku Ukrajine, istočno od grada Harkova, piše CNN.

1 / 8 Foto: Profimedia

U izjavi na nacionalnoj televiziji u subotu, Vadim Denisenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, rekao je da je Harkov "granatiran praktično ceo dan" i da se očekuje ruska ofanziva u oblasti Harkova, iz pravca Izjuma.

Vojni stručnjaci i zapadni zvaničnici takođe spekulišu da Putinovi generali osećaju pritisak da donesu neku vrstu rezultata uoči 9. maja, kada Rusija obeležava Dan pobede, poraz nacističke Nemačke 1945. godine. Nova analiza Instituta za proučavanje rata (the Institute for the Study of War - ISW), istraživačkog centra sa sedištem u SAD, baca izvesnu sumnju na sposobnost Rusije da koncentriše snage potrebne za proboj u Donbas.

- Ocenjujemo da će se ruska vojska boriti da prikupi velike i borbeno sposobne snage mehanizovanih jedinica koje će delovati u Donbasu u narednih nekoliko meseci. Rusija će verovatno nastaviti da ubacuje teško oštećene i delimično rekonstituisane jedinice u ofanzivne operacije koje ostvaruju ograničene dobitke uz veliku cenu - navodi se u analizi.

Vojni analitičari i posmatrači kažu da bi se Rusija mogla boriti da reorganizuje snage koje je udarila ukrajinska vojska, posebno u odbrani Kijeva i severne Ukrajine.

1 / 7 Foto: Profimedia

Pre početka specijalnih vojnih operacija, Rusija je rasporedila oko 120 bataljonskih taktičkih grupa oko Ukrajine. Prema jednom evropskom zvaničniku, oko četvrtine tih snaga je "efikasno neoperativno" nakon velikih žrtava. Zvaničnik američke odbrane 8. aprila dao je nešto drugačiju procenu, rekavši da su ruske snage sada "ispod 85 odsto svoje procenjene raspoložive borbene moći" okupljene uoči 24. februara.

Te procene američke odbrane, rekao je ISW, "nenamerno preuveličavaju trenutne sposobnosti ruske vojske da se bori".

Prema ISW, "desetine ruskih bataljonskih taktičkih grupa koje su se povukle iz okoline Kijeva verovatno poseduju borbenu moć koja je samo delić onoga što sugeriše broj jedinica ili ukupan broj osoblja u tim jedinicama. Ruske jedinice koje su se borile u Ukrajini pretrpele su strašnu štetu".

Čini se da je imenovanje novog komandanta, koji će voditi ruske operacije u Ukrajini, pokušaj da se popravi još jedan problem koji je ometao ruske snage: nedostatak koordinacije.

- Rusi očigledno pokušavaju da reše jedan od problema koje je pretrpela njihova početna operacija tako što bi komandanta Južnog vojnog okruga generala Aleksandra Dvornikova postavili za jedinstvenog komandanta operacija u Ukrajini - naveo je ISW.

- Ovo pojednostavljenje ruske komandne strukture možda neće rešiti sve probleme ruske komande, međutim... ruske snage će verovatno nastaviti da se bore da uspostave koherentne i efikasne aranžmane komandovanja i kontrole u ​​doglednoj budućnosti - dodaju.

To ne znači da će naredne nedelje biti lake za ukrajinske snage koje se bore na istoku. ISW je naveo da će ruska vojska "ipak verovatno ostvariti dobitke i da će možda ili uhvatiti u klopku ili istrošiti ukrajinske snage dovoljno da osiguraju veći deo Donjecke i Luganske oblasti, ali je bar podjednako verovatno da će ove ruske ofanzive kulminirati pre nego što postignu svoje ciljeve, kao što su slične ruske operacije uradile".

U izjavi koju je dao u nedelju, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da je Ukrajina spremna za intenzivne borbe.

1 / 10 Foto: Profimedia

- Ukrajina je spremna za velike bitke. Ukrajina mora da ih dobije, posebno u Donbasu. A nakon toga će Ukrajina dobiti moćniju pregovaračku poziciju, sa koje može da diktira određene uslove. Posle toga će se sastati predsednici (Ukrajine i Rusije). To može potrajati dve ili tri nedelje - rekao je Podoljak.

Sledeće nedelje bi mogle pokazati da li je to previše optimističan scenario. Ali predstavlja ono što se čini kao pregovaračka pozicija, koliko i vojna procena: Putin može da razgovara sada ili rizikuje da kasnije bude znatno slabiji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.