ZEMAN PROMENIO PLOČU: Priznao da se PREVARIO povodom PUTINA, pa udario na Rusiju!
Miloš Zeman, Foto: EPA/STRINGER

ČEŠKI PREDSEDNIK

ZEMAN PROMENIO PLOČU: Priznao da se PREVARIO povodom PUTINA, pa udario na Rusiju!

On je rekao da je agresija protiv Ukrajine isto tako direktni napad ruskih vlasti na Rusiju samu

Objavljeno:

Predsednik Češke Miloš Zeman koji je sve do napada na Ukrajinu tvrdio da "Rusi nisu ludaci da to učine sada", istakao je da "očigledno da jesu ludaci".

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

On je rekao da je agresija protiv Ukrajine isto tako direktni napad ruskih vlasti na Rusiju samu.

"Zato sam govorio o ludilu. Ovde nije najgora odbrana ruskih nacionalnih interesa. Najgore je to što Rusija tom operacijom ne uništava samo Ukrajinu već i samu sebe", kazao Zeman u intervjuu koji danas objavljuje češki dnevnik Mlada fronta Dnes.

Miloš Zeman priznao je da se prevario u ruskom predsedniku Vladimiru Putinu isto kao Nemci jer se na početku činio kao poludemokrata ali desilo se da je sa godinama na vlasti izgubio samokontrolu i da i njega treba postaviti pred sud za ubijanje civila u Ukrajini.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Svaki šef države brani nacionalne interese te države ali nažalost u ovom slučaju je agresija ne samo direktan napad na Ukrajinu nego i na Rusiju. Da, to je iracionalno. Pre nekoliko dana sam objavio zahtev da krivci za ubijanje civila u Ukrajini budu postavljeni pred međunarodni sud. I mislim da će se to pre ili kasnije desiti. Svi krivci", kazao je Zeman da i ruskog predsednika treba postaviti pred sud.

Zeman je priznao da je dugo bio zagovornik korektnih odnosa sa Ruskom Federacijom.

1 / 4 Foto: EPA/Koča Sulejmanović

"Između ostalog zato što su važan isporučilac energije. S druge strane postoje vrednosti, kao ljudski životi, koji su ipak iznad biznisa. Tako da upravo zato sam promenio stav. Ta moja promena počela je nekoliko sati nakon ruske agresije", kazao je Zeman.

Češki predsednik kazao je da je rat u Ukrajini pre svega čin agresije koji je mnoge iznenadio i da se sada i on sam, kao i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izvinjava i sipa pepeo na glavu jer nisu očekivali da će Rusija napasti Ukrajinu.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Ja sam u razgovoru sa vašim listom rekao da Rusi nisu ludaci i da neće napasti. To što su napali znači da jesu ludaci. Zato sam govorio o ludilu", kazao je Zeman i izrazio nadu da bi ipak vešt medijator, Kina ili Izrael, mogao da pomogne da se izgradi most za pregovore zaraćenih strana i okončanje rata.

Češki predsednik podržao je pošiljke starih sovjetskih tenkova i borbenih vozila iz čeških magacina u Ukrajinu kao i daljeg oružja jer veruje da mogu da bitno pomognu Ukrajincima u odbrani kao i prihvatanje ukrajinskih izbeglica u Češkoj a pohvalio je i odlučan stav vlade premijera Petra Fijale u Ukrajinskoj krizi, koji, kako je kazao i on deli.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.