IZVOR IZ ČEŠKE POTVRDIO MEDIJSKE IZVEŠTAJE: Tenkovi za Ukrajinu UTOVARENI NA VOZ?
Ilustracija, Foto: Profimedia, EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE, EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, EPA-EFE/ VALDA KALNINA, EPA-EFE/SEDAT SUNA

pomoć

IZVOR IZ ČEŠKE POTVRDIO MEDIJSKE IZVEŠTAJE: Tenkovi za Ukrajinu UTOVARENI NA VOZ?

Informaciju su potvrdili predsednik Odbora za evropske poslove u Donjem domu češkog parlamenta Ondrej Benešik i izvor iz čeških odbrambenih snaga

Objavljeno: 19:25h

Češka šalje u Ukrajinu tenkove T-72 i borbena vozila pešadije BVP-1, rekao je u utorak izvor iz čeških odbrambenih snaga, potvrđujući medijske izveštaje.

Češka javna televizija je ranije javila da je pošiljka utovarena u voz, a u njoj se nalazilo pet tenkova i pet borbenih vozila. On navodi da je reč o poklonu koji je dogovoren sa saveznicima u NATO.

Informaciju su potvrdili predsednik Odbora za evropske poslove u Donjem domu češkog parlamenta Ondrej Benešik i izvor iz čeških odbrambenih snaga.

Ministarka odbrane Jana Černohova rekla je parlamentu da neće potvrditi ili demantovati informaciju, ali je rekla: „Mogu samo da kažem da Češka Republika ... pomaže Ukrajini koliko može i da će nastaviti da isporučuje laku i tešku vojnu opremu.

Prema rečima portparola češkog Ministarstva odbrane, Češka je poslala vojnu pomoć u vrednosti od oko milijardu kruna Ukrajini od početka rata 24. februara.

Druge zapadne zemlje takođe šalju vojnu opremu. Tako je Nemačka 1. aprila odobrila isporuku nekoliko desetina borbenih vozila pešadije (IBM), a Berlin je ranije bio kritikovan što Ukrajini nije poslao dovoljno vojne pomoći.

1 / 11 Foto: Profimedia

Ministri spoljnih poslova NATO-a razgovaraće o slanju dodatnog oružja Ukrajini u sredu i četvrtak, najavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Bonus video:

04:12

BRZE VESTI 05.04.2022. 17:55

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.