PODACI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVANJA: Ogroman broj Rusa podržava potencijalni napad na teritoriju Evropske unije
Ilustracija, Foto: Profimedia, EPA/, EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

anketa

PODACI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVANJA: Ogroman broj Rusa podržava potencijalni napad na teritoriju Evropske unije

75,5 odsto ispitanika podržava tvrdnju da rusku vojnu invaziju treba proširiti i na Poljsku

Objavljeno:

Ogromna većina građana Rusije podržava potencijalni oružani napad i posledičnu invaziju na teritoriju Evropske unije, uključujući napade na određene zemlje poput Poljske, Estonije, Češke i Slovačke.

Anketa ukrajinske marketinške kompanije Active Group pokazala je da čak 86,6 odsto ruskih ispitanika toleriše ili podržava potencijalni oružani napad na teritoriju Evropske unije, uključujući napade na Poljsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Bugarsku, Češku Republiku, Slovačku i druge .

75,5 odsto ispitanika podržava tvrdnju da rusku vojnu invaziju treba proširiti i na Poljsku. Oni smatraju da je ovo logičan nastavak takozvane „specijalne vojne operacije Ruske Federacije“. Štaviše, čak 75 odsto ispitanika podržava scenario u kome Rusija koristi nuklearno oružje, bez obzira da li je u pitanju odbrambeni ili „preventivni” čin.

Dok samo 13,4 odsto ruskih ispitanika ima negativno mišljenje o vojnoj invaziji na druge evropske zemlje, 46 odsto je apsolutno sigurno da Rusija treba da napadne Evropsku uniju, dok 40,6 odsto smatra da je proširenje ruskih vojnih operacija dozvoljeno i podnošljivo.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prema mišljenju ispitanika, sledeće zemlje za koje Rusija veruje da bi trebalo da budu napadnute su: Poljska (75,5%), baltičke zemlje, uključujući Estoniju, Letoniju i Litvaniju (41%), Bugarska, Češka, Slovačka i Mađarska (39,6%) ). U samoj anketi ispitanici su mogli da izaberu jednu ili više ponuđenih zemalja.

Samo 25,5 odsto Rusa se oštro protivi upotrebi nuklearnog oružja. Među ispitanicima, 40,3 odsto smatra da je nuklearni napad veoma prihvatljiv, a 34,3 odsto će donekle podržati tu odluku, ako se ruske vlasti odluče da je donesu. Javno mnjenje ruskog naroda moglo bi da bude potencijalni pokazatelj budućih akcija Kremlja.

1 / 5 Foto: Profimedia

Opšti utisak ove ankete je da su oni Rusi koji su pristali da komuniciraju sa ispitivačima veoma agresivni, ne samo prema Ukrajini, već i prema Evropskoj uniji. U praksi su ispitanici ili odbijali da govore o tome nakon što su naučili temu, ili oni su izjavili da su u potpunosti spremni da podrže i odobre dalje ruske operacije u drugim zemljama“, prokomentarisao je Andrij Eremenko, osnivač Active Group.

Bonus video:

04:36

BRZE VESTI 06.05.2022. 15-55

(Espreso/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.