RUSKE JAHTE POD KLJUČEM! 14 luksuznih plovila ne može da napusti ovu evropsku zemlju
Jahta, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

RUSKE JAHTE POD KLJUČEM! 14 luksuznih plovila ne može da napusti ovu evropsku zemlju

Za jednu od ovih jahti se ispituje da li je povezana s osobom koja se nalazi na listi evropskih sankcija

Objavljeno:

Holandska vlada je saopštila danas da trenutno drži 14 jahti kojima ne dozvoljava da napuste zemlju zbog sankcija Rusiji, uključujući 12 koje su u fazi izgradnje.

Ministarstvo spoljnih poslova je to navelo u pismu upućenom parlamentu, ažurirajući podatke za poslanike o sprovođenju sankcija nakon kritika da Holandija zaostaje za drugim evropskim zemljama sa zaplenom ruskih jahti, prenosi Rojters

Proizvodnja jahti je značajna industrija u Holandiji, a evidencija privredne komore te zemlje pokazuje da su veliki brodograditelji Hesen, Feadsdip, Damen Šipjards i Oušenko zajedno ostvarili prodaju od oko 1,5 milijardi evra (1,66 milijardi dolara) u 2020.

U današnjem pismu ministarstva se navodi da, iako nijedna "superjahta" nije usidrena u holandskim teritorijalnim vodama, uključujući karipska ostrva poput St. Marten, 12 jahti u izgradnji za ruske vlasnike "u ovom trenutku ne mogu da budu isporučene zbog aktuelnih izvoznih mera" i da je u toku istraga njihove vlasničke strukture.

Jahta, Roman Abramovič
foto: EPA/Enric Fontcuberta

Dva ruska člana nadzornog odbora kompanije Hesen Jahts podnela su u martu ostavke. Hesen je u vlasništvu firme Morsel sa Kipra, koja je investicioni instrument milijardera i predsednika Lukoila, Vagita Alekperova, koji nije na listama sankcionisanih pojedinaca.

Druge dve jahte koje se pominju u pismu, nalaze se u Holandiji na redovnom godišnjem remontu.

- Za jednu od ovih jahti se ispituje da li je povezana s osobom koja se nalazi na listi evropskih sankcija - navodi se u saopštenju.

Jahta
foto: Profimedia

U dopisu je takođe dat ažuriran finansijski podatak, prema kojem je zamznuto 516 miliona evra ruske imovine i 155 miliona evra transakcija, što je neznatno više nego prošle nedelje.

Vlada procenjuje da se 27 milijardi evra ruske imovine nalazi na bilansima kompanija registrovanih u Holandiji, od čega oko 20 milijardi evra drže fiktivne kompanije, čije je fizičko prisustvo u zemlji malo.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.