ZAHAROVA PONOVO UZDRMALA PLANETU! Udarila na Zapad, iznela teške OPTUŽBE
Marija Zaharova, Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

OGLASILA SE ZAHAROVA

ZAHAROVA PONOVO UZDRMALA PLANETU! Udarila na Zapad, iznela teške OPTUŽBE

Zapad „nužno želi da pokaže neku vrstu "gomilanja svojih akcija, oni to zovu solidarnost, ali to nema nikakve veze s tim“, rekla je danas Zaharova

Objavljeno:

Zapadne zemlje su poslednjih decenija počele da koriste proglašenje ruskih diplomata nepoželjnim osobama kao informativni i politički napad, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, nakon što su Brisel i nekoliko zemalja-članica EU odlučili da proteraju više članova ruskih diplomatskih misija.

Zaharova je ocenila da je Zapad kolektivno tokom poslednjih decenija počeo da koristi proglašenje ruskih diplomata nepoželjnim i da im uvodi sankcije, izolujući ih od mogućnosti da rade , što je nazvala sredstvom "informativnog i političkog napada".

Zapad „nužno želi da pokaže neku vrstu "gomilanja svojih akcija, oni to zovu solidarnost, ali to nema nikakve veze s tim“, rekla je danas Zaharova na radiju Sputnjik, javlja agencija TASS.

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj proglasio je juče personama non-grata više ruskih diplomata koji su članovi stalne misije Ruske Federacije pri Evropskoj uniji, navodeći da se se ti službenici bavili aktivnostima koje su suprotne njihovom diplomatskom statusu.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Sledeći odluku Brisela, Španija, Danska, Italija i Švedska saopštile su juče da će proterati ruske diplomate u skladu sa koracima koje su preduzele druge zemlje Evropske unije, nakon izveštaja o pronađenim masovnim grobnicama i ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buči.

Odluku o smanjnju broja ruskih diplomata donelo je i slovenačko ministarstvo spoljnih poslova navodeći da je taj potez "usklađen" s drugim zemljama EU, a broj diplomatskog i tehničkog osoblja biće smanjen sa sadašnjih 41 na samo osam.

Slovenija je, međutim, navela da nije reč o izgonu diplomata po članu 9. bečke konvencije o diplomatskim odnosima kojim se strani predstavnici mogu proglasiti nepoželjnim, već o primeni člana 11. te konvencije koji državi domaćinu daje mogućnost da broj prilagodi broj osoblja stranog predstavništva "razumnom i uobičajenom" s obzirom na okolnosti i potrebe.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, kako javlja TASS, skrenula pažnju na to da se proterivanje ruskih diplomata "uvek sprovodilo javno, glasno i demonstrativno".

"Sve ovo je urađeno namerno da bi se kod ruske strane stvorio osećaj krivice za nešto što niko nije uradio, bar pod naslovima pod kojima su proterane ruske diplomate. Nije bilo ničega u smislu činjeničnih argumenata, to je bio čisto verbalni napad", navela je Zaharova.

1 / 6 Foto: Profimedia

Reagovanja EU i zapadnih zemalja usledila su nakon objavljivanja niza fotografija i video snimaka mrtvih civila na ulicama Buče, grada severozapadno od Kijeva.

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je u ponedeljak na suđenje za ratne zločine protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i rekao da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih zločina u Ukrajini.

1 / 5 Foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.