ALUMINIJUMSKI OLIGARH NOVA META EVROPSKE UNIJE! Rusi poznati balkanskoj javnosti na crnoj listi, na udaru 2 osobe!
Oleg Deripaska, Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

NA UDARU

ALUMINIJUMSKI OLIGARH NOVA META EVROPSKE UNIJE! Rusi poznati balkanskoj javnosti na crnoj listi, na udaru 2 osobe!

Dve Putinove ćerke takođe će biti dodate na listu od strane bloka ako to odobre ambasadori EU

Objavljeno:

EU je spremna da na listu sankcija doda ruske rukovodioce koji su poznati i ovdašnjoj javnosti. Na udaru su šef Sberbanke Herman Gref i aluminijumski oligarh Oleg Deripaska.

EU danas raspravlja o dodavanju Hermana Grefa, šefa ruske Sberbanke, i oligarha Olega Deripaske (poznat kao kralj aluminijuma) na svoju listu sankcija, jer nastoji da stegne šraf na ruska preduzeća nakon invazije na Ukrajinu.

Aleksandar Šuljgin, šef ruske platforme za e-trgovinu Ozon, Boris Rotenberg, jedan od najbližih poslovnih saradnika predsednika Vladimira Putina i Said Kerimov, koji kontroliše najvećeg ruskog rudara zlata Polius, takođe će biti stavljeni na listu, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je FT imao uvid, piše Telegraf Biznis.

Dve Putinove ćerke takođe će biti dodate na listu od strane bloka ako to odobre ambasadori EU.

1 / 6 Foto: Profimedia

Lista nije konačna i još uvek bi mogla da se promeni pre stupanja na snagu.

EU pojačava svoje sankcije ciljajući na uvoz ruskog uglja i proširujući svoja ograničenja na bankarski sektor zemlje dok odgovara na optužbe o zločinima koje je počinila ruska vojska u Ukrajini , uključujući i grad Buča u blizini Kijeva.

Očekuje se da će poslednja runda mera takođe uključiti zabranu izvoza u vrednosti od 10 milijardi evra u oblastima uključujući računare i napredne poluprovodnike i zabranu u vrednosti od 5,5 milijardi evra, za proizvode uključujući drvo, cement, morsku hranu i alkoholna pića, piše Telegraf Biznis.

Ne očekuje se da će EU pogoditi izvoz ruske nafte u sadašnjoj rundi sankcija, ali zvaničnici razgovaraju o načinima uključivanja ovog sektora u buduće runde kazni.

1 / 4 Foto: Profimedia

Deripaska, koji je kontrolisao najvećeg ruskog proizvođača aluminijuma Rusal pre nego što su ga američke sankcije 2018. primorale da smanji svoj udeo u kompaniji, uključen je na nacrt liste ali se dovodi u pitanje njegovo vlasništvo nad određenim brojem kompanija za proizvodnju oružja za koje EU tvrdi da su isporučivale oružje korišćeno u invaziji.

1 / 4 Foto: Profimedia

Rotenberg, finski državljanin, stekao je bogatstvo zahvaljujući tenderima i ugovorima sa naftnim i gasnim kompanijama koje kontroliše država. On i njegov nećak Igor biće stavljeni pod sankcije zbog bliskih veza sa Putinom. Arkadij Rotenberg, Borisov brat, već je pod sankcijama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.