OBRAĆANJE ZELENSKOG NA SAVETU BEZBEDNOSTI: "Ubijali su čitave porodice, odrasle i decu"
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

govorio u un

OBRAĆANJE ZELENSKOG NA SAVETU BEZBEDNOSTI: "Ubijali su čitave porodice, odrasle i decu"

Zelenski je do detalja opisao navodne zločine za koje optužuje Rusiju

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija putem video poziva, prvi put od početka specijalne operacije ruske vojske u njegovoj zemlji.

Zelenski govori o onome što je video prilikom posete Buči u ponedeljak.

- Juče sam se vratio iz našeg grada Buče, nedavno oslobođenog od ruskih trupa nedaleko od Kijeva. Dakle, nema nijednog zločina koji oni ne bi počinili. Ruska vojska je tražila i namerno ubijala svakog ko je služio našoj zemlji - rekao je Zelenski na početku.

- Ubijali su žene ispred svojih kuća kada su samo pokušali da pozovu nekoga ko je živ, ubijali su čitave porodice, odrasle i decu. A tela su pokušavali da spale - rekao je on.

On je optužio Rusiju da je počinila genocid.

Ukrajinski predsednik je rekao da govori u "sećanje na preminule".

- Sve u sećanju na poginule civile, koji su nakon mučenja upucani u potiljak - rekao je on.

- Neki od njih su streljani na ulici, drugi su bačeni u bunare. Oni su u patnjama. Ubijani su u stanovima, kuće dignute u vazduh granatama - rekao je on.

Zelenski je do detalja opisao navodne zločine za koje optužuje Rusiju.

- Civile su zgnječili tenkovi dok su sedeli u svojim kolima nasred puta samo iz svog zadovoljstva. Odsekli su udove, prerezali grkljane. Žene su silovane i ubijane pred njihovom decom - rekao je on.

- Znam šta će Rusi reći na ovo. Okriviće sve osim sebe za ove zločine. Iznosiće razne teorije tako da niko ne može znati šta se dogodilo. Ali ovo je 2022. godina, imamo konkrente dokaze, imamo satelitske snimke.... - rekao je ukrajinski predsednik.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Ruska vojska otvoreno pljačka gradove i sela koja su osvojili. Kradu sve, počevši s hranom. Kradu nakit žrtava, nakit na kojem još ima krvi - rekao je Zelenski.

- Ako se ovo nastavi, sve zemlje će se oslanjati na svoju oružanu snagu, a ne na međunarodno pravo. UN tada može prestati s radom. Jeste li spremni na to? Ako ne, onda morate hitno da delujete - rekao je Zelenski

"Izbacite Rusiju iz Saveta bezbednosti"

- Vođstvo ruske vojske i svi koji su im davali zapovesti moraju biti privedeni pravdi. To treba biti slično suđenju u Nirnberbu nakon Drugog svetskog rata - rekao je.

Na kraju je poručio da Rusija treba biti izbačena iz Saveta bezbednosti UN, a UN je zamolio da pruži bezbednosne garancije Ukrajini.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ranije je rečeno kako se očekuje da će Zelenski pozvati zemlje da uvedu Moskvi oštrije sankcije, nakon njegove jučerašnje posete Buči, gde je stotine tela pronađeno na ulicama nakon povlačenja ruskih vojnika.

Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti UN-a, a pre uključenja Zelenskog, govorio je predstavnik Ruske Federacije.

On je ponovio svoje žalbe na Veliku Britaniju, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti UN.

Rusija je rekla da je ljuta što je njen jučerašnji zahtev za održavanje sastanka odbijen.

Velika Britanija je pozvala predstavnike Ukrajine da prisustvuju sastanku i sednu za sto.

Gutereš: Rat u Ukrajini "jedan od najvećih izazova ikada"

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, obratio se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde je rekao da je rat u Ukrajini "jedan od najvećih izazova ikada" za "međunarodni poredak i globalnu mirovnu arhitekturu" zasnovanu na povelji UN.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube

- Rat je doveo do besmislenih gubitaka života, masovne devastacije u urbanim centrima i uništenja civilne infrastrukture - rekao je on.

Gutereš je rekao da nikada neće zaboraviti užasne slike civila ubijenih u Buči.

Bonus video:

05:02

BRZE VESTI 05.04.2022. 14:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.