MEGALOMANSKE JAHTE POD KLJUČEM: Ovo su sankcionisana plovila ruskih MILIJARDERA, i ona koja su "POBEGLA"! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT, Statista, EPA-EFE/CATI CLADERA

DETALJNA LISTA

MEGALOMANSKE JAHTE POD KLJUČEM: Ovo su sankcionisana plovila ruskih MILIJARDERA, i ona koja su "POBEGLA"! (FOTO)

Najnoviji ulov bila je superjahta vredna 38 miliona dolara koja pripada neimenovanom ruskom biznismenu

Objavljeno:

Izveštaji o tome da su superjahte sankcionisanih ruskih milijardera zamrznute ili privedene, buknuli su nakon invazije Ukrajine na Ukrajinu krajem februara. Ali da li su ovi plutajući prikazi neverovatnog bogatstva koji se sada pomno nadgledaju u evropskim lukama i marinama velika riba kada se razmatraju najvrednije superjahte u vlasništvu ruskih milijardera?

Odgovor na ovo pitanje je: na neki način jesu. Među megalomanskim jahtama koje su zatočene u Evropi su neke od najvećih za koje se zna da su u vlasništvu sada sankcionisanih Rusa. Prema informacijama ruskog Asset Tracker-a i nekoliko medijskih izveštaja Forbsa i drugih. "Crescent", koji je trenutno u Taragoni na španskoj obali Sredozemnog mora, povezan je sa sankcionisanim izvršnim direktorom "Rosnjefta" Igorom Sečinom. Prema proceni vrednosti od 600 miliona dolara i dužini od 443 stope, jedna je od najvećih jahti na svetu i kaže se da ima veliki bazen sa staklenim dnom, hangar za helikoptere i dvospratni stakleni atrijum.

Još jedno ogromno plovilo – koje su vlasti uhvatile dok je bio na popravci u Hamburgu u Nemačkoj – je "Dilbar", u vlasništvu Ališera Usmanova. To je najveća jahta na svetupo unutrašnjoj zapremini i ima zapanjujuću dužinu od 511 stopa. Veruje se da je jahta bila još skuplja pri isporuci 2016. od "Crescenta", koji je završen 2019.

1 / 9 Foto: Profimedia

Konačno, najveća jedrilica na svetu, tročlana jedrilica SI A, zadržana je u Trstu, u Italiji. U vlasništvu je Andreja Meljničenka iz EuroChem-a i kompanije za ugalj SUEK.

Ali još nekoliko najvećih brodova u vlasništvu sankcionisanih ruskih oligarha trenutno je van domašaja zapadnih vlasti. Ovi brodovi su primećeni na Maldivima, Dubaiju ili Turskoj - svim zemljama koje nisu uvele sankcije ruskim pojedincima i nemaju sporazume o ekstradiciji sa Zapadom. Turska trenutno ugošćuje dva čamca ljubitelja jahti i uskoro bivšeg vlasnika fudbalskog kluba Čelsija, Romana Abramoviča.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

U poređenju sa vrednošću ovih masivnih čamaca, neke druge superjahte koje su zadržale evropske zemlje izgledaju prilično skromno uprkos svom luksuznom nameštaju. Jedine koje su vredne više od 100 miliona dolara bile su "Valeri" Sergeja Čemezova, koju su zamrzle španske vlasti, i još jedna jahta Igora Sečina, "Amore Vero", koja je zadržana u Francuskoj. Za dva čamca bila je dostupna samo cena u trenutku isporuke, što znači da bi trenutna vrednost brodova izgrađenih 2013. i 2011. godine sada bila niža.

Infographic: The Frozen Russian Superyachts (And Those That Got Away) | Statista You will find more infographics at Statista

Među drugim visoko objavljenim zaplenama superjahti su "Lejdi" M Alekseja Mordašova i "Lena" Genadija Timčenka, oba zadržana u Italiji. Plovila su procenjena na relativno niskih 27 miliona i 8 miliona dolara, s obzirom na gubitak vrednosti nakon isporuke. Jedina druga jahta vredna više od 50 miliona dolara koja pripada sankcionisanom ruskom milijarderu zadržana je na ostrvima Majorke – "Tango" Viktora Vekselberga.

1 / 8 Foto: Profimedia

Najnoviji ulov bila je superjahta vredna 38 miliona dolara koja pripada neimenovanom ruskom biznismenu, koju su britanske vlasti zamrznule u londonskom Canari Vharfu u vezi sa sankcijama, objavio je Gardijan u utorak.

(Espreso/Statista.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.