ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM NAFTE? Novi faktori su uticali na TRŽIŠTE
Ilustracija, Foto: Profimedia

cene nafte

ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM NAFTE? Novi faktori su uticali na TRŽIŠTE

Prošle nedelje cene su bile obuzdane najavom američkog predsednika Džoa Bajdena da će šest meseci na tržište plasirati milion barela dnevno iz strateških rezervi

Objavljeno:

Cene nafte porasle su na 108 dolara pošto su zabrinutost zbog snabdevanja zbog ruske invazije na Ukrajinu i odlaganja pregovora o iranskom nuklearnom programu nadmašila najavu prodaje miliona barela iz rezervi.

Bajdenova najava je smanjila cene Na londonskom tržištu cena barela u popodnevnim satima bila je za 3,19 dolara viša od prethodnog zatvaranja i iznosila je 107,58 dolara. Na američkom tržištu, barel se trgovao za 3,46 dolara više, na 102,73 dolara.

ISIS, Džozef Bajden
foto: Profimedia

Prošle nedelje cene su bile obuzdane najavom američkog predsednika Džoa Bajdena da će šest meseci na tržište plasirati milion barela dnevno iz strateških rezervi, a sličan potez su obećali i članovi Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Pažnja je ponovo usmerena na sankcije Rusiji Ranije ove nedelje pažnja je ponovo preusmerena na sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu i razgovore u EU o zabrani uvoza ruske energije. Zabrinutost oko snabdevanja podržala je cene čak i pre ruske invazije na Ukrajinu, a sankcije su navele kupce i prevoznike da zaobiđu rusku naftu.

"Da li će oslobađanje barela iz strateških rezervi nadoknaditi deficit izazvan sankcijama i averzijom kupaca prema ruskoj nafti? Jednom rečju - ne", rekao je analitičar PVM Stiven Brenok.

1 / 7 Foto: Profimedia

„Zahvaljujući oslobađanju ogromnog miliona barela dnevno tokom šestomesečnog perioda samo u SAD, malo je verovatno da će tržište imati akutni nedostatak u drugom i trećem kvartalu“, napisao je analitičar Komercbanke Karsten Frič.

Primirje u Jemenu donelo je izvesno olakšanje U prilog cenama dao je i prekid pregovora o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, koji bi omogućio ukidanje sankcija iranskoj nafti. Iran je za zastoj okrivio Sjedinjene Države.

Određeno olakšanje doneo je prekid vatre u Jemenu, koji bi mogao da ublaži pretnje snabdevanju sa Bliskog istoka. Ujedinjene nacije su dobile prvo primirje između Saudijske Arabije i Huta u sedam godina sukoba. Saudijske naftne fabrike su više puta bile pogođene Hutima, podseća Rojters.

1 / 6 Foto: Profimedia

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 104.90 dolara, što znači da je pojeftinio za 2.84 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Bonus video:

54:05

REDAKCIJA 04.04.2022. 3.DEO

(Espreso/Hina(


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.