BAJDEN JE IZDAO NAREĐENJE, TIČE SE NAFTE!
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

POTVRĐENO JE

BAJDEN JE IZDAO NAREĐENJE, TIČE SE NAFTE!

On je rekao da je cena gasa u SAD skočila na 4,2 dolara za galon sa 3,3 s početka godine, kao i da je direktan uzrok tome „Putinov rat“ u Ukrajini

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden naložio je danas puštanje milion barela nafte iz strateških rezervi u narednih šest meseci kako bi sprečio rast cena energenata u SAD.

Bajden je u obraćanju rekao da će naftne kompanije koje ne crpe naftu iz neiskorišćenih izvora morati da proizvode naftu ili će morati da plate za svoju pasivnost.

On je rekao da je cena gasa u SAD skočila na 4,2 dolara za galon sa 3,3 s početka godine, kao i da je direktan uzrok tome „Putinov rat“ u Ukrajini, prenosi CNN.

Džozef Bajden
Džozef Bajdenfoto: EPA-EFE/SHAWN THEW

„Mnogi ljudi širom sveta više ne kupuju rusku naftu. I ja sam zabranio uvoz ruske nafte u Americi. Ali sam rekao da će to imati svoju cenu. Kako ruska nafta nestaje sa globalnog tržišta, opada snabdevanje nafte, a cene rastu, Putinovo povećanje cena sada pogađa Amerikance“, rekao je Bajden.

On je pozvao američke kompanije da povećaju proizvodnju nafte.

Bajden je rekao da je odluka o puštanju ovolike količine nafte iz strateških rezervi urađena u koordinaciji sa saveznicima i partnerima.

1 / 4 Foto: Profimedia

„Imamo obećanje drugih zemalja da će pustiti desetine miliona dodatnih barela na tržište“, rekao je Bajden.

Ovo bi bio treći put u poslednjih šest meseci da Sjedinjene Države koriste svoje strateške rezerve da „ohlade“ cene na tržištu nafte i ujedno najveća količina plasirana na tržište u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.