GASPROM POSLAO DOPIS, MOMENTALNO STIGLA REAKCIJA: Nova EPIZODA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

dojava

GASPROM POSLAO DOPIS, MOMENTALNO STIGLA REAKCIJA: Nova EPIZODA!

Prema rečima Nikolova, u ugovoru koji ima Bugarska kao valuta plaćanja naveden je američki dolar

Objavljeno:

Bugarska je dobila zvaničan dopis od Gasproma u kojem se traži plaćanje gasa u rubljama, potvrdio je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, ocenivši da je taj zahtev diskutabilan kako sa pravnog aspekta tako i sa stanovišta ugovornih odnosa.

Kako prenosi portal novinite.com, Bugarska je saglasna sa zajedničkim stavom Evropske unije da se promena valute – ne prihvati.

U dopisu Gasproma, koji je stigao u petak uveče, navodi se da ruska kompanija očekuje da će u budućnosti primati uplate za svoj gas samo u rubljama, dodaje portal.

„Rusija traži tako nešto. Sa stanovišta pravnih i ugovornih odnosa, diskutabilno je da li je to primenljivo i kako“, rekao je ministar Nikolov.

Dodao je da će se Bugarska držati zajedničkog stava EU, koja insistira da se plaćanje kao i do sada obavlja u dolarima ili evrima.

Prema rečima Nikolova, u ugovoru koji ima Bugarska kao valuta plaćanja naveden je američki dolar. Takođe je rekao da je Gasprom u dopisu obavestio da očekuje plaćanje u rubljama 18. aprila, kad Bugarskoj dospeva sledeća uplata za isporučeni gas.

1 / 9 Foto: Profimedia

Povodom neizvesnosti u pogledu toga šta će biti sa snabdevanjem gasom ako ne dođe do dijaloga sa Rusijom o plaćanju, Nikolov je ocenio da je „to pitanje koje je ekvivalentno pitanju koliko su predvidive akcije i bilo kakve dodatne sankcije Rusije protiv takozvanih neprijateljskih država“.

Bonus video:

03:55

EVO KAKO DA ZNATE DA LI STE U TOKSIČNOJ VEZI! Psihoterapeut Ćulafić objasnila kako da prepoznate da vas PARTNER MANIPULIŠE

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.