Dojče vele: Nemački neonacisti bez jedinstvenog stava o Rusiji i Ukrajini
Nemačka, Foto: EPA/ CLEMENS BILAN

STAV

Dojče vele: Nemački neonacisti bez jedinstvenog stava o Rusiji i Ukrajini

Nešto više od polovine nemačkih neonacista pokazuje sklonost ka ukrajinskoj strani, kaže novinar Niklas Poter, istraživač pri Fondaciji "Amadeu Antonio", jednoj od vodećih nemačkih organizacija koja se bavi istraživanjem neonacizma

Objavljeno:

Organizacije ekstremne desnice u Nemačkoj nikako da nadju zajednički stav o ruskoj intervenciji u Ukrajini, jedni podržavaju autoritarnog vladara na čelu Rusije i njegovo protivljenje NATO-u, drugi iskazuju solidarnost sa ekstremnim desničarima iz puka Azov, piše Dojče vele.

Nešto više od polovine nemačkih neonacista pokazuje sklonost ka ukrajinskoj strani, kaže novinar Niklas Poter, istraživač pri Fondaciji "Amadeu Antonio", jednoj od vodećih nemačkih organizacija koja se bavi istraživanjem neonacizma.

Medjutim, postoji bitna razlika izmedju većine ukrajinskih boraca i desnih ekstremista, tvrdi on.

"Te partije, pojedinci, pokreti nisu uverene demokrate koje veruju u nezavisnost Ukrajine i podržavaju vladu jevrejskog predsednika Zelenskog. Bilo bi pogrešno tvrditi da se oni bore za iste ideale kao većina Ukrajinaca", rekao je Poter.

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen

Ekspert za desni ekstremizam na Institutu "Elze Frenkel-Brunsvik" pri Univerzitetu Lajpcig Johanes Kis navodi da nemački neonacisti podržavaju Ukrajinu prvenstveno zbog povezanosti sa tamošnjim ekstremističkim desničarskim grupama.

"U borilačkim sportovima i na huliganskoj sceni, kao i u neonacističkom miljeu postoje veze širom Evrope. I u Poljskoj. To nije samo nemačko-ukrajinska stvar", dodao je.

Relativno otvorenu podršku Ukrajini pruža ekstremno desničarska partija "Treći put" (Der III. Weg), mala stranka koju su 2013. osnovali militantni neonacisti. Ima svega nekoliko stotina članova.

Nemačka Služba ustavne zaštite označila je otprilike 13.000 nemačkih neonacista kao osobe spremne da primene nasilje. Prošlog oktobra ta partija je dospela na naslovne strane jer je pozvala na "hod granicom" na nemačko-poljskoj granici kako bi hvatala migrante. Policija je brzo sprečila njihovu nameru.

Ta grupa nije pozivala samo govornike iz redova tada paravojnog ukrajinskog bataljona Azov, već su njeni članovi učestvovali u vežbama Azova. Na sajtu partije zapisano je da ona "odbija ruski imperijalizam čiji je cilj ponovno uspostavljanje Sovjetskog Saveza" i da traži smeštaj za ukrajinske nacionaliste i njihove porodice.

Vladimir Putin, Nemačka, Francuska, Ruska rublja, gas
foto: Profimedia, EPA-EFE/DIMITRIS TOS​IDIS, EPA-EFE/ANDREY GORSHKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Bataljon Azov je nastao 2014. kao dobrovoljačka milicija koja se borila na istoku Ukrajine protiv proruskih separatista. Uprkos optužbama za sklonost neonacizmu kao i za mučenja i ratne zločine, bataljon je novembra 2014. posle ruske aneksije Krima integrisan u ukrajinsku Nacionalnu gardu. U godinama koje su usledile formirao se politički pokret Azov, koji nije imao značajne uspehe na izborima.

I ruski predsednik Vladimir Putin može računati na podršku sa krajnje desnice u Nemačkoj. Na društvenoj mreži Telegram jedan član desničarske virtuelne grupe "Slobodni Tirinžani" naveo je da su pod sadašnjim šefom Kremlja muškarci opet muškarci, troškovi energije se smanjuju, "islamizacija" prestaje, a levičare zatvaraju.

Grupacija "Slobodni Saksonci" je najotvorenije stala na Putinovu stranu. Ona je osnovana prošle godine i naziva se krovnom organizacijom koja dopušta članstvo i u drugim organizacijama. Ima preklapanja sa pokretom protivnika vakcinacije i protivpandemijskih mera. Za njih je NATO deo globalne zavere koja je podstakla rat.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.