PALO VIŠE OD 5.000 ČLANOVA BANDE! Uhapšeni za malo više od nedelju dana (FOTO) (VIDEO)
El Salvador, Foto: EPA / El Salvador Presidency / HANDOUT

KAKAV PRIZOR

PALO VIŠE OD 5.000 ČLANOVA BANDE! Uhapšeni za malo više od nedelju dana (FOTO) (VIDEO)

Optužuje ih se za nezakonito posedovanje oružja, članstvo u kriminalnoj organizaciji, posedovanje droge i polno nasilje

Objavljeno: 11:21h

Snage bezbednosti uhapsile su više od 5.000 članova bande u El Salvadoru za malo više od nedelju dana, kazao je u nedelju predsednik Najib Bukele, prenosi Hina.

Bukele je putem Tvitera objavio da je u 8 dana uhapšeno 5184 članova bandi, pa je objavio fotografije uhapšenih i videozapise oklopnih vozila. Policija je prethodno objavila da je samo u nedelju uhapsila 100 osumnjičenih.

Optužuje ih se za nezakonito posedovanje oružja, članstvo u kriminalnoj organizaciji, posedovanje droge i polno nasilje, prenosi Jutarnji list.

Vlada El Salvadora nedavno je proglasila vanredno stanje zbog talasa nasilja povezanog sa bandama. Povećane su i kazne za zločine koje počine članovi bande.

Organizacije koje se bave ljudskim pravima izrazile su zabrinutost, a Bukele je kazao da su nevladine organizacije, aktivisti u borbi za ljudska prava i novinari saveznici bandi.

"Postalo je jasno ko su saradnici članova bandi", glasi tvit koji je Bukele objavio u nedelju. Salvador, država od 6 miliona stanovnika, ima jednu od najvećih stopa ubistava na svetu.

Prema podacima policije, 2019. godine u proseku je bilo 36 ubistava na 100.000 ljudi, što je upola manje nego tri godine ranije.

Otkad je Bukele na vlasti, taj je broj pao na 20 ubistava na 100.000. Odbacio je optužbe o postojanju neformalnog pakta između vlade i bandi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.